Indie a Čína rozmýšlí další kroky: Dojde k mírové shodě?

Indie a Čína vedou rozhovory, jak nadále přistupovat ke vzniklému konfliktu a jak kontrolovat pohraniční linie, kterou jsou jádrem současné roztržky.

Ve středu po proběhnutých rozhovorech mezi indickým ministrem zahraničních věcí S. Jaishankarem a čínským protějškem Wang Yimem došlo k dohodě, že obě strany se budou snažit zabránit eskalaci konfliktu podél pohraničních linií tzv. LAC (Linie aktuální kontroly).

Ovšem výrazné rozdíly v názorech stále přetrvávaly. Zásadní problém tkví v tom, jak obě strany prezentují nově vzniklý konflikt. Indické noviny a čínská státní média požadují pokračování dialogu po krvavém incidentu na hranici. Noviny The Times of India varují, že daná „čínská agrese“ je varováním připojení Indie ke státům, které vyžadují legitimní mezinárodní žádost po nezávislém vyšetřování původu COVID-19.

Dle indických zpráv, Nové Dillí se musí „probudit“ a posoudit čínský tlak na asijský region. Přetrvávají výrazné rozdíly v tom, jak obě strany popisují bezprecedentní události z 15. června. Nové zprávy ukazují, že střet si vyžádal daleko více životů než se původně myslelo. Dle Deutsche Welle Indie uvedla, že při střetu bylo zabito nejméně 20 indických vojáků, Čínská média však nezmínila nic podrobného o čínských ani indických obětech.

The Hindu uvádějí, že v  návaznosti na výzvu bylo dohodnuto, aby obě strany situaci řešily „odpovědným způsobem“. Indický ministr zahraničních věcí Jaishankara jasně uvedl, že „žádná ze stran nepřijme žádná opatření k eskalaci záležitostí a místo toho zajistí mír a klid podle oboustranných dohod a protokolů“.

Prohlášení čínského ministerstva zahraničních věcí souhlasí s oficiálním prohlášením Indie a potvrzuje, že obě strany souhlasily o postupu mírového řešení.

Jaishankar celou situaci vnímá velmi vážně a jasně zdůraznil, že tento incident bude mít zásadní dopad na vývoj bilaterálních vztahů mezi oběma zeměmi.

Photo Credit: Twitter