Taiwan se modlí za déšť

Taiwan postihlo historické sucho a obyvatelé ostrova se snaží přivolat déšť všemi možnými způsoby – od modliteb k bohyni vod a moří Mazu až po setí mraků pomocí rozprašování jodidu stříbrného letectvem. Voda bude od dubna pro více než 1 milion domácností ve vnitrozemí ostrova od dubna na příděl.

Podle serveru CNA subtropický Taiwan zažívá nejhorší sucho za půl století poté, co loňské tajfuny nepřinesly dostatek dešťových srážek, přičemž nedostatek vody byl nejzávažnější v pásmu západního Taiwanu, kde žije většina obyvatelstva.

Taiwan se snaží akutní sucho řešit vrtáním studen, tzv. “zaséváním mraků” pomocí letectva, které do mraků rozprašuje jodidu stříbrného (což je chemická reakce, která má vyvolat dešťové srážky) nebo také modlitbami k mořské bohyni se zlatou tváří Mazu. Sucho je nejhorší v pásmu západního Taiwanu, včetně hlavních metropolí Hsinchu, kde sídlí mnoho renomovaných taiwanských technologických firem, Taichung ve středu ostrova a Tainan a Kaohsiung na jihu ostrova.

Omezený příděl vody pro domácnosti a továrny bez vody

South China Post uvedl, že Taiwan v rámci boje proti suchu omezil dodávky vody do oblastí, včetně klíčového centra výroby polovodičů ve střední části ostrova, ve snaze zastavit vysychání zásob vody. Vláda ve středu vyhlásila první červenou výstrahu týkající se zásobování vodou po šesti letech a varovala před nedostatečnými zásobami vody v několika částech centrálního Taiwanu. Úřady se rozhodly omezit dodávky vody pro technologické společnosti ve dvou hlavních vědeckých parcích v Tchaj-čungu o 15 procent, uvedl na brífinku v Tchaj-pej ministr hospodářství Wang Mei-hua. Voda bude také omezena na neprůmyslové uživatele v okrese Tchaj-čung a Miaoli dva dny v týdnu, uvedl Wang. Opatření vstoupí v platnost od 6. dubna.

Podle Chiang Ming-langa, ředitele severní oblasti Agentury pro vodní zdroje, se vláda bojí, že pokud nezačne pršet kolem sezóny tzv. „švestkových dešťů“, která začíná kolem pozdního jara, musel by se ostrov uchýlit k drastičtějším opatřením.

Modlitby a stříbro

Začátkem tohoto měsíce v Tchaj-čungu učinila Agentura pro vodní zdroje neobvyklý krok, když vyslala svého nejvyššího úředníka pro střední Taiwan na tříhodinový náboženský obřad, aby se modlil za déšť, což se stalo poprvé za 58 let.

Asi 3 000 lidí, většinou farmáři a starosta Tchaj-čung Lu Shiow-jen, se modlili k mořské bohyni Mazu, jejíž zlatá tvář značí její božství. Mazu je populárním božstvem, o kterém se věří, že přináší štěstí a končí sucho.

Taiwanské letectvo také použilo k “sázení mraků” dopravní letouny C-130, zatímco Agentura pro vodní zdroje podporuje úsilí ze země palbou chemických látek do vzduchu.  Více než 70% spotřeby vody na Taiwanu představuje sektor zeměděkství, kde se pěstuje zejména rýže a ovoce jako mango a ananas.

Photo credit: Taiwan News