Mun Če-in a Si Ťin-pching se snaží o letošní první setkání v Jižní Koreji

Korejský prezident Mun Če-in se nebrání uspořádání summitu v Jižní Koreji s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Summit by měl za cíl prohloubit spolupráci obou zemí v boji s koronavirem a zároveň řešit, jak předejít ekonomické krizi.

Oba vedoucí představitelé asijských zemí si ve středu při telefonickém rozhovoru potvrdili setkání pro tento rok, uvedl oficiálně Modrý dům.

Korejská zpravodajství citují mluvčího prezidenta Muna, Kang Min-seoka, který prozradil, že obě země souhlasili se setkáním, až se situace okolo koronaviru stabilizuje.

Během summitu v Pekingu v prosinci minulého roku požádal prezident Mun Si Ťin-pchinga, aby navštívil Jižní Koreu v prvním čtvrtletí roku 2020. Když obě země začaly diskutovat o harmonogramu na začátku tohoto roku, očekávalo se, že Si navštíví Koreu v březnu. Vzhledem k vývoji celosvětového rozšíření koronaviru, návštěva se zrušila.

“Návštěva Si je pro korejsko-čínské vztahy velmi zásadní”, oznámil korejský prezident Mun, jak uvádí Kang v oficiálním tiskovém prohlášení. Pandemie značně zbrzdila úsilí korejského prezidenta o zlepšení vztahů s Čínou. Bilaterální vztahy mezi oběma zeměmi se dobře nevyvíjely od doby zavedení systému THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) Spojenými státy v Jižní Koreji. Tento sofistikovaný systém slouží jako obrana proti balistickým raketám krátkého a středního dopadu.

V současné době se může zdát, že vztahy obou zemí míří pozitivním směrem. Obě země potvrdily, že oboustranná  spolupráce je velmi důležitá pro boj s koronavirem a daná opatření, které obě země zavedly v rámci zastavení šíření koronaviru a ochrany vzájemného obchodu, jdou příkladným směrem k pozitivní spolupráci a rozvoji bilaterálního partnerství.

V rámci zachování vzájemného obchodu, Jižní Korea i Čína zavedli tzv. “fast track” vstupní systém pro cestující, který navštěvují zemi za účelem obchodu. Toto zrychlené vstupní opatření vstoupilo v platnost 1. května. Umožňuje rychlé návštěvy cestujících, což napomáhá firmám s minimalizací škod z cestovních omezení, které byly zavedeny díky rychle rostoucímu šíření koronaviru. Modrý dům uvedl, že prezident Si Ťin-pching ocenil tento zavedený vízový systém a vnímá ho jako symbol silného partnerství mezi oběma zeměmi.

V rámci zrychleného vízového systému budou korejští obchodníci smět navštívit minimálně 10 čínských regionů po podstoupení minimálních zdravotních kontrol a karanténních opatření.

Dle korejské agentury Yonhap, celkem 215 vedoucích pracovníků a zaměstnanců korejských společností Samsung SDI, Samsung Electro-Mechanics, Samsung Display odcestovali minulý víkend do hlavního přístavu v severovýchodní Číně Tianjin.