Thajsko zpochybňuje stavbu laoské přehrady na řece Mekong

Thajsko odmítlo novou technickou zprávu o laoském projektu přehrady Sanakham, jedné z devíti velkých přehrad v Mekongu. Přehrady jsou nedílnou součástí kontroverzní ekonomické strategie, která by měla z Laosu vytvořit „baterii jihovýchodní Asie”.

Před několika týdny Thajsko vzneslo námitky proti přehradě Sanakham, projekt ve výši 2 miliard amerických dolarů. Vládní úředníci porušili diplomatický protokol a proti projektu učinili kritická prohlášení v médiích.

Přehrada, kterou vyvíjí čínský developer Datang Corporation Limited, má v roce 2028 vyprodukovat 684 megawattů elektřiny a je považována za nedílnou součást strategie laoské vlády stát se baterií jihovýchodní Asie.

Thajský Úřad pro národní vodní zdroje v úterý uvedl, že nepřijímá revize. Dne 15. ledna předložila společnost Datang plán vodní nádrže Sanakham v Laosu. Jednalo se o revidovanou technickou zprávu thajskému Národnímu výboru pro řeku Mekong v naději, že sníží obavy spojené s kontroverzním projektem.

,,Naše kancelář i výbor pro Mekong dospěly k závěru, že informace v nové zprávě stále nejsou dostatečné. Je zapotřebí více studia,“ uvedl Somkiat Prajamwong, generální tajemník úřadu.

Somkiat uvedl, že nová zpráva neobsahuje údaje o dopadu na životní prostředí a ani o tom, nakolik a jak by tato výstavba ovlivnila obyvatele, kteří žijí pod navrhovanou přehradou. Vyzval developera, aby provedl rozsáhlé posouzení dopadů na životní prostředí a před další konzultací zprávu znovu revidoval.

Odmítne Thajsko energii generovanou přehradou?

Thajské stavební společnosti hrají hlavní roli při financování a rozvoji přehradních projektů v Laosu. Například přehrada Xayaburi, první svého druhu, byla postavená na dolním toku Mekongu. Byť byla postavena v Laosu, stavby a financování byly vedeny thajskými společnostmi. Pro thajské stavební firmy a finanční instituce je investice do hydroelektrických projektů velmi lukrativním obchodem. Řeka Mekong je dlouhá 2390 kilometrů, která protéká z Číny Laosem, Myanmarem, Thajskem a Kambodžou, než se rozlije do vietnamské delty Mekongu a Jihočínského moře.

Map of the Greater Mekong region

(Zdroj: conservation.org)

Ovšem Thajsko začíná přehodnocovat svá stanoviska a postoje vůči aktivitám na Mekongu. Již během ledna letošního roku země vyjádřila znepokojení a uvedla, že odmítne novou technickou zprávu pro přehradu Sanakham na schůzce pořádané Komisí řeky Mekong, mezivládním orgánem se sídlem v laoském hlavním městě Vientiane. Komise byla založena za účelem správy vodních zdrojů v povodí Mekongu, o kterou se dělí členové Kambodža, Laos, Thajsko a Vietnam.

Thajsko vyjádřilo několik obav z důvodu možného vlivu projektu na životní prostředí. Přehrada má být postavena 2 km od okresu Chiang Kan v Loei, vzdálené hornaté provincii na severovýchodě Thajska. Jedná se o první přehradu, která se bude stavět tak blízko Thajska.

Thajské obavy, že přehrada změní tok Mekongu, nebyly vyloučeny, protože hrozí, že zasáhne úsek východní hranice země. Thajská strana zašla tak daleko, že vyhrožovala od odstoupení podepsání Dohody o nákupu energie. Podepsání takovéto dohody je obvyklou praxí před vybudováním přehrady, protože umožňuje developerovi zajistit půjčky a zaručit návratnost investice.

Tento krok z thajské strany naznačuje odklon od dlouholetých bilaterálních vztahů mezi Thajskem a Laosem. Thajsko je největším odběratelem vývozu vodní energie z Laosu. Dle Komise pro Mekong se očekávalo, že výstavba projektu začne v roce 2020 a bude dokončena v roce 2028, přičemž během této doby měl také začít komerční provoz. Energie vyrobená v rámci projektu by měla být převážně dovážena do Thajska. Neochota Thajska podpořit tento projekt překvapilo mnohé odborníky.

Thajsko tak vykazuje nová stanoviska vůči aktivitám na řece Mekong. ,,Thajsko poprvé protestuje proti přehradě v Laosu na veřejnosti a poprvé se objevuje oznámení o nepodepsání PPA (Dohoda o nákupu energie),” uvedl Premrudee Daoroung, koordinátor investičního monitoringu přehrad v Laosu.

Thajsko se obává ekologické krize

Jak jsem informovali v našem předešlém článku, Mekong, jakožto dvanáctá nejdelší řeka planety a životodárný vodní zdroj velké části jihovýchodní Asie, začíná na dolním toku řeky vysychat. Vietnam, Laos, Kambodža i Thajsko začaly upozorňovat na problémy, kterým díky snížení průtoku Mekongu čelí.

Opatrnost Thajska nad novými přehradami naznačuje, že země je stále více znepokojena problémy, které vyplývají z velkých vodních projektů podél Mekongu. Hladiny vody v řece dosáhly v loňském roce rekordního minimu (již druhý rok po sobě), hlavně kvůli vodním přehradám proti proudu (převážně v Číně, ale také v Laosu).

Rozsáhlé přehrazování se stalo významným zdrojem úzkosti pro místní obyvatele. Například v listopadu 2019 poklesla hladina vody tak nízko, že zavlažovací čerpadla nebyla schopna čerpat vodu, což přinutilo thajskou vládu vyslat armádu, aby provedla záchranné práce. Rybáři žijící podél Mekongu v severním Thajsku také zaznamenali nebývalý pokles úlovků, přičemž mnozí zůstali bez životaschopného živobytí.

Řeka Mekong je pro státy jihovýchodní Asie naprosto strategickým a důležitým zdrojem pro posílení ekonomiky. Ačkoli laoská vláda například považuje výrobu energie za způsob, jak posílit ekonomiku země, projekty spojené s řekou jsou kontroverzní kvůli dopadům na životní prostředí, přesídlení vesničanů bez adekvátní kompenzace a sporným finančním a energetickým požadavkům.

 

Photo Credit: MRC Mekong