KLDR: Napětí eskaluje s jižním protějškem

Po předchozí hrozbě Severní Korea v úterý odpoledne vyhodila mezikorejskou styčnou kancelář v Kesongu.

Ministerstvo sjednocení potvrdilo, že KLDR odpálilo úřad ve 14:49., odkdy potom vycházely následující zprávy o výbuchu a kouři z průmyslového komplexu Kesong.

Kancelář zřízená v září 2018 byla jedním z výsledků Panmunjomské deklarace vyhlášené 27. dubna téhož roku po prvním summitu mezi prezidentem Mun Če-inem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Kancelář byla zřízena s cílem usnadnit mezikorejské projekty a společné akce a podpořit různá jednání na obchodní úrovni mezi oběma částmi Korejského poloostrova. Avšak od ledna letošního roku nebyla funkční v rámci rozšíření koronavirové pandemii.

Demolice přišla tři dny poté, co Kimova sestra Kim Jo-čong vydala vyhrožující prohlášení na protest proti anti-Pchjongjangovým letákům odeslaný přes jih severokorejskými defektory a aktivisty.

Po explozi Ministerstvo národní obrany uvedlo, že zintenzivnilo připravenost ozbrojených sil, které budou schopny reagovat na jakoukoli situaci v oblastech demarkační linie.

Začátkem dne severokorejská armáda hrozila prostřednictvím prohlášení vydaného Korejskou ústřední zpravodajskou agenturou, že znovu vstoupí do pohraničních oblastí, které byly demilitarizovány podle mezikorejských dohod, a zvýší svou „vojenskou ostražitost“ na jihu.

Obě země se zavázaly ukončit vojenské nepřátelství v pohraniční oblasti v roce 2018 po summitu v Pchjongjangu.

Dle Korea Times o den dříve prezident Mun uvedl, že bude i nadále usilovat o rozhovory a spolupráci s KLDR. Své připomínky uvedl v prohlášení k 20. výročí mezníkové dohody o posílení mezikorejských vazeb mezi bývalým prezidentem Kim Te-džungem a předešlým nejvyšším vůdcem KLDR Kim Čong-ilem.

Někteří korejští politici souhlasí, že je čas vrátit se k aktivnější diplomacii se Severem, například vysláním zvláštního vyslance či přípravou čtvrtého mezikorejského summitu. Mun pozval Kima do Soulu, ale musí ještě odpovědět. Vedoucí prezidentský asistent řekl v úterý, že návrh na čtvrtý summit je stále platný.

 

Photo Credit: Twitter