Afghánská vláda propustila 317 bojovníků hnutí Taliban

Afghánský prezident Ashraf Ghani nařídil začátkem tohoto týdne v rámci tří denního klidu zbraní, mezi afghánskou vládou a hnutím Taliban, v rámci muslimského svátku Eid al Adha, propustit 500 vězněných bojovníků hnutí Taliban.

Letos v únoru podepsaly, po více než 18 letech vleklého válečného konfliktu, USA a Taliban mírovou dohodu v katarském Doha. Obě strany se zavázaly ke snížení ozbrojených střetů o 80 %. Dohoda se ovšem explicitně týkala pouze dvou výše zmíněných stran. Afghánská vláda je prozatím s Talibanem stále v konfliktu.

V neděli 2. srpna bylo, v rámci snahy o mírové řešení konfliktu mezi afghánskou vládou a hnutím Taliban, propuštěno více než 300 vězněných příslušníků tohoto hnutí. Kancelář Afghánské národní bezpečnosti uvedla, že z vězení Parwan propustila 317 bojovníků Taliban. Celkem již bylo od podepsání mírové smlouvy v únoru propuštěno na svobodu 4 917 osob. Hnutí Taliban již na oplátku propustilo 1 000 osob ze zajatých bezpečnostních složek.

Překvapivé příměří bylo vyhlášeno v pátek 31. července jako gesto v rámci probíhajícího muslimského svátku Eid al Adha, slavícího poslušnost Ibrahima podrobit se vůli Alláha a obětovat syna Ismaela. Afghánská vláda tento krok učinila jako odezvu na propouštění vězňů Talibanu.

Prezident Ghani se zavázal, že dovede do konce problematickou výměnu zajatců a vyzve Taliban, aby se za týden připravili na mírové rozhovory.“I když je to významný krok, afghánský lid žádá trvalé příměří a bezprostřední zahájení přímých jednání mezi afghánskou vládou a Talibanem,” uvedlo prohlášení vydané prezidentskou kanceláří.

Mawlawi Hibatullah Akhundzada, vůdce afghánských povstalců, letos ve svém tradičním sdělení tvrdil, že skupina byla „na prahu založení islámského státu“ ve válkou zničené zemi. “Naše poselství zůstává jasné – nehledáme monopol na moc,” řekl Akhundzada ve zprávě zveřejněné propagandistickým webem skupiny al Emarah, která reprezentuje Afghánský Islámský stát.

Photo credit: Twitter Al Arabia English