Japonsko plánuje rozmístit protiraketový obranný systém poblíž Tchaj-wanu

Japonské ministerstvo obrany údajně plánuje rozmístit raketové jednotky na ostrově 300 kilometrů od pobřeží Tchaj -wanu ve snaze čelit rostoucí čínské námořní přítomnosti v této oblasti a bránit se před potenciálním čínským útokem.

The Japan News na počátku srpna informovalo, že Japonsko hodlá rozmístit raketové jednotky Ground Self-Defence Force (GSDF) na ostrov Išigaki, který je jen 306 km od mezinárodního letiště Tchao-jüan na Tchaj-wanu.

Zpravodajská služba citovala zdroje obeznámené s touto záležitostí a uvedla, že nové jednotky budou instalovány příští rok a bude je obsluhovat 500 až 600 armádních příslušníku SDF (Japan Self-Defense Forces).

Nová japonská raketová zařízení mají sloužit jako odstrašující prostředek a jsou v dosahu sporných území, jako jsou Senkaku ostrovy ve Východočínském moři, což zajišťuje, že země bude mít vhodnou obranu v případě potenciálního útoku ze strany Číny v této oblasti.

Japonský obranný plán proti Číně

Díky instalaci nového protiraketového obranného systému bude Išigaki čtvrtým ostrovem v řetězci ostrovů Nansei, který bude vyzbrojen raketami. Tento ostrovní řetězec vede jihozápadně od Kjúšú po Tchaj-wan a nachází se na prvním strategickém ostrovním řetězci, který se táhne od Kurilských ostrovů na sever až po Borneo na jih.

Zdroj

Japonské ministerstvo obrany údajně také plánuje instalaci jednotky elektronického boje na ostrově Yonaguni do konce roku 2023. Podle místních zpravodajských zdrojů země také staví novou základnu SDF na ostrově Magešima.

Čínské námořnictvo Lidové osvobozenecké armády (PLAN) v poslední době zvýšily svou přítomnost v úžině Miyako, vodní cestě, která leží mezi ostrovem Miyako a ostrovem Okinawa a sestává z široké cesty v rámci mezinárodních vod a vzdušného prostoru. Jako nejširší úžina na ostrovech Rjúkjú je to jedna z mála mezinárodních vodních cest, kterou Čína hodlá využít k získání přístupu k Tichému oceánu z Východočínského moře.

Kolik to bude stát?

Založení japonských systémů protiraketové obrany na moři může stát nejméně dvakrát tolik, než nyní opuštěné plány pro pozemní obranné systémy Aegis Ashore. Japonské systémy Aegis Ashore, vybavené výkonnými radary Lockheed Martin Corp, mají zachytit raketové údery především ze Severní Koreje.

V červnu 2021 japonský ministr obrany pozastavil plány na dvě pozemní lokality, jejichž výstavba by stála asi 2 miliardy amerických dolarů, s odvoláním na možnost, že by na místní obyvatele mohly dopadnout podpůrné rakety. Místo toho navrhl instalaci systémů na námořní plošině nebo na lodích.

Japonsko naznačilo, že chce rakety dlouhého doletu, které by bylo možné vypalovat z letadel a lodí, a nedávno zveřejněný dokument o japonské obraně specificky zmiňuje obstarávání distančních raket jako prioritu.

Dle japonského ministra obrany je Indo-pacifický region jádrem vitality světa a zároveň čelí různým bezpečnostním výzvám. Dle nové obranné strategie je důležité, aby Japonsko mohlo čelit výzvám v bezpečnostním prostředí. Proto je nezbytné nejen posílit vlastní obranné schopnosti Japonska a rozšířit roli, kterou může země plnit, ale také úzce spolupracovat s aliančními partnery.