Exploze další indonéské sopky během 6 měsíců

V neděli 29. listopadu došlo k erupci indonéského vulkánu Mount Ili Lewotolok, nacházejícího se v odlehlé části indonéského souostroví. Výbuch si zatím nevyžádal žádné životy, ale značně omezil leteckou dopravu v oblasti.

Ačkoliv jde o první explozi vulkánu Mount Ili Lewotolok od roku 2012, jedná se o druhý významný sopečný výbuch na území Indonésie za posledních 6 měsíců. Indonésie je domovem asi 130 aktivních sopek (což je více než má kterýkoliv jiný stát) díky své poloze na tzv. Ohnivém kruhu, pásu tektonických hranic desek obíhajících Tichý oceán, kde dochází k časté seismické aktivitě.

Podle deníku Guardian Indonéská geologická agentura uvedla, že obyvatelstvu bylo doporučeno, aby udržovali vzdálenost alespoň 4 km od kráteru. Raditya Jati, mluvčí indonéské Národní agentury pro zvládání katastrof, uvedl ve svém prohlášení, že erupce ze sopky Mount Ili Lewotolok, nacházející se v severní části ostrova Lembata v provincii Východní Nusa Tenggara, asi 2600 km východně od indonéského hlavního města Jakarty – vyvolala paniku u těch, kteří žili poblíž. Asi 2 780 lidí z 26 vesnic hledalo útočiště před erupcí, ačkoli dosud nebyly hlášeny žádné oběti, uvedla Jati.

Během exploze Mount Ili Lewotolok vystoupal sloup kouře a popela až do výšky 4 km. Muhammad Ilham, 17letý mladík, který byl svědkem erupce, řekl tiskové agentuře Reuters, že obyvatele v okolí „zachvátila panika a stále hledají útočiště a pomoc, kterou nyní potřebují“.

Indonéské středisko pro vulkanologii a zmírnění geologických rizik na svých webových stránkách uvedlo, že oblast poblíž sopky bude pravděpodobně zaplavena „horkými mraky, lávovým proudem, lávovou lavinou a jedovatým plynem“. Pak Kasbani, vedoucí střediska, řekla agentuře Reuters, že stav sopky byl zvýšen na druhou nejvyšší úroveň indonéského čtyřstupňového výstražného systému kvůli „rostoucím hrozbám“.

Na druhé nejvyšší úrovni jsou pouze tři další sopky, uvedla agentura. Patří mezi ně sopka Merapi na ostrově Jáva a Sinabung na Sumatře, která vypukla tento měsíc. K výbuchu sopky Merapi došlo letos v červnu. Sopka vybuchla hned dvakrát a sloupec šedého popela stoupal až do výšky 6 kilometrů. Dosud největší erupce sopky Merapi se odehrála v roce 2010, kdy si vyžádala více než 300 životů a muselo kvůli ní být evakuováno asi 280 000 obyvatel z okolní oblasti. Jednalo se o nejmocnější erupci od roku 1930, při které zahynulo kolem 1300 lidí, zatímco další výbuch v roce 1994 si vyžádal asi 60 životů.

Zatím nejničivější sopečná exploze poslední doby se odehrála v oblasti na konci roku 2018, kdy vybuchla sopka Anak Krakatau v úžině mezi ostrovy Jáva a Sumatra a způsobila podmořský sesuv půdy, který způsobil vlnu tsunami a vyžádal si více než 400 lidských obětí.

Photo credit: Yosh Ginsu