Staví Thajsko kopii Angkor Vat? Kambodža plánuje inspekci nového chrámu

Kambodžská vláda pošle úředníky do Thajska, aby si prohlédli nový chrámový komplex v thajské provincii Buri Ram, který je údajně kopií slavných ruin Angkor Vat z 12. století, uvedl to úředník kambodžského ministerstva kultury.

Chrámový komplex budovaný na severovýchodě Thajska se stal kontroverzním tématem poté, co bylo prohlášeno, že návrh komplexu je pokusem replikovat kambodžský Angkor Vat, jedna z největších náboženských památek na světě.

Kambodžská vláda údajně plánuje vyslat archeology a chrámové architekty, aby zkontrolovali, zda je místo příliš podobné Angkor Vat, který je pro Kambodži národním symbolem zobrazený na vlajce země.

Thajské úřady a opat stojící za stavbou chrámového komplexu Sihanakhon v provincii Buri ram, který již stál více než 100 mil. bahtů. Ve středu 25. srpna kambodžský úředník ministerstva kultury Hab Touch uvedl pro Khmer Times, že Thajsko navštíví odborníci, aby stavbu prozkoumali. Žádné datum nebylo stanoveno kvůli cestovním omezením souvisejícím s Covidem.

Angkor Vat – nejvýznamnější památka jihovýchodní Asie

Angkor je jedním z největších archeologických nalezišť v provozu na světě. Komplex byl prohlášen za místo světového dědictví UNESCO v roce 1992. Nalézá se v kambodžské severní provincii Siem Reap. Rozkládá se na přibližně 400 kilometrech čtverečních a skládá se z mnoha chrámů, hydraulických staveb a komunikačních tras.

Po několik století byl Angkor centrem Khmerského království. S působivými památkami, několika různými starodávnými urbanistickými plány a velkými vodními nádržemi je toto místo jedinečnou koncentrací prvků svědčících o výjimečné civilizaci. Chrámy jako Angkor Vat, Bayon, Preah Khan a Ta Prohm, ukázky khmerské architektury, jsou úzce spjaty s jejich geografickým kontextem a jsou prodchnuty symbolickým významem.

Architektura a uspořádání po sobě jdoucích hlavních měst svědčí o vysoké úrovni společenského řádu a postavení v Khmerské říši. Angkor je proto významným místem, které je příkladem kulturních, náboženských a symbolických hodnot, a má také vysoký architektonický, archeologický a umělecký význam.

Nový chrám v Thajsku přináší kontroverze

Opat, který stojí za výstavbou velkého nového chrámového komplexu v Buri Ram, brání projekt před rozruchem Kambodžanů, kteří tvrdí, že kopíruje komplex Angkor Vat. Právě reakce obyvatel dle Khmer Times přiměly kambodžské ministerstvo kultury, aby se tímto problémem začalo zabývat.

Chrámový opat Somsak Sungwarajitto řekl hostující delegaci vedené šéfem provinční kulturní kanceláře Khattiya Chaimanee, že projekt se zrodil z jeho představivosti a vize. Odmítl návrh, že by to byla replika Angkor Vatu nebo jakéhokoli jiného komplexu.

Stavba Sihanakhon začala loni a skládá se z několika pískovcových stúp a dalších struktur. Ředitel kambodžského historického oddělení Vong Sotheara po kontrole plánu a dispozice stavby nesouhlasí s thajským výkladem. Ministerstvo kultury vyšle do Thajska tým, aby zkontroloval nový chrámový komplex. Kambodža již požádala Thajsko o poskytnutí plánů a informací souvisejících se stavbou chrámu. Zástupci z obou zemí se dle zpráv snaží zajistit, aby nová stavba nebyla kopií Angkor Vat.

Rozepře o chrám jsou citlivou otázkou pro obě země

Obě země historicky mají dlouhodobý spor, který se týká památek. Pohraniční konflikt o chrámový komplex Preah Vihear z 11. století, který podle rozsudku z roku 1962 rozhodl ve prospěch Kambodže, zapříčinil ochlazení vztahů mezi oběma zeměmi. Preah Vihear je čtyřhektarový chrámový komplex, který byl postaven na větrných útesech na vrcholu pohoří Dangrek, které se rozkládá na hranici mezi Kambodžou a Thajskem. Chrám, který byl v posledních letech izolován občanskou válkou, byl znepřístupněn pozemními minami.

V roce 2008 byl chrám uznán UNESCO jako místo světového dědictví. Bezprostředně po oznámení UNESCO se kambodžský premiér Hun Sen rozhodl propagovat Preah Vihear jako silný symbol národní hrdosti a prosazoval kambodžské vlastnictví chrámu, což oživilo hluboce zakořeněné historické nepřátelství mezi Kambodžou a Thajskem.

Obnovený zájem Kambodže o chrámový komplex postavil thajskou přítomnost do prekérní situace tím, že Thajsko reagovalo zpochybněním kambodžského vlastnictví. To dle Kambodže zasahovalo do mezinárodně uznávaných hranic Kambodže, které se datují do roku 1962. Odmítnutí některých Thajců uznat legitimitu kambodžského nároku zvýšilo u mnoha Kambodžanů hlubokou nedůvěru vůči Thajsku.