Vůdci Afghánistánu a Tálibánu se setkávají v Kataru: Dojde k mírové dohodě?

Afghánští politici se v sobotu 17. července v Kataru setkali se zástupci Tálibánu s úmyslem probrat krizovou situaci v zemi a mírový proces. V současné době eskalují v Afghánistánu po odchodu zahraničních vojsk útoky a úmrtí civilistů.

Letos Spojené státy spolu s NATO formálně začaly stahovat své poslední jednotky z Afghánistánu, čímž ukončily svou nejdelší válku. Afghánistán díky současnému vývoji však předznamenává nejistou budoucnost v utahujícím se sevření Tálibánu.

Závěrečná fáze ukončení americké války, kterou prezident Biden popisuje jako „forever war“, v Afghánistánu po 20 letech formálně začala 1. května. Od té doby Tálibán zahájil častější útoky v Afghánistánu, především v okolních okresech hlavního města a zároveň obklíčil provinční hlavní města.

Afghánští představitelé a Tálibán se v sobotu 17.července sešli na třídenním setkání v hlavním městě Kataru Dauhá, kde dle zpravodajských agentur se budou obě strany snažit dosáhnout zásadního pokroku v mírovém procesu.

Afghánistán se propadá do stále větší krize

Premiér Afghánistánu Abdulláh Abdulláh uvedl na začátku jednání, že je důležité podniknout kroky k mírovému procesu, aby se zabránilo dalším úmrtím. Mullah Abdul Ghani Baradar, mluvčí za Tálibán, litoval nedostatečného pokroku. „Ale stále by měla existovat naděje a Tálibán se bude snažit, aby rozhovory měly pozitivní výsledek,“ řekl. 

Obě strany tvrdí, že jsou připraveny na dialog a jednání, který by zajistili trvalého míru v zemi. Přesto Tálibán využil poslední etapy stažení amerických a dalších zahraničních jednotek z Afghánistánu, aby zahájil sérii bleskových útoků po celé zemi.

Současná situace v Afghánistánu je čím dál více kritičtější. Dle místních úředníků při posledním dopadu bojů muselo asi 12 000 rodin v severní provincii Takhar uprchnout ze svých domovů, protože boje se v okolí čím dál více stupňují.

Dle CNN hlavní americký generál Frank McKenzie odpovědný za americké jednotky na Blízkém východě objasnil, že Spojené státy mají v úmyslu zachovat vojenský vliv a schopnost provádět nálety v Afghánistánu i po stažení amerických jednotek a jednotek NATO.

Uvedl, že Spojené státy chtějí mít možnost provádět protiteroristické mise, přinejmenším ze vzduchu pomocí použití bezpilotních letadel, a také provádět dozor a průzkum. Ministr zahraničí Tony Blinken v rozhovoru uvedl, že i když Spojené státy stahují své jednotky, „neodpojujeme se od Afghánistánu, zůstáváme hluboce zapojeni do diplomacie na podporu afghánské vlády a jejích obyvatel, rozvoj, hospodářské pomoci, humanitární pomoci a podpory bezpečnostních sil.“

Afghánská vláda obviňuje Pákistán ze spolupráce s Tálibánem

V poslední době také došlo ke slovní přestřelce mezi Afghánistánem a Pákistánem a to poté, co afghánský viceprezident obvinil pákistánskou armádu z poskytování „přímé letecké podpory Tálibánu v určitých oblastech“. Pákistán toto tvrzení důrazně popřel. Podle prohlášení ministerstva zahraničí země „přijala na svém území nezbytná opatření k ochraně našich vlastních vojáků a obyvatelstva“. 

Jižní hranice Afghánistánu je již dlouho bodem sporu. Pákistánská provincie Balúčistán je po desetiletí domovem nejvyššího vedení Tálibánu, spolu s velkým kontingentem záložních bojovníků, kteří pravidelně vstupují do Afghánistánu, aby posílili své pozice.

Afghánská vláda řeší problém náhlého náporu jednotek Tálibánu a to v době kdy zahraniční jednotky odchází ze země a ukončují svou přítomnost ve válce. Dle mnohých rostou obavy, že afghánské síly budou přemoženy bez důležité letecké podpory, kterou zahraniční spojenci zajišťovali.

 

Photo Credit: Twittter @DrabdullahCE