Rusko rozšiřuje vojenské vazby s Laosem

Rusko plánuje v Laosu modernizaci letiště a nového vojenského zařízení v rámci rozšiřování vojenské pomoci. Je Laos bránou pro ruskou vojenskou přítomnost v jihovýchodní Asii?

Ruský odminovací tým spolupracuje s laoskými protějšky již od počátku prosince 2020 v laoské provincii Xieng Khouang, která byla v roce 2019 vyhlášena za místo světového dědictví UNESCO, na vyklizení nevybuchlé munice neboli UXO (Unexploded ordnance).  Jedná se o pozůstatek Vietnamské války, kdy přibližně jedna třetina Laosu je kontaminována nevybuchlou municí.

Ruské jednotky vyčistily nebezpečnou plochu přibližně 500 hektarů UXO s plány na modernizaci nového letiště a vojenského zařízení v rámci rozšiřování vojenské pomoci Laosu.

Výstavba letiště bude sloužit Laosu i Rusku

Rusko před modernizací letiště Thong Hai Hin dodalo laoské armádě dávku tanků a obrněných vozidel. Stalo se tak před 71. výročím vzniku laoských ozbrojených sil.

,,V rámci pamětní ceremonie došlo k poskytování vojensko-technické pomoci k předání další dávky ruské vojenské techniky do Laosu – tanky T-72 a obrněná vozidla BRDM-2M, stejně jako pomoci v rámci letiště Thong Hai Hin, modernizované ruskými specialisty, které se nachází v provincii Xiang khouang,“ uvedlo se v prohlášení ruského vojenského oddělení.

Renovace, které financuje Rusko, zahrnují instalaci elektronického skeneru a světel na přistávací dráze, vylepšení radarové haly a budovy pro cestující. Dle laoského provinčního vojenského důstojníka bude nové letiště rozděleno do dvou zón. ,,Ruské a laoské ozbrojené síly společně budují toto nové letiště, které bude větší než stávající a bude rozděleno do dvou různých zón,” uvedl. ,,Jedna zóna je pro laoské a ruské vojenské použití a druhá pro civilní použití.”

Důstojník uvedl, že ruská armáda má v úmyslu poskytnout Laosu podstatnou pomoc do budoucna, včetně výcviku a rozvoje ozbrojených sil. ,,Některé práce na novém letišti již začaly, ale samotná výstavba nebude brzy zahájena, protože odstranění UXO bude nějakou dobu trvat,” dodal.

Rusko je největším dodavatelem zbraní v Laosu

Díky vzájemné spolupráci Laos získává řadu modernizací a nových technologií v rámci ozbrojování od Ruska. V roce 2018 Laos koupil čtyři cvičná letadla Jak-130 a deset tanků z Ruska. „V letech 2017 a 2019 obě země podepsaly dohody o vojenské spolupráci a na konci roku 2020 Rusko poskytlo Laosu výcvikové středisko pro letectví,“ uvádí Radio Free Asia.

Podle oficiálních informací laoského ministerstva obrany se šéf ministerstva Chansamone Chanyalath setkal 29. prosince loňského roku na ruském velvyslanectví ve Vientiane, hlavním městě Laosu, s ruským velvyslancem Vladimírem Kalininem. Laoský ministr měl poděkovat ruskému diplomatovi „za darování tankových hangárů v provincii Xieng Khouang v zemi v roce 2019, jakož i za společné vojenské manévry v provincii v roce 2019 a pomoc při rozšiřování letiště a čištění oblasti od nevybuchlých bomb.“

Poté, co se v roce 1975 ujala moci komunistická vláda spojená s úřady spojence Sovětského svazu, Vietnamu, se Moskva stala největším dodavatelem zbraní do této země. Pomoc Laosu ukazuje důležitost této země v ruských plánech na širší obrannou spolupráci v jihovýchodní Asii.

Vojenská cvičení v Laosu poukazují na ruské ambice v jihovýchodní Asii

Rusko se dle mnohých snaží usilovat o nenápadné vojenské vazby s Laosem ve snaze znovu se etablovat jako hlavní hráč v jihovýchodní Asii.

Dne 10. prosince 2020 zahájily Rusko a Laos své vůbec první společné vojenské cvičení. Více než 500 vojáků z obou zemí a četné tanky se účastnilo devítidenního cvičení Laros 2019 na cvičišti Ban Peng v Laosu.

„Ačkoli kontingent vojsk z Ruska není příliš velký, toto cvičení je přesto prvním pokusem [ze strany Moskvy] o vojenskou přítomnost v jihovýchodní Asii,“ uvedl Alexey Maslov, profesor Vysoké školy ekonomické pro Nikkei Asia. „Mám podezření, že Rusko považuje Laos za jednu z prvních zastávek nabízejících své vojenské služby Asii.“

Maslov vysvětlil, že Rusko doufalo, že využije cvičení s Laosem k povzbuzení dalších zemí jihovýchodní Asie k prohloubení vojenských vztahů s Ruskem. Předpovídal také, že Rusko naváže na společné vojenské cvičení nabídkou prodeje Laosu více zbraní a školení laoských důstojníků v ruských vojenských akademiích.

Cvičení Laros 2019 přišlo v době, kdy Rusko a Laos rychle rozšiřovali svoji vojenskou spolupráci, zejména v oblasti obchodu se zbraněmi. Laoský premiér Thonglong Sisulit zašel tak daleko, že v roce 2018 prohlásil: „Můžeme říci, že vše, co je v Laoských ozbrojených silách, je spojeno s Ruskem.“

Ruská verze indické Look East Policy?

Rusko vytváří dle mnohých v jihovýchodní a jižní Asii mnohé diplomatické vazby v rámci úsilí o posílení vojenských aliancí a prodeje zbraní.

Od zavedených sankcí v rámci krize na Ukrajině, Rusko díky propadu rublu muselo opustit od svých zájmů v jihovýchodní Asii. Avšak nejnovější trendy poukazují na to, že Rusko se snaží opět prosadit svou přítomnost v dynamickém regionu jihovýchodní Asie.

Náměstek ministra obrany Alexander Fomin potvrdil, že Moskva od události na Krymu podepsala vojenské smlouvy s 39 zeměmi. Mnoho signatářů je v jihovýchodní Asii.

Nejvýraznější spolupráce je s Laosem, který krom toho, že získal tanky T-72B, obrněná vozidla BRDM-2M, stíhačky YAK 130 a vrtulníky z Ruska, se také zapojil již do zmiňovaného vojenského cvičení.

Globálnímu trhu se sofistikovanými zbraněmi dominují Spojené státy a Rusko. Americké zbraně jsou ale drahé a prodej ztěžují sankce a problémy jako lidská práva. Naproti tomu Rusko nabízí zvýhodněné půjčky, státem podporované úvěry, barterové obchody, náhradní díly a prodejní servis s politikou týkající se občanských svobod bez závazků.

To je lákavé v jihovýchodní Asii, kde se autoritářství ujalo ve velké části regionu, zejména v komunistickém Laosu. Například se také plánuje stavba železnic, která je v Laosu velkou obchodní příležitostí. Od severní hranice s Čínou po jižní Thajsko, pak Kambodžu a Vietnam na východě, vedou přes vnitrozemský Laos koleje, které ji spojí se sítí námořních přístavů.

Ruský zbrojní obchod v jihovýchodní Asii je veliký

Dle Gavina Greenwooda, analytik hongkongské bezpečnostní agentury A2 Global Risk, ruské zájmy v jihovýchodní Asii jsou pro zemi velice výhodné. ,,Zdá se, že motivy Moskvy jsou kombinací komerčních a možná rušivých, v tom smyslu, že jakákoli eroze amerických nebo evropských obranných zájmů je de facto výhrou.”

Dále uvedl, že Rusko představovalo 25% hlavních prodejů zbraní v jihovýchodní Asii od roku 2000, a podle výzkumu Stockholm International Peace Research Institute prodala Moskva v letech 2010 až 2017 zbraně do jihovýchodní Asie ve výši 6,6 miliard amerických dolarů, stejně jako Spojené státy a Čína dohromady. Institut rovněž uvádí, že Rusko představovalo 60% prodeje zbraní v Asii a Oceánii v letech 2014 až 2018.

Rusko však také musí vyrovnat klesající tržby do Indie a stíhačky MiG-29 a Suchoj-30 zakoupené Malajsií v roce 1995 se blíží ke konci své životnosti. Greenwood uvedl, že je nepravděpodobné, že by byla nějaká náhrada získána z Ruska, protože země také zvažují dohody s americkými a evropskými dodavateli.

Analytici tvrdí, že v důsledku poklesu prodeje zbraní do Indie Rusko dále zaostává za Spojenými státy v globálním prodeji zbraní, ale zůstalo dominantním hráčem v jihovýchodní Asii, kde analytici uvedli spory Jihočínského moře, terorismus a konkurenci mezi soupeřícími státy zvyšuje poptávku po high-tech zbraních.

Rusko jako zdroj pomoci

Moskva byla hlavním dodavatelem zbraní do Laosu poté, co byla v roce 1975 založena její komunistická vláda, úzce spjatá s komunistickou vládou ve Vietnamu spojenou se Sovětským svazem.

Rusko poskytlo Laosu v posledních letech různé formy pomoci. V lednu ruská státní agentura TASS citovala ruského velvyslance Kalinina, který uvedl, že Moskva a Vientiane se dohodly na dodávkách 2 milionů dávek domácí ruské vakcíny Sputnik V, které by byly použity k naočkování přibližně 25% laoské populace proti COVIDU-19.

Dle článku Valentiny Lares pro IPS se Rusko stává hlavním globálním hráčem v oblasti vakcínové diplomacie ve světe. Například Argentina se stává první zemí v Jižní Americe, která vyrábí ruskou vakcínu Sputnik V. První zásilka Sputniku V je slíbena do Peru do května letošního roku. Asi 11 000 dávek Sputniku V se dostává do Makedonie, zatímco Tunisko začíná podávat 30 000 dávek a do května je Bolívii přislíbeno dalších 1,7 milionu. Africká unie potvrzuje, že obdržela nabídku 300 milionů dávek z Ruska, které již podepsalo dohody o výrobě desítek milionů dávek v Číně, Brazílii, Íránu a Srbsku.

Může jít o obrázek one or more people a outdoors

Filipíny přijímají první dodávku vakcíny Sputnik V.  Zdroj

Aniž by si to mnohé západní státy připustily, ruský Sputnik V se stal základní pomocí pandemické reakce pro rozvojový svět.

 

Photo Credit: TASS