Severní Korea odsoudila Japonsko kvůli nárokům na ostrovy Tokdo

Severní Korea v sobotu 17. června zkritizovala mapu na webu Tokijského olympijského a paralympijského organizačního výboru, která ukazuje skupinu ostrovů ovládaných Jižní Koreou jako součást Japonska.

Uprostřed Japonského moře, téměř ve stejné vzdálenosti mezi Japonskem a Korejským poloostrovem, vyčnívají dva zdánlivě bezvýznamné skalnaté ostrůvky, které se nazývají v Koreji ostrovy Tokdo a v Japonsku Takešima podle toho, kdo se ptá. Střet diplomatického sporu mezi těmito dvěma zeměmi trvá více než 300 let.

Map showing the Dokdo (Takeshima) islets

Ačkoli ostrovy Tokdo nejsou zjevnou turistickou destinací, nadšení korejští vlastenci houfně navštěvují skály jako svou občanskou povinnost. Tokio považuje ostrůvky v Japonském moři za součást prefektury Šimane, ale Soul je účinně kontroluje od 50. let 20. století.

Spor o ostrovy je citlivé téma pro obě země

V posledních letech se v asijském prostoru námořní spory staly vysoce viditelnou geopolitickou soutěží v indicko-pacifickém regionum kdy je nejvíce věnována velká pozornost sporům v Jihočínském a Východočínském moři.

Námořní spor o ostrovy Tokdo/Takešima mezi oběma zeměmi představuje nevyřešený historický spor mezi Japonskem a Korejským poloostrovem. Jak uvádí Bec Strating pro Lowy Institute, klíčem k pochopení sporu je domácí politika a způsob, jakým se ostrovy staly hlavním bodem v širších historických debatách o japonských koloniálních postojích k Jižní Koreji v první polovině dvacátého století.

Jedná se o jeden z řady sporů o historii a identitu, které brání k uzdravení vztahům mezi Japonskem a Korejským poloostrovem, zejména v důsledku historické japonské okupace Jižní Koreje. Námořní rysy jsou spojeny s národní identitou symbolickou politikou, kterou pak využívají političtí vůdci.

Japonsko tvrdí, že získalo Tokdo / Takešima jako terra nullius v roce 1905. Jižní Korea tvrdí, že tato vlastnost byla začleněna do okresu Ullungdo v roce 1900 a že japonská okupace představovala nelegální uzurpaci. Jelikož Jižní Korea byla oficiálně anektována Japonskem v roce 1910, bylo japonské vlastnění ostrovů považováno ( a stále je) v Jižní Koreji za předchůdce formálního japonského imperialismu.

Severní Korea zkritizovala Japonsko za “nestydnou” propagandu

Severní Korea v sobotu 17. června se vyjádřila vůči Japonsku kvůli nároku na ostrovy. Japonský organizační výbor pro olympijské hry v Tokiu označil ostrovy jako za japonské území na mapě štafet pochodní zveřejněné na oficiálních stránkách letních olympijských her, které mají začít příští pátek.

„Japonský sportovní svět dosáhl extrémů ve svém nestydatém jednání, jehož cílem je zmocnit se ostrova Tok, který je součástí nedotknutelného území Koreje, a to i navzdory posvátné myšlence a duchu olympijského hnutí,“ uvedl mluvčí severokorejského olympijského výboru ve vyjádření pro oficiální korejskou ústřední zpravodajskou agenturu.

Mluvčí dále dodal, že: „Akt zneužívání olympijských her k realizaci územních ambicí, přestože mají podporovat přátelství a harmonii, je výsměchem sportovcům po celém světě a touhou lidstva po míru a netolerovatelnou provokací porušující suverenitu korejského národa.“

Severní Korea se neúčastní olympijských her v Tokiu kvůli obavám z pandemie COVID-19, která způsobila, že země od začátku loňského roku zavedla uzavření hranic.

Jižní Korea také vyjádřila ostré protesty vůči Japonsku v rámci japonské propagace ostrovů v olympijských hrách. Minulý měsíc vyjádřilo jihokorejské Ministerstvo kultury, sportu a cestovního ruchu lítost nad reakcí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) na jeho dopis, který obsahoval protest proti japonskému zařazení sporných ostrovů na mapu.

Photo Credit: