Austrálie a Japonsko navazují bezpečnostní spolupráci

Japonsko a Austrálie ve středu 9. června sdílely obavy ze stále asertivnějších akcí Číny v regionálních mořích a vyjádřily silné námitky proti destabilizujícímu chování.

Ministři zahraničních věcí a obrany z obou zemí se v online jednáních dohodli na posílení jejich bezpečnostních vazeb. Jedná se reakci na aktivity Číny, která dle obou zemí prosazuje své neligitimní nároky vůči sporným oblastem v asijsko-pacifickém regionu.

Japonský ministr zahraničí Tošimitsu Motegi novinářům po jednáních řekl, že úředníci sdíleli své obavy ohledně čínských aktivit ve Východním a Jihočínském moři. K japonskému ministru zahraniční se také přidal japonský ministr obrany Nobuo Kiši a jejich australští protějšky Marise Payne a Peter Dutton.

Austrálie riskuje hněv Číny nad plánem raket USA

Dle expertů by se Austrálie měla připravit na silnou reakci Číny poté, co federální vláda země projednává posílení vojenských schopností USA na severním území Austrálie. Američtí vojenští stratégové chtějí založit zásobovací obranné vybavení a munici na základnách v severu Austrálie a také zde vyrábět balistické střely navržené USA, uvádí to deník The Australian.

Úřadující americký velvyslanec v Austrálii Mike Goldman uvedl, že užší vazby s Japonském mají smysl ve světle „nového geostrategického kontextu“ v asijsko-pacifickém regionu.

Dle doktora Johna Coyneho z australského Institutu strategické politiky však řekl serveru Nine, že Peking pravděpodobně bude silně reagovat uprostřed rostoucího napětí mezi Austrálií a Čínou. „Austrálie by měla očekávat velké množství rétoriky ze strany státem podporovaných médií nebo mluvčího ministerstva zahraničí.“ Dále uvedl, že Bidenova vláda má zájem na zvýšení svých obranných logistických jednotek v severní Austrálii.

Austrálie se stává zásadním strategickým partnerem pro Japonsko

Japonsko pravidelně protestuje proti Číně kvůli přítomnosti pobřežní stráže poblíž Japonskem kontrolovaných ostrovů Senkaku, které Čína nazývá Diaoyu. Dle země čínská plavidla běžně porušují japonské teritoriální vody kolem ostrovů a někdy ohrožují rybářské lodě. Japonsko a Čína jsou také mimo jiné ve sporu o rozvoj podmořských zdrojů v této oblasti.

,,Posilujeme naši silnou opozici vůči jakýmkoli destabilizujícím nebo donucovacím jednostranným akcím, které by mohly změnit status quo a zvýšit napětí ve Východočínském moři,” uvedlo jak Japonsko, tak i Austrálie ve společném prohlášení.

V Jihočínském moři došlo a stále dochází ke střetu rozsáhlých územních nároků Číny s nároky asijských sousedů patřící do ASEAN, kteří obviňují Peking z militarizace jedné z nejrušnějších námořních cest na světě.

Společné prohlášení vyjádřilo „vážné obavy z nedávného nepříznivého vývoje a vážných incidentů v Jihočínském moři, včetně pokračující militarizace sporných rysů, nebezpečného používání plavidel pobřežní stráže a„ námořní milice “a snah o narušení činností v oblasti využívání zdrojů jiných zemí .“

Tématem byla taky otázka lidských práv

Ministr zahraniční Motegi uvedl, že: „Znovu jsme potvrdili naši silnou opozici vůči jakýmkoli jednostranným pokusům o změnu současného stavu.“ Dodal také, že čtyři ministři sdíleli vážné znepokojení nad porušováním lidských práv v Číně, v Hongkongu a v západním regionu Sin-ťiang, kde žijí Ujgurové a další muslimské menšiny.

Prohlášení vyzvalo Čínu, aby „poskytla naléhavý, smysluplný a neomezený přístup nezávislým mezinárodním pozorovatelům do Sin-ťiangu, včetně vysokého komisaře OSN pro lidská práva.” Setkání také znovu potvrdilo důležitost udržení míru a stability v Tchaj-wanském průlivu, kde Čína nedávno zintenzivnila kampaň nátlaku na samosprávný ostrov.

Photo Credit: Twitter @ModJapan_en