Raketový útok v afghánském Kábulu

Dvacet tři raket zasáhlo v sobotu afghánské hlavní město Kábul. Během raketového útoku bylo zabito nejméně osm civilistů a na místě nalezeny desítky zraněných. Taliban popírá účast.

V sobotu 21. listopadu zasáhl centrum afghánské metropole raketový útok. Cílem raket byla pravděpodobně dobře opevněná tzv. Zelená zóna, kde sídlí mnoho ambasád a mezinárodních firem. Zasaženo bylo ale celkem šest kábulských čtvrtí. Během útoku bylo zabito nejméně osm civilistů.

Tárik Arian, mluvčí afghánského ministerstva vnitra, podle NPR News uvedl, že „teroristé“ odpálili rakety z korby malého nákladního vozu. Stále probíhá vyšetřování, které má zjistit, jak se vozidlo dostalo do centra města.

“Na základě prvotních informací mohu potvrdit, že bylo zabito nejméně 8 lidí a dalších 31 bylo zraněno,“ řekl Arian a poznamenal, že konečný počet objetí se ještě pravděpodobně změní. Kábulský policejní mluvčí Ferdaws Faramarz potvrdil stejný počet obětí a okolnosti útoku.

Někteří obyvatelé natáčeli odpalované rakety a záběry zveřejňovali na sociálních sítích. Několik obrázků kolujících na Facebooku ukázalo poškozená auta a díru v boku budovy. Podle zpravodajského serveru Al Jazeera bojovníci Talibanu, kteří bojovali proti vládě Kábulu podporované cizími vládami, účast na útoku popřeli s tím, že „na veřejná místa slepě nestřílejí.“ Raketový útok v Kábulu nemá nic společného s mudžáhidy Islámského emirátu,“ uvedl podle Al Jazeera mluvčí Talibanu Zabihullah Mujahid a použil povstalecké jméno pro Afghánistán.

Útok na diplomatickou čtvrť přišel jen dva dny před virtuální konferencí pro Afghánistán ve švýcarské Ženevě. Ministerstvo vnitra rovněž uvedlo, že v sobotu v ranních hodinách byly hlášeny dva malé bombové výbuchy, včetně jednoho, který zasáhl policejní auto, zabil jednoho policistu a zranil další tři. Od doby, kdy se mírové rozhovory mezi afghánskou vládou a Talibanem zastavily, narostl počet útoků ze strany této a dalších ozbrojených skupin, zejména v hlavním městě, které je domovem více než pěti milionů Afghánců.

Americká přítomnost v Afghánistánu

Očekává se, že v příštích dnech by měl být oznámen průlom v jednáních. Americké ministerstvo zahraničí pozdě večer v pátek oznámilo, že ministr zahraničí Mike Pompeo se v sobotu v Kataru setká s vyjednavači z Talibanu a afghánské vlády. Podle New York Times se objevují spekulace zda útok v Kábulu nesouvisí s jednáními, kterých se v rámci rozhovorů o Afghánistánu Pompeo účastní.

Úřadující americký prezident Donald Trump opakovaně slíbil, že ukončí „války navždy“, a to i v Afghánistánu – nejdéle trvajícím konfliktu Spojených států, který začal invazí s cílem vytlačit Taliban po útocích z 11. září 2001. Server The National News informoval, že začátkem minulého týdne Pentagon uvedl, že brzy stáhne z Afghánistánu asi 2 000 vojáků, čímž se zrychlí časová osa stanovená v únorové dohodě mezi Washingtonem a Talibanem, která předpokládá úplné stažení ozbrojených jednotek USA z Afghánistánu v polovině roku 2021. Nově zvolený americký prezident Joe Biden se v otázce ukončení americké účasti v afghánistánu vzácně shodne se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, ačkoli analytici věří, že Biden nebude tolik spěchat a nedodrží původní časový harmonogram.

Narůstající počet útoků Talibanu?

Za posledních šest měsíců provedl Taliban 53 sebevražedných útoků a 1250 bombových útoků, při kterých bylo zabito 1210 civilistů a zraněno 2500 dalších, uvedl tento týden Tárik Arian na Twitteru.

Počátkem listopadu zaútočilo několik ozbrojenců na kampus Kabulské univerzity a zabilo nejméně 35 lidí, většinou studentů, a zranilo více než 50 dalších. Útok si vyžádal ISIL (ISIS), ale afghánská vláda uvedla, že je za jeho provedení je odpovědná ultra násilná síť Talibanu Hakkání.

Photo credit: Twitter Ariana News