Co stojí za křehkým příměřím mezi Indií a Pákistánem?

V únoru letošního roku došlo k nečekanému vývoji mezinárodních vztahů Indie a Pákistánu. Vztah obou zemí je již více než 70 let velmi napjatý. V roce 2020 došlo k několika novým střetům obou nukleárních velmocí na území Kašmíru, který je bodem sváru mezi Indií a Pákistánem již od roku 1947. Co stojí za překvapivou deeskalací pohraničního konfliktu a proč od února 2021 obě země dodržují příměří?

Ačkoliv situace mezi Pákistánem a Indií eskalovala několik měsíců, obě země se dohodly na příměří, které platí od 25. února letošního roku. Indie i Pákistán si nárokují Kašmír již od roku 1947 a o sporné území už vedly tři války. Každá z těchto dvou zemí ovládá dvě samostatné části rozdělené podél LoC (linie kontroly).

Naposledy mezi sebou obě sousední země uzavřely mírovou dohodu a dohodly se na příměří podél hranic v listopadu 2003. Jednalo se o průlom ve vztazích mezi Indií a Pákistánem. Na hranici zavládl klid a život v pohraničních vesnicích se vrátil do nového normálu. Mír především připravil cestu pro otevření dopravních tras Srinagar-Muzaffarabad a Poonch-Rawalkot, které poprvé dovolily autobusové a nákladní dopravě spojit rozdělené poloviny Kašmíru. Příměří trvalo několik let, ale od roku 2008 bylo oběma stranami často porušováno.

V roce 2016 se vztahy mezi Indií a Pákistánem zhoršily poté, co Indie tvrdila, že tajně překročila hranici a zničila „teroristické odpalovací rampy v Pákistánu“ po smrtícím militantním útoku na armádní tábor v severo-kašmírském Uri, při kterém zahynulo 18 indických vojáků. Od té doby se násilí podél LoC zintenzivnilo a pohraniční spor začal eskalovat.

Podle serveru The Diplomat jen v roce 2020 obě armády, podle oficiálního prohlášení obou vlád, porušily příměří z roku 2003 5,133 krát, přičemž o život přišlo nejméně 50 civilistů a 24 členů bezpečnostních složek, stovky civilistů i vojáků byly zraněny a zničeny byly také desítky domů ve vesnicích podél LoC.

Tajná jednání o příměří v Dubaji

Zpravodajské weby nyní zveřejnily novou informaci, že v lednu letošního roku se uskutečnila v Dubaji tajná jednání nejvýše postavených zpravodajských důstojníků z Indie a Pákistánu, kteří na neutrální půdě vedli rozhovory o nové snaze uklidnit vojenské napětí na indicko-pákistánské hranici. Diplomatické vazby mezi oběma zeměmi (vyzbrojenými jadernými zbraněmi), jsou na bodě mrazu od sebevražedného bombového útoku na indický vojenský konvoj v Kašmíru v roce 2019, který byl dílem pákistánských militantních bojovníků, což vedlo k tomu, že Indie poslala do Pákistánu svá vojenská letadla.

Později téhož roku indický premiér Nárendra Módí zrušil indickou autonomii Kašmíru, aby zpřísnil moc Indie nad územím, kde je většina obyvatelstva muslimského vyznání. Tento krok vyvolal pobouření v Pákistánu a následně došlo k rapidnímu zhoršení, už tak napjatých, diplomatických vztahů a pozastavení dvoustranného obchodu mezi oběma zeměmi.

Podle agentury Reuters však obě země v únoru v rámci dohody o příměří uvedly do pohybu společný plán normalizace vztahů v příštích několika měsících. Podle nejnovějších informací se zástupci obou zemí, reprezentovaní příslušníky indických a pákistánských zpravodajských služeb, setkali v lednu 2020 v Dubaji na schůzkách organizovaných vládou Spojených arabských emirátů. Ačkoliv se k těmto informacím ani jedna z vlád nevyjádřila, experti připouští, že se nejedná o ojedinělé setkání podobného rázu. Podle některých expertů se zástupci obou zemí scházeli již mnohem dříve. Například Ayesha Siddiqa, špičková pákistánská bezpečnostní analytička, věří, že se indičtí a pákistánští zpravodajci scházeli několik měsíců ve třetích zemích – například v Thajsku, Dubaji nebo Londýně. Taková setkání se konala i v minulosti, zejména v době krizí, ale nikdy nebyla veřejně přiznána.

Začátek zlepšení vztahů mezi Indií a Pákistánem?

Obě země mají důvody usilovat o sblížení. Indie byla od loňského roku sevřena na hranici s Čínou a logicky nemá zájem na tom, aby se její vojenské síly tříštily ještě na hranici s Pákistánem. Pákistán je naopak čínským spojencem, který se ale momentálně utápí v ekonomických potížích a je z určité části závislý na záchranném programu Mezinárodního měnového fondu, si nemůže dlouhodobě dovolit zvýšené napětí na hranicích s Indií. Při stažení Spojených států musí také stabilizovat afghánskou hranici na západě. Zatím to vypadá, že momentálně je nejlepší možnou variantou pro obě země pokračovat v mírovém dialogu. Otázkou ovšem zůstává, jak dlouho aktuální příměří vydrží.

Photo credit: AFP