Írán zavádí novou měnu

Íránský parlament schválil novelu zákona o měně a bankovnictví v zemi. Zemi tak čeká přechod z národní měny rial na nové oběživo toman.

Pro Íránce jako takové tato změna není vůbec žádnou novinkou. Již v roce 2016 na zasedání íránského kabinetu schválila administrativa prezidenta Hasána Rúháního návrh zákona, který by započal proces reformy národní měny.

Dle zprávy IFP (Iranian Front Page) byla změna národní měny provedena na základě návrhu zákona předložený centrální bankou země. Změna národního platidla byla dlouho očekávaným krokem.  Pro Íránce měna toman byla již často používána v každodenním životě a výpočtech. Rial pak byl přednostně používán v oficiální korespondenci a rétorice. Dle íránské zpravodajské agentury Asre Maa rozdíl v používání těchto názvů vytvářelo mnoho problémů, zejména v obchodní korespondenci a smlouvách.

Důvod podle mnohých také především leží v tom, že Írán tímto krokem doufá, že ovlivní nekontrolovatelnou inflaci, která zemi zužuje. Dosáhnout kontroly chce tím, že implementuje taktiku snižováním nul, v tomto případě čtyř nul z rivalu na toman, která má zjednodušit finanční transakce.

Jak bylo již řečeno, název měny bude oficiálně změněno z rial na toman, přičemž 10 000 rialů se rovná jednomu tomanovi. Od roku 1971 byla měna rial devalvována 3 500krát. Zatímco koncept odskakování nul byl zvažován již od roku 2008, nové sankce z roku 2018, které vyvolaly 60% pokles hodnoty rialu, urychlily plány.

Rada dohlížitelů musí zákon ratifikovat, než vstoupí v platnost. Poté bude mít centrální banka Íránu na provedení změn dva roky. Do jaké míry tyto kroky budou prospěšné pro íránskou ekonomiku ukáže čas.

O novém kroku Íránu také již informovalo české ministerstvo zahraničních věcí. Jejich zprávu o změně íránské měny si pak můžete přečíst zde.