Asii zasáhly na mnoha místech ničivé povodně

Během posledních dvou týdnů zasáhly Asii ničivé povodně. Nejhůře na tom jsou oblasti střední Číny a jižní Asie, zejména státy Indie a Bangladéš. Na mnoha místech spadlo rekordní množství srážek. Na vině je s největší pravděpodobností nevhodná výstavba v povodňových zónách, přílišná regulace vodních toků a oteplování atmosféry. 

Čína: Stovky tisíc evakuovaných v provincii Che-nan

V provincii Che-nan spadl ekvivalent ročních srážek za pouhé tři dny. O život přišly desítky lidí a více než 2000 000 obyvatel muselo být evakuováno. Podle zpravodajského serveru France24 jsou zasaženy desítky měst a klíčová infrastruktura, nemocnice a školy. Prezident Si Ťin -pching minulou středu uvedl, že došlo k „významným ztrátám na životech a škodám na majetku”.

Silné deště narušily hráze několika přehrad a byla zmobilizována armáda, aby odklonila řeky, které protrhly břehy. Rovněž byly pozastaveny lety a vlaky v mnoha částech provincie Che-nan. Po rekordních srážkách byly zaplaveny podzemní železničními tunely a ve střední Číně zahynulo zahynuly desítky cestujících, kteří zůstali uvězněni ve stoupajících vodách. Podle oficiálních zpráv bylo ze železničních tunelů zachráněno více než 500 lidí.

Příčina extrémních srážek je nejasná. Che-nan zažívá již více než týden „vzácné a silné srážky“, uvedla ve středu čínská meteorologická autorita. Podle BBC jen v Čeng-čou, hlavním městě provincie Che-nan s 12 miliony obyvatel, v úterý spadlo 624 mm srážek, přičemž třetina z tohoto množství spadla jen mezi 16. a 17. hodinou, což překonalo veškeré historické rekordy.

Je nadále vysoce pravděpodobné, že střední Čína bude i nadále místem pozorování silných nebo extrémně silných bouří. Ačkoliv k povodním přispívá mnoho faktorů, oteplování atmosféry způsobené změnou klimatu zvyšuje pravděpodobnost extrémních srážek. Dalším faktorem je s největší pravděpodobností rozsáhlá výstavba přehrad v čínské povodňové zóně.

Indie: Povodně a sesuvy půdy ve státě Maharáštra

Extrémně ničivé záplavy zažívá také západoindický stát Maharáštra. V důsledků silných monzunových dešťů zde přišly o život stovky lidí a desítky měst a stovky vesnic jsou ohroženy mohutnými sesuvy půdy. Během bleskové povodně se řeky vylily ze svých obvyklých koryt a panují obavy, že může dojít k protření hrází přehrad, zejména přehrady Koyna, jedné z největších v Maharáštře.

Podle serveru Al Jazeera mezi nejpostiženější místa patří pobřežní region Konkan a západní části státu Maharáštra. Nejsilnější srážky během 24 hodin zažily města Mahableshwar (530 mm) a Poladpur (575 mm). Odhaduje se, že celkem je postiženo více než půl milionu lidí. Národní záchranné složky rozmístily celkem 34 týmů do oblastí postižených povodněmi a záchranné a humanitární operace stále probíhají.

Bangladéš: Povodně ohrožují uprchlické tábory Rohingů

Několik dnů silných srážek zasáhlo uprchlické tábory Rohingů v jižním Bangladéši.  Za 24 hodin do středečního odpoledne spadlo na tábory ve čtvrti Cox’s Bazar více než 30 centimetrů srážek. To je téměř polovina průměrných červencových srážek za jeden den a v příštích dnech se očekávají další silné bouře, přičemž monzunové období se táhne v průběhu následujících tří měsíců. V oblasti se nachází uprchlický tábor s více než 800 000 Rohingy.

„Situaci ještě zhoršuje pandemie COVID-19. V současné době dochází k přísnému národnímu lockdownu v reakci na rostoucí počet případů v celé zemi, “uvedla agentura OSN pro uprchlíky.

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky s odvoláním na počáteční zprávy uvedl, že silným deštěm bylo přímo zasaženo více než 12 000 uprchlíků a odhadem 2 500 přístřešků bylo poškozeno nebo zničeno. Více než 5 000 uprchlíků bylo dočasně přemístěno do přístřešků nebo společných zařízení jiných rodinných příslušníků, uvedla agentura ve svém prohlášení.

Photo credit: Twitter @weatherindia