APEC: Státy chtějí spolupráci a hospodářské oživení

Vedoucí představitelé APEC (Asijsko-pacifické hospodářské společenství), včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, se v pátek zavázali, že budou usilovat o oživení ekonomiky, která byla zasažena letošní pandemií, a zasadí se o volné, otevřené a nediskriminační obchodování a investování.

Setkání APEC, které se letos konalo on-line kvůli pandemii COVID-19, sdružuje 21 zemí v oblasti Tichomoří, což představuje přibližně 60 procent globálního HDP. Vedoucí představitelé zúčastněných zemí odložili své rozpory, aby vydali své první společné prohlášení od roku 2017, ve kterém se dohodli na dalším prohloubení regionální integrace, která by měla vést k dosažení masivní dohody o volném obchodu zahrnující členské státy APEC.

Setkání vůdců APEC bylo první od roku 2019 poté, co loňský hostitel, Chile, zrušil výroční summit kvůli násilným domácím protestům. Během summitu z roku 2018, který se konal v Papua-Nové Guinei, se vůdcům APEC nepodařilo poprvé vydat společné prohlášení. Spolupráce zemí byla ztížena obchodní válkou mezi Spojenými státy a Čínou.

Hostitel letošního roku, malajský premiér Muhyiddin Yassin, uvedl na tiskové konferenci, že americko-čínská obchodní válka, která v minulosti brzdila rozhovory, byla zastíněna letošní pandemií COVID-19.

Dále malajský premiér uvedl, že APEC se momentálně bude zaměřovat na urychlení hospodářského oživení a vývoje cenově dostupné vakcíny. Všechny země se dohodly na potřebě usilovat o volný a otevřený obchod s cílem urychlit ekonomické oživení. U ekonomického růstu v asijsko-pacifickém regionu se letos očekává propad o 2,7% z 3,6% z roku 2019.

Taktéž došlo k výzvě, aby členské státy APEC zajistily nouzová obchodní omezení, která by vedla k řešení šíření COVIDU-19 a která by byla v souladu s pravidly Světové obchodní organizace.

Členské země APEC stojí o spolupráci

APEC, která byla založena v roce 1989, je braná jako platforma pro diskusi o volném obchodu a hospodářské spolupráci mezi zeměmi Tichého oceánu, které pokrývají 37 procent světové populace a 48 procent objemu světového obchodu.

Skupinu tvoří Austrálie, Brunej, Kanada, Chile, Čína, Hongkong, Indonésie, Japonsko, Malajsie, Mexiko, Nový Zéland, Papua Nová Guinea, Peru, Filipíny, Rusko, Singapur, Jižní Korea, Tchaj-wan, Thajsko, Spojené státy a Vietnam.

Japonský předseda vlády Jošihide Suga zdůraznil na tiskové konferenci v Tokiu, že: „podpora volného obchodu a investic a vyšší konektivita založená na mezinárodních pravidlech podpoří svobodný a otevřený indicko-tichomořský prostor.

Jihokorejský prezident Mun Če-in uvedl, že posílení multilaterálních obchodních systémů pomůže urychlit hospodářské oživení v regionu. Uvedl, že je rovněž třeba aktivně diskutovat o opatřeních usnadňujících cestování potřebným pracovníkům.

Čínský prezident Si Ťin-pching prohlásil, že země bude zvažovat vstup do CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership). Čína se stala hlavní hybnou silou obchodního uskupení poté, co se Spojené státy začaly stahovat z multilaterálních institucí během Trumpova prezidentství.

Si Ťin-pching, který podpořil v rámci summitu ASEAN dohodu o RCEP, která je považovaná za největšího obchodní pakt na světě, ve čtvrtek minulý týden v hlavní projevu na fóru APEC uvedl, že Čína jako ústřední bod globálního obchodu slibuje, že svou ekonomiku ponechá otevřenou.

Dohoda RCEP, která vylučuje Spojené státy, je považována za hlavní převrat pro Čínu a další důkaz toho, že Čína se snaží vést globální obchod v době, kdy Spojené státy zdánlivě ustupují. Během svého funkčního období Trump zaujal tvrdý postoj k Číně a zasáhl zemi přívalem cel a technologických omezení.

Americký prezident se v pátek večer připojil k oficiálnímu summitu prostřednictvím video odkazu. Trumpova účast v pátek, první od roku 2017, byla překvapením. Přednesl úvodní projev, ve kterém zaznělo:Pracujme tedy společně na mírumilovném, prosperujícím a svobodném indicko-pacifickém regionu. Jsem přesvědčen, že společně lze vyřešit každý problém, o kterém jsme dnes mluvili, a každou výzvu, které čelíme, lze překonat.” Během projevu také vyzdvihl vedoucí postavení Spojených států v oblasti globálního zdravotnictví, včetně nedávného úspěšného vývoje vakcín COVID-19.

V roce 2017 se podepsala CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership) dohoda o volném obchodu, která vstoupila v platnost poté, co Trump v témže roce stáhl Spojené státy z Trans-pacifického partnerství (TPP), expanzivní obchodní dohody, jejímž cílem bylo čelit ekonomickému vlivu Číny.

Díky tomuto rozhodnutí se jevilo, že Spojené státy z regionu ustupují. Zda se Trump zúčastní summitu APEC, bylo do poslední chvíle nejasné. Začátkem měsíce nezískal dostatečnou podporu pro druhé prezidentské období. Výsledky voleb odmítl a jeho veřejné vystupování se omezilo. Přesto se Trump summitu zúčastnil poprvé od roku 2017, kdy nastoupil do úřadu. V roce 2018 na místo něj poslal viceprezidenta Mikea Penceho.

Jsou cíle splnitelné?

Myšlenka regionálního volného obchodu v rámci APEC se objevuje již od roku 1966, kdy japonský ekonom Kijoši Kodžima, který je považován za otce APEC, prosazoval dohodu o tichomořském volném obchodu. O tři desetiletí později se představitelé APEC rozhodli pro volný a otevřený obchod a investování v asijsko-pacifickém regionu.

V roce 2006 se C. Fred Bergsten, tehdejší šéf vlivného amerického think-tanku, zasazoval o oblast volného obchodu v asijsko-pacifickém regionu (FTAAP). Pokud by bylo možné dosáhnout FTAAP, představovalo by to největší samostatnou liberalizaci v historii.

FTAAP, který APEC předložil v roce 2006, podporuje mnoho asijských ekonomik, včetně Číny. Bylo by to také v dlouhodobém zájmu Spojených států. Žádná země již nemůže mít unipolární prvenství ve světovém obchodu. Všechny země mají zásadní podíl na mnohostranném světovém obchodu. Avšak co APEC chybí je včasný plán pro efektivní implementaci vize.

„Pandemie COVID-19 má trvalý dopad na to, jak vnímáme obchodní a ekonomické priority v APEC, uvedl malajský premiér Muhyiddin Yassin. Musíme obchodovat a investovat za současného hospodářského poklesu. Musíme se spojit a konstruktivně pracovat na navigaci v regionu cestou robustního, inkluzivního a udržitelného hospodářského oživení a růstu.

Další setkání APEC se bude konat oficiálně na Novém Zélandu.