Indicko-čínské střetnutí: Pohraniční oblast opět ohniskem konfliktů

Pozdě v pondělí 15. června došlo ke střetu mezi indickými a čínskými vojáky podél indicko-čínských hranic. Dochází tak k opětovné eskalaci konfliktů mezi oběma asijskými giganty.

Indický armádní důstojník a dva vojáci byli usmrceni čínskými jednotkami pozdě v pondělí při střetu podél sporné indicko-čínské hranice v himálajském regionu Ladak. Tento incident rapidně zvýšil napětí mezi dvěma nejlidnatějšími zeměmi světa.

Dle New York Times, předběžné zprávy v úterý naznačily, že vojáci nebyli zastřeleni, ale byli zabiti při rvačce. Podle všeho se nejednal o ojedinělý incident. Od minulého měsíce se napětí mezi oběma stranami navyšovalo a docházelo ke vzájemným provokacím.

Čínské noviny Global Times uvádí, že čínská strana také utrpěla při střetu oběti. Jedná se tak o první takovou konfrontaci mezi dvěma asijskými mocnostmi od roku 1975, kdy na místě vojáci zemřeli. „Na základě toho, co vím, čínská strana také utrpěla ztráty při fyzickém střetu v Galwan Valley,“ napsal na svém twitteru editor Global Times Hu Xijin, aniž by uvedl další podrobnosti.

Před samotným incidentem v pondělí večer bylo několik týdnů možné pozorovat rostoucí napětí a rozmístění tisíců dalších vojáků z obou zemí v daném regionu.

Ajai Shukla, indický armádní důstojník v důchodu a vojenský analytik, uvedl pro Al Jazeera, že poslední střet „bude mít za následek politický tlak na [indickou] vládu“.

“Jde o extrémně vážnou konfrontaci, pravděpodobně nejzávažnější od roku 1975, kdy čínští vojáci na hranici zabili čtyři indický vojáky,” uvedl.

Tisíce vojáků z obou jaderných velmocí, podporovaný obrněnými kamiony a dělostřelectvem, byli zapojeni od května do lokálních střetů v oblasti Ladak, hraničící s Tibetem.

Indičtí činitelé tvrdí, že čínští vojáci překročili hranici na třech různých místech, postavili stany a strážní stanoviště a ignorovali slovní varování, aby odešli. To vyvolalo různé roztržky mezi oběma frakcemi.

Armádní důstojníci a diplomaté uspořádali řadu schůzek, aby se pokusili ukončit bezvýchodní situaci, avšak bez úspěchu.

Čína obviňuje Indii z překračování hranic

Novější zprávy informují, že Čína obviňuje Indii z překročení „sporné hranice“. Mluvčí ministerstva zahraničí Zhao Lijian uvedl, že indické jednotky v pondělí dvakrát překročily hranici a provokovaly a útočily na čínský personál.

Minulý týden Čína prohlásila, že dosáhla „kladného konsensu“ s Indií ohledně řešení napětí na hranicích. Lijian údajně v úterý obvinil Nové Dillí z „porušení“ tohoto konsensu.

Indické ministerstvo zahraničí zveřejnilo zprávu, která potvrdila, že obě strany budou pokračovat ve vojenských a diplomatických závazcích a budou se snažit zajistit mír v pohraničních oblastech.

Některé zdroje a i indické zpravodajské zprávy však naznačují, že se zdálo, že Indie skutečně postupovala čínskou oblastí, které Čínská lidová osvobozenecká armáda v posledních týdnech okupovala, zejména části severní strany jezera Pangong Tso a některé ze strategicky důležitých údolí řeky Galwan.

Indický premiér Narendra Modi a čínský vůdce Si Ťin-pching se během posledních dvou let snažili uvolnit napětí na summitech, kde se snažili dohodnout na posílení hraniční komunikace mezi armádou.

Photo Credit: Twitter