Singapur se ocitá v politické nejistotě: Kdo bude vést čtvrtou generaci vůdců?

Singapurský místopředseda vlády Heng Swee Keat odstoupil jako určený nástupce současného premiéra Lee Hsien Loonga ve svém neočekávaném rozhodnutí. 

Singapurský místopředseda vlády Heng Swee Keat uvedl minulý týden 8. dubna, že odstoupí, aby budoucí post premiéra Singapuru převzal mladší vůdce, který bude mít delší působení. ,,Po pečlivém zvážení a diskusích s rodinou jsem se rozhodl odstoupit jako vedoucí týmu 4G (čtvrté generace), aby mohl převzít vedení mladší vůdce, který bude mít delší působení,” uvedl. ,,Bude na týmu 4G, aby si vybral osobu a jsem připraven podpořit dalšího vůdce.”

,,Potřebujeme vůdce, který nejen obnoví Singapur po COVIDU-19, ale také povede další fázi našeho úsilí budování národa,” dále vysvětlil Heng, který letos dosáhne 60 let, své rozhodnutí ve svém dopise.

Nástupnictví v bohatém městském státě jihovýchodní Asie, který od nezávislosti v roce 1965 řídí Strana lidové akce (PAP), je obvykle pečlivě naplánovanou záležitostí. Již dříve se objevily obavy, zda-li Heng bude dalším vůdcem země. Díky špatným výsledkům v loňských všeobecných volbách strana PAP ztratila 8,7 procent lidových hlasů, což poukázalo na dlouhodobé potíže strany. Navzdory tomuto výsledku strana odmítla provést jakékoli zásadní změny v politické sestavě Singapuru.

Singapurci přesto byli šokováni současným oznámením, že místopředseda odstupuje od své budoucí nástupnické role premiéra Singapuru a uvolní místo mladšímu kandidátovi.

Co je 4G nebo-li čtvrtá generace vůdců?

Dle článku Grace Ho pro Strait Times od 1G do 4G bylo „G“ vytvořeno politickými pozorovateli k označení každé generační změny ve vedení kabinetů různých předsedů vlád.

Během 62 let měl Singapur pouze tři premiéry – Lee Kuan Yew, Goh Chok Tong (syn Lee Kuan Yew) a současného Lee Hsien Loonga. Termín je nepřesný, vzhledem k tomu, že každý ze tří singapurských premiérů dosud měl směsici ministrů, kteří byli v politice noví a mladí, stejně jako starší a zkušenější. Několik ministrů také sloužilo v kabinetech více než jednoho premiéra.

Vedení týmu 1G bylo založeno prvním premiérem Singapuru Lee Kuan Yew, ačkoli tento termín se používá jen zřídka. Mezi klíčové spolupracovníky Leeho, běžněji označované jako Stará garda, patřily osoby jako první singapurský ministr zahraničního věcí S. Rajaratnam či tehdejší vedoucí singapurské sněmovny Toh Chin Chye.

V druhé polovině 70. let přivedl Lee, který se stal premiérem ve věku 35 let, do svého týmu mladší lidi, které, jak doufal, vyzkouší a vytvoří novou generaci vůdců, jakým byl významný politik a následný druhý premiér Singapuru Goh Chok Tong a nebo bývalý prezident Singapuru (2011-2017) doktor Tony Tan.

Goh Chok Tong se stal druhým premiérem Singapuru v roce 1990, když mu bylo 49 let, a odstoupil v roce 2004. Jeho generace vůdců se stala známou jako 2G. Současný premiér Singapuru Lee Hsien Loong, který vstoupil do politiky v roce 1984 a stal se předsedou vlády v roce 2004 ve věku 52 let, vytvořil svůj tým 3G klíčových ministrů.

Mezi klíčové současné vůdce 4G patří Heng Swee Keat či bývalý armádní generál a současný ministr obchodu a průmyslu Chan Chun Sing. Bridget Welsh, čestná výzkumná spolupracovnice z Malajsijského institutu pro výzkum v Nottinghamu, uvedla ve svém článku pro EAF, že přestože premiér Lee ve svém kabinetu jmenoval nové vůdce 4G, skutečná síla stále spočívá v rukou premiéra a jeho vlastní skupině 3G.

4G si bude muset zvolit nového vůdce

Stabilita je již dlouho jednou z největších silných stránek Singapuru, což z ní činí útočiště pro investory a podniky v regionu, kde nejsou neobvyklé politické otřesy.

Odstoupení Henga, jehož povýšení na místopředsedu vlády v roce 2019 ho postavilo na první místo v nejvyšší politické pozici v zemi, znamená možné rozladění politické stability. Pandemie tlačila Singapur, který prosperuje z otevřeného obchodu a financí, do své nejhorší recese, přestože se mu podařilo virus prakticky eliminovat. Země již čelí problémům stárnoucí populace, rostoucímu protekcionismu a potřebě přetvořit ekonomiku tak, aby se zaměřila na technologie. ,,Vzhledem k tomu, že samotný singapurský model čelí tlakům na změnu, čelí tomu i jeho politika,” uvedla Welsh.

Hengův odchod vystavuje straně PAP vážné vnitřní výzvy. Přechod vedení PAP byl zastaven a otázka nástupnictví zcela otevřena. Spekulace o odstoupení jsou mnohé. Hengův krok byl bezprecedentní, který nastal 2 a půl roku poté, co mu ministři a členové parlamentu vydali veřejnou podporu. Avšak současný premiér rozhodnutí přijal a veřejně poděkoval Hengovi za nesobecké rozhodnutí.

Heng popřel, že by zmiňovaný výsledek voleb formoval jeho rozhodnutí ustoupit stranou, a uvedl, že to souvisí více s jeho pocitem, že svět po COVIDU-19, se všemi jeho změnami, by vyžadoval mladšího vůdce s delší působností, který dokáže reagovat na nový generační svět.

Mladší tým ze 4G vůdců musí zvolit náhradu za Henga a dát této osobě dostatek času na přípravu. Analytici tvrdí, že možnými kandidáty by mohli být například Chan Chun Sing, ministr obchodu a průmyslu, ministr dopravy Ong Ye Kung a Lawrence Wong, ministr školství a spoluzakladatel singapurské pracovní skupiny pro boj s nákazou virů.

Heng bude i nadále místopředsedou vlády, ale odstoupí ze strany PAP jako vedoucí týmu 4G. ,,Tento neočekávaný vývoj událostí je překážkou pro naše plánování nástupnictví. Uvědomujeme si, že Singapuru to bude znepokojovat. Hledáme vaši podporu a porozumění, protože volíme jiného vůdce,“ uvedli členové 4G v samostatném prohlášení. „Tým 4G bude potřebovat více času, aby si vybral jiného vůdce.“

Současný premiér Lee souhlasil s tím, že zůstane nadále premiérem Singapuru, dokud tým nevybere nového nástupce a nebude připraven převzít vládu. Politický pozorovatel Chong Ja Ian uvedl, že by nemělo záležet na tom, kdo bude jmenován předsedou vlády, protože dle něho je PAP „kolektivní“ vedení 4G, které pracuje jako tým. 

Photo Credit: Twitter @leehsienloong