Volby v Japonsku: Premiér Kišida zůstává u moci

Vládnoucí japonská strana LDP včele s premiérem Fumio Kišidou a její mladší koaliční partner Kómeitó si udržely většinu ve volbách do Sněmovny reprezentantů (Dolní sněmovna) 31. října 2021.

V Japonsku minulý týden proběhly všeobecné volby, které vyhrála strana LDP (Liberálně demokratická strana) v jejíž čele stojí premiér Fumio Kišida. V nedělním hlasování se hrálo o 465 křesel v dolní komoře, silnější z dvoukomorového japonského sněmu neboli parlamentu.

Dle japonských médií Fumio Kišida spolu s koaličním partnerem Kómeitó ztratil značnou část křesel, ale první výsledky ukázaly, že japonská vládní koalice zůstane u moci poté, co v neděli v nedělních všeobecných volbách získala absolutní většinu.

Premiér Fumio Kišida dle mnohých se bude muset co nejdříve rozhodnout, jak využít strategicky nově získaný politický kapitál a zavést jasný plán zaměřený na oživení ekonomiky, posílení japonských obranných schopností a prosazování diplomatické agendy založené na úzkých vazbách se Spojenými státy a dalšími partnery v indicko-pacifické oblasti.

Udrží se u moci Kišida déle než jeho předchůdce?

Koalice LDP s Kómeitó překonala hranici 261 křesel a drží si tak absolutní většinu. Kišidovým stanoveným cílem bylo, aby si koalice udržela většinu, alespoň 233 křesel, ze 465.

Kišida uvedl, že se jeho výkonná administrativa letos pokusí sestavit další rozpočet, což přinese sebou celou řadu napětí. ,,Doufám, že letos prosadím parlamentem další rozpočet,” uvedl premiér novinářům. To by zahrnovalo financování kroků na podporu lidí zasažených pandemií, jako například těm, co přišli o práci či studentům, kteří mají problémy s placením školného.

,,Volby do dolní komory jsou o výběru vedení,” řekl Kišida NHK. ,,Vzhledem k tomu, že si vládní koalice určitě udrží většinu, věřím, že jsme dostali mandát od voličů.” Konkurenční stanice TV Asahi předpověděla, že koalice získá 280 křesel, což je pokles z předchozích celkových 305.

Dle mnohých jsou nové výsledky zkouškou pro japonskému premiéra. Kišida vyhlásil volby brzy poté, co se na začátku tohoto měsíce dostal do nejvyšší funkce. Pro LDP, jako dlouholetou mocnou stranu, je znovuzvolení možností, jak napravit vnímání, které bylo poškozeno díky špatně zvládnuté koronavirové pandemii. Avšak letošní výsledek voleb ukázal jasný propad zájmu a důvěru ve stranu a mnozí se bojí, aby nový premiér nezůstal krátce u moci jako jeho předchůdce Jošihide Suga.

Nová vláda má před sebou těžké období 

Nová vláda bude čelit úkolu řídit nejen třetí největší světovou ekonomiku, ale také řešit důsledky pandemie v Japonsku, řešit rychle stárnoucí a zmenšující se populaci a především bezpečnostní otázky se soudní Čínou a Severní Korejí.

Hlavním tématem japonských voličů byla budoucnost vývoje ekonomiky v zemi. Premiér Kišida navrhl „novou formu kapitalismu“ zaměřenou na přerozdělování příjmů, ale to se zdá být většinou jen rétorické. Kontinuita v hospodářské politice je daleko pravděpodobnější.

Nový premiér již slíbil, že vydá nový stimulační balíček v hodnotě desítek bilionů jenů, aby čelil dopadu pandemie. Také jasně prosazuje důležitost vztahů se Spojenými státy. V rámci pandemie se dle jeho slov musí začít prosazovat drastická opatření jako zintenzivnění testování a očkovacích programů.

Kišida však neprožívá tolik euforie za své vítězství, jak by se předpokládalo. Popularita strany a její sledovanost zaostává kolem 50 %, což je nejnižší hodnota pro novou vládu za dvě desetiletí.

Oslabená většina pro LDP by mohla znamenat další ztráty ve volbách do horní komory příští léto. Zatímco LDP držela moc prakticky nepřetržitě od 50. let, na ministerském úřadě se dokázalo více jak pět let udržet je pár politiků. Špatná reputace by mohla povzbudit Kišidovy rivaly ve straně a hrozit možností návratu Japonska do éry krátkodobých vlád.

 

Photo Credit: Twitter @FRANCE24