Politické nepokoje v Kyrgyzstánu

Kyrgyzské úřady v sobotu zatkly bývalého prezidenta, zakázaly shromaždování a zavedly zákaz vycházení v Biškeku, hlavním městě země, ve snaze ukončit týden nepokojů vyvolaných spornými parlamentními volbami.

Po vyhlášení zákazu vycházení od 9:00 do 17:00 v Biškeku následoval v pátek dekret prezidenta Sooronbaie Jeenbekova o vyhlášení výjimečného stavu ve městě do 21. října. Na jeho rozkaz byly vojenské jednotky v sobotu umístěny do Biškeku, aby toto opatření prosadily, ale zatím není jasné, zda se armáda a policie podřídí rozkazu současného prezidenta nebo se postaví na stranu demonstrujících, v případě, že dojde k eskalaci politických bojů.

Jeenbekov čelil výzvám k odstoupení od tisíců demonstrantů, kteří zaútočili na vládní budovy v noci poté, co provládní strany údajně v minulém nedělním hlasování získaly parlamentní většinu. CNN uvádí, že demonstranté také osvobodili bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva, který byl v červnu odsouzen k 11 letům vězení za obvinění z korupce a zneužití funkce, což Jeenbekov a jeho stoupenci označili za politickou mstu. Atambajev byl v sobotu znovu zatčen pro obvinění z organizování nepokojů, uvedl ve svém prohlášení kyrgyzský Výbor pro státní bezpečnost.

Politické nepokoje zachvátily Kyrgyzstán již poněkolikáté za posledních 15 let.  Demonstranté se potřetí od roku 2005 snaží svrhnout vládu v zemi, která s 6,5 miliony lidí, patří mezi jedny z nejchudších států bývalého Sovětského svazu.

Stejně jako v předešlých povstáních, která sesadila kyrgyzské prezidenty v letech 2005 a 2010, jsou současné protesty vedeny klanovým soupeřením, které hraje dominantní roli v politice země.

Po počátečním pokusu zabránit demonstraci během několika hodin po skončení voleb se policie stáhla a dále se nezúčastnila demonstrací ani boji proti nim. Obyvatelé hlavního města začali vytvářet skupiny domobrany, aby zabránili rabování, které doprovázelo předchozí politické nepokoje v zemi.

Pod tlakem demonstrantů Ústřední volební komise změnila výsledky parlamentního hlasování a vůdci protestů rychle přistoupili k vytvoření nové vlády. Dle serveru Al Jazeera nouzové zasedání parlamentu v úterý nominovalo zákonodárce Sadyra Zhaparova na post nového předsedy vlády, ale tento krok byl okamžitě zpochybněn dalšími protestními skupinami a uvrhl zemi do chaosu.

V pátek stoupenci Zhaparova napadli proatambajevské demonstranty na centrálním náměstí v Biškeku a házeli na ně zápalné lahve a kameny. Muž s pistolí vystřelil několik ran na Atambajevův rozjíždějící se vůz, ale bývalý prezident vyvázl z útoku bez zranění. Střelbě se nevyhnuly ani další vozy s Atambajevovými příznivci.

Jeenbekov, který se po většinu minulého týdne držel v ústraní, využil boje mezi svými nepřáteli k opětovnému proniknutí k vedení. V pátek se setkal s novým náčelníkem vojenského generálního štábu s tím, že spoléhá na pomoc ozbrojených sil při obnovení pořádku v zemi.

“Jsme svědky skutečné hrozby pro existenci našeho státu,” uvedl dle BBC Jeenbekov ve svém prohlášení pozdě v pátek. “Pokojný život našich občanů nesmí být obětován politickým vášním.”

Kyrgyzstán má strategickou polohu na hranici s Čínou a kdysi zde sídlila americká letecká základna sloužící k tankování letadel a logistice války v Afghánistánu. Země je členem ruských hospodářských a bezpečnostních aliancí, je hostitelem ruské letecké základny a je závislá na ekonomické podpoře Moskvy. Kreml vyjádřil znepokojení nad nepokoji v Kyrgyzstánu a zdůraznil potřebu rychle stabilizovat situaci, aby se zabránilo dalšímu chaosu v zemi.

Photo credit: AP Press