Mezinárodní reakce na vypuštění vody z Fukušimy do moře

Japonská vláda v úterý 13. dubna oznámila, že začne vylévat více než milion tun kontaminované odpadní vody z jaderné elektrárny Fukušima do Tichého oceánu, počínaje do dvou let.

Zhruba 1,25 milionu tun (1,13 milionu metrických tun) vody se od roku 2011 nahromadilo kolem jaderné elektrárny Fukušima Daiiči na severovýchodě Japonska po zemětřesení o síle 9,0 stupně a výsledné vlně tsunami, kterou celou oblast zpustošilo.

Dvojitá katastrofa zabila téměř 20 000 lidí a způsobila nejhorší jadernou katastrofu od Černobylu. V Černobylu explodoval pouze jeden reaktor, zatímco ve Fukušimě došlo ke zhroucení tří reaktorů. Nehoda v Černobylu byla však mnohem nebezpečnější, protože poškození aktivní zóny reaktoru se uvolňovalo velmi rychle a násilně.

Navzdory ujištění Japonska, že vypouštění odpadních vod nebude představovat hrozbu pro obyvatele ani pro životní prostředí, bylo toto rozhodnutí ostře kritizováno místní rybářskou komunitou, ekologickými skupinami a sousedícími státy. Během několika hodin od oznámení se demonstranti shromáždili před vládními úřady v Tokiu a Fukušimě.

„Na základě přísného souladu s regulačními normami, které byly stanoveny, volíme oceánské uvolnění,“ uvedla japonská vláda ve svém prohlášení poté, co ministři vlády finalizovali rozhodnutí. Voda bude dále upravována a ředěna a její uvolňování začne za dva roky a dokončení bude trvat desetiletí.

Jaký je důvod vypuštění vody z Fukušimy?

Odstraňování odpadních vod je dlouho kontroverzním tématem mezi japonskou veřejností a zdrojem bezpečnostních obav. Očekává se však, že prostor pro skladování vody dojde v příštím roce, a předseda vlády Jošihide Suga během úterního zasedání vlády uvedl, že odstraňování odpadních vod z elektrárny je „problém, kterému se nelze vyhnout“.

Dle japonského premiéra vláda „přijme veškerá opatření, aby absolutně zaručila bezpečnost upravené vody a vyřešila dezinformace,“ uvedl s tím, že kabinet se sejde znovu, aby rozhodl o podrobnostech provedení plánu. Někteří japonští aktivisté vládní ujištění odmítají. Například Greenpeace Japan toto rozhodnutí odsoudilo a ve svém prohlášení uvedlo, že „ignoruje lidská práva a mezinárodní námořní právo“.

Image

Zdroj

Důvodem pro vypuštění vody především tkví v tom, aby nedocházelo k roztavení zbývajících jaderných reaktorů. Dle New York Times, aby se tři poškozená jádra reaktoru neroztavila, je přes ně nepřetržitě čerpána chladicí voda. Společnost Tokyo Electric Power Company (TEPCO) čerpala denně téměř 200 tun (180 metrických tun) chladicí vody. 

Kontaminovaná odpadní voda je na místě skladována ve více než 1 000 enormních nádržích a automaticky filtrována, aby se odstranila většina radioaktivního materiálu, s výjimkou tritia – radioaktivního izotopu vodíku, který je považován ve velkém množství za nebezpečný pro lidské zdraví.

Jaderné elektrárny po celém světě podle Timesu pravidelně vypouštějí vodu obsahující malé množství tritia do moře a mluvčí amerického ministerstva zahraničí tento plán nazval „v souladu s celosvětově uznávanými standardy jaderné bezpečnosti“. Proti tomuto plánu se však občané Japonska i sousedních zemí postavili.

Mezinárodní reakce na rozhodnutí japonské vlády

Sousedící státy Japonska již vydaly své negativní stanoviska ohledně rozhodnutí Japonska vypouštět kontaminovanou vodu do moře. Jihokorejský prezident Mun Če-In žádá, aby se prozkoumaly způsoby, jak vyšetřit japonské rozhodnutí ohledně Fukušimy na Mezinárodním tribunálu pro mořské právo.

Jižní Korea v rámci protestu proti japonskému rozhodnutí svolala japonského velvyslance v Soulu a uspořádala nouzovou schůzi. Mun vyjádřil znepokojení, kdy uvedl: ,,Nemohu jinak, než říci, že zde existuje mnoho obav ohledně rozhodnutí jako země, která je geologicky nejbližší a sdílí moře s Japonskem.” Další americký spojenec, který se postavil proti Japonsku, byl Tchaj-wan. Mluvčí tchajwanské prezidentské kanceláře Xavier Chang ve svém prohlášení uvedl, že Tchaj-pej při „několika příležitostech“ vyjádřila „velké znepokojení“.

Čína vyjádřila taktéž hluboké znepokojení. Mluvčí ministerstva zahraničí Zhao Lijian novinářům sdělil, že Čína diplomatickou cestou požádala japonskou vládu o „přijetí odpovědného přístupu“. Dále uvedl, že: ,,Japonská strana často žádá jiné země, aby plnily své mezinárodní odpovědnosti, a právě teď se mezinárodní společnost dívá na Japonsko – takže Japonsko nemůže zavírat oči nebo neslyšet.”

Ruská tisková agentura Tass oznámila, že ruské ministerstvo zahraničí hledá přístup k dalším údajům o japonských plánech na likvidaci vody ve Fukušimě. „Vyjadřujeme vážné znepokojení … a očekáváme, že japonská vláda prokáže náležitou transparentnost a informuje dotčené státy o svých akcích, které by mohly představovat radiační hrozbu,“ uvedla ve svém prohlášení Marija Zacharovova, ředitelka informačního a tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace.

„Doufáme, že Tokio přistoupí k této důležité otázce se vší vážností, přijme nezbytná opatření k minimalizaci negativních dopadů na mořské prostředí … a nebude způsobovat obtíže pro hospodářské činnosti jiných států, jako je rybolov,“ dodala Zacharova.

Další země, která se připojila k protestu, byly například Filipíny. Jedná se o první jihoasijskou zemi, která veřejně vyjádřila svůj nesouhlas. Mluvčí prezidenta Harry Roque ve čtvrtek 15. dubna dle čínského deníku Global Times uvedl, že Japonsko by mělo převzít finanční odpovědnost. Také uvedl, že doufá, že národy, včetně těch, které stojí za znečištěním, se budou řídit zásadami zákona. „Prvním principem je, že jsme jeden ekosystém. Druhým principem je to, že jsme propojeni, a třetím principem je, že znečišťovatel musí platit,“ poznamenal.

Spojené státy jsou jedna z mála zemí, které vyjádřily podporu pro japonské rozhodnutí. Země v úterý 14. dubna uvedla, že Japonsko „přijalo přístup v souladu s globálně přijatými standardy jaderné bezpečnosti“ ve svém rozhodnutí uvolnit po úpravě vodu kontaminovanou v havarované atomové elektrárně Fukušima.

Japonská vláda „byla ohledně svého rozhodnutí transparentní“, uvedlo americké ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení na svém webu.

Photo Credit: Twitter @ajplus