Diplomatické rozhovory mezi USA a Čínou v Anchorage

Američtí a čínští vládní představitelé v pátek 19. března uzavřeli dvoudenní diplomatické rozhovory mezi oběma zeměmi, které se konaly na Aljašce. Jednalo se o první oficiální rozhovory na nejvyšší diplomatické úrovni mezi Čínou a novou americkou administrativou prezidenta Joe Bidena.

Výsledky dvoudenních jednání v Anchorage

Spojené státy americké jsou, po nástupu nového amerického prezidenta Joe Bidena, aktivní v angažování se na poli mezinárodní diplomacie a to zejména v Asii. Po svolání prvního summitu znovuobnovené bezpečnostní platformy The Quad (Čtyřky), se USA setkaly s Čínou v rámci dvoudenních diplomatických rozhovorů na Aljašce. Podle BBC rozhovory mezi USA a Čínou odhalily hloubku napětí mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Dvoudenní setkání mezi oběma zeměmi nepřineslo, podle očekávání, žádné zásadní průlomy, ale projevená hořká rivalita naznačovala, že obě země nemají mnoho společného natolik, ​​aby obnovily vztahy, které jsou v současnosti na nejnižší úrovni za několik posledních desetiletí.

Americká administrativa před začátkem rozhovorů v aljašském Anchorage navštívila své spojence v Japonsku a Jižní Koreji a dala najevo, že zaujala vůči Číně pevný postoj. „Očekávali jsme, že budeme mluvit na rovinu o celé řadě otázek, a to je přesně to, co proběhlo,” řekl Jake Sullivan, poradce Bílého domu pro národní bezpečnost, po skončení jednání. Členové čínské delegace opustili hotel bez rozhovoru s novináři, ale nejvyšší čínský diplomat Jang Ťie-čch’ později řekl čínské televizní síti CGTN, že diskuse byly konstruktivní a prospěšné, ale rozdíly mezi oběma zeměmi samozřejmě stále existují. „Čína bude pevně chránit národní suverenitu, bezpečnost a rozvoj,” řekl Jang novinářům.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken prohlásil, že ho nepřekvapilo, že USA dostaly „obrannou reakci“ z Číny poté, co vznesly obvinění z porušování lidských práv Čínou v Sin-ťiangu, Tibetu a Hongkongu, jakož i kybernetické útoky a tlak na Tchaj-wan. Blinken však uvedl, že obě strany se také shodují v zájmech o Írán, Severní Koreu, Afghánistán a změny klimatu a že Spojené státy během jednání dosáhly toho, co si vytyčily.

„V oblasti ekonomiky, obchodu a technologií jsme řekli našim protějškům, že tyto problémy přezkoumáváme po důkladné konzultaci s Kongresem, s našimi spojenci a partnery a budeme v nich postupovat vpřed způsobem, který zcela chrání a prosazuje zájmy našich pracovníků a našich podniků, “ řekl pro Reuters Blinken.

Zajímavým výsledkem jednání je shoda obou zemí na závažnosti problematiky životního prostředí. Čína a USA zřídí společnou pracovní skupinu pro změnu klimatu, uvedla podle Reuters čínská oficiální tisková agentura Xinhua v potenciálně pozitivním ohlasu z jednání, které vzbudilo rozpaky. Čínská delegace po setkání uvedla, že obě strany se „zavázaly k posílení komunikace a spolupráce v oblasti změny klimatu,“ uvedl v sobotu Xinhua.

Začátek zlepšení vztahů mezi USA a Čínou?

V loňském roce, kdy se napětí mezi Pekingem a Washingtonem dramaticky zhoršilo, obě země vykázaly novináře a USA uzavřely čínský konzulát v Houstonu, což přimělo Čínu k uzavření amerického konzulátu v Čcheng-tu.

Jednání v Anchorage vedená ministrem zahraničí Antoniem Blinkenem a nejlepším čínským diplomatem Jang Ťie-čch’ měla ohnivý výkop před televizními kamerami a zdálo se, že nepřináší žádný diplomatický průlom. Čínská delegace však uvedla, že „obě strany sdílejí naději na pokračování takového typu strategické komunikace na vysoké úrovni,“ uvedl Xinhua„Obě strany se rovněž dohodly, že budou udržovat dialog a komunikaci, vést vzájemně prospěšnou spolupráci, vyhýbat se nedorozuměním a nesprávným úsudkům, jakož i konfliktům a konfrontacím, aby podporovaly zdravý a stálý rozvoj vztahů mezi Čínou a USA.“

Čína a Spojené státy také diskutovaly o úpravě cestovní a vízové ​​politiky podle situace během celosvětové pandemie COVID-19 „a postupné podpoře normalizace personálních výměn mezi Čínou a USA,“ uvádí se v oficiální zprávě.

Photo credit: Reuters