50 let nezávislé Bangladéše a vlna násilí po návštěvně indického premiéra

Bangladéš oslavila 50 let nezávislosti země. Oficiální návštěva indického premiéra Nárendry Módího v rámci národních oslav, vyvolala vlnu nevole napříč celou zemí. Příjezdu indického premiéra předcházely demonstrace islamistických skupin, během kterých zahynulo nejméně 11 lidí. I po Módího odjezdu se zemí šíří násilí zaměřené na hinduistické chrámy a vlaky přijíždějící z Indie.

Bangladéš slaví 50 let nezávislosti

Bangladéš v pátek 26. března oslavila 50. výročí nezávislosti. Jak informoval server Foreign Policy, země již několik dní „zlaté jubileum“ slavila ve velkém stylu přehlídkami a ohňostroji. Do Bangladéše se sjeli předsedové vlád ze sousedních zemí a ti vzdálenější od čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, přes Miloše Zemana za Českou republiku, až po kanadského předsedu vlády Justina Trudeaua, zaslali gratulační videozprávy.

Radost z jubilea ostře kontrastuje s krvavými událostmi, které k nezávislosti Bangladéše vedly. Když se Pákistán osamostatnil v roce 1947, dnešní Bangladéš byl jednou z jeho provincií, známá jako Východní Bengálsko a později Východní Pákistán. Bengálská společnost ve Východním Pákistánu se potýkala s nerovnoprávným postavením a přístupem pákistánské vlády, a ve výsledku se snažila prosazovat větší autonomii.

Pákistánská armáda se s podporou USA snažila potlačit nacionalistické nálady a v březnu 1971 došlo k začátku války o nezávislost Bangladéše. Mudžíbur Rahmán (1920-1975), přední politická osobnost ve východním Pákistánu, poté vydal prohlášení o nezávislosti nového bangladéšského národa. Válka zuřila až do začátku prosince 1971, kdy indická armáda zaútočila na podporu odtrženého regionu. Pákistán se vzdal o dva týdny později, čímž potvrdil nezávislost nově vzniklé Bangladéše. Přesný počet válečných obětí zůstává neznámý – odhady počtu obětí se pohybují od 300 000 do 3 milionů.

Oficiální návštěva Nárendry Módího a vlna násilí

Módí přijel do Dháky 26. března, v den výročí 50 let bangladéšské státnosti. Indický předseda vlády byl čestným hostem během velkolepých oslav v hlavním městě a dvoudenní návštěva byla zakončena slavnostním předáním 1,2 milionu vakcín proti COVID-19 v rámci diplomatické iniciativy VaccineMaitri bangladéšské premiérce Šajch Hasíně Vadžídové.

Stovky členů extremistických islamistických skupin v neděli 28. března napadly hinduistické chrámy a vlak na východě Bangladéše. Důvodem k vypuknutí násilí je podle všeho oficiální návštěva země indickým premiérem Nárendrou Módím.

Podle Reuters bylo od pátku zatím zabito 11 protestujících, kteří přišli o život během demonstrace proti návštěvě Módího, kterou organizovaly islamistické skupiny. Demonstranti přišli o život během střetu davu s policií. Celou zemí se od pátku šíří vlna rozhořčení a násilí vůči symbolům hinduistické kultury a náboženství, včetně hinduistických chrámů a svatyní.

Kontroverze kolem Nárendry Módího

Módí stojí nejen v čele celoindické vlády, ale také je hlavním představitelem hinduisticko-nacionalistické indické vládnoucí politické strany Bharatiya Janata Party (PJB). Zatím co, majoritním náboženstvím se po rozdělení Britské Indie na Indii a Pákistán, se v Indii stal hinduismus, Pákistán a pozdější nezávislá Bangladéš zůstaly majoritně muslimské.

Módí byl podle serveru Al Jazeera demonstranty nařčen z toho, že BJP jako vládnoucí indická strana utlačuje, znevýhodňuje a dopouští se násilí proti muslimské menšině v Indii. Bangladéšští protestující požadovali práva a svobodu pro své muslimské „bratry“ v sousední Indii.

Kontroverzi také vyvolalo Módího tvrzení, že byl v roce 1971 zatčen, když se spolu s kolegy účastnil nenásilného odporu (tzv. satyagrahy), aby ukázal svou podporu nově vznikající Bangladéši během indicko-pákistánské války. Jelikož je indický premiér známý pro své často kontroverzní výroky, existuje mnoho spekulací o tom, že toto tvrzení nemusí být zcela pravdivé.

Photo credit: Twitter @narendramodi