Írán patří mezi nejlepší celosvětové průkopníky nanotechnologie

Upřednostňování nanotechnologie v Íránu vedlo k tomu, že se tato země v posledních letech stabilně umístila mezi pět nejvýznamnějších průkopníků v oblasti nanotechnologií.

Írán byl představen jako 4. přední země na světě v oblasti nanotechnologií a v roce 2020 země publikovala přes 11 000 vědeckých článků. Přibližně až 20 procent všech článků poskytovaných íránskými vědci v roce 2020 se týká této oblasti technologie. Podle měsíčního hodnocení StatNano měla země 6 procentní podíl na celkových nanotechnologických výrobcích na světě.

Generálního tajemník Íránské rady pro nanotechnologické iniciativy (INIC) uvedl, že Írán vyváží své vyrobené nanotechnologické výrobky až do 50 zemí po celém světě. Dle íránského zpravodajství Mehr Saeed Sarkar informoval, že v Íránu existuje 300 společností založených na nanotechnologických znalostech.

Jak dále uvedl, v současné době 25 procent vědecké produkce v zemi patří nanotechnologiím. Írán podle Sarkara využívá výhod nanotechnologií v různých odvětvích, jako je zdravotnictví, pozemní stavitelství, letectví, lodní doprava, ropa a petrochemie, textil, voda, životní prostředí, zemědělství a automobilový průmysl.

Porovnání publikovaných článků na téma nanotechnologie s ostatními zeměmi

Země, která v této oblasti v posledních několika letech vede, je Čína. Ta publikovala v roce 2020 přibližně až 78 000 relevantních článků na téma nanotechnologie ( to je více než 40 procent všech “nano-článků” v roce 2020).

Další země, která je ve vedoucí pozici, ale dle čísel ani zdaleka nestačí na Čínu, jsou Spojené státy, které publikovaly přes 24 000 článků. Obě země představují téměř polovinu vydaných studií na tuto oblast technologie během roku 2020.

Do pětice světových průkopníků nanotechnologie pak řadíme s 9 procenty Indii, Írán se 6 procenty a Jižní Koreu s 5 procenty. Podle zprávy Global Innovation Index (GII) 2020 se Írán již třetím rokem řadí na 43. místo mezi 100 nejaktivnější vývojáře vědy a techniky na celém světě.

Náměstek ministra pro vědu Gholam Hossein Rahimi She’erbaf uvedl, že podíl Íránu na předních světových vědeckých článcích jsou až 3 procenta. Podíl země na celkových publikacích na celém světě jsou 2 procenta. Také poznamenal a zdůraznil, že poslední tři roky se Írán umístil na prvním místě, pokud jde o množství a kvalitu článků mezi islámskými zeměmi.

Sourena Sattari, íránský viceprezident pro vědu a technologii, uvedl, že Írán hraje v tomto regionu vedoucí roli v oblasti finančních technologií, informačních a komunikačních technologií (ICT), kmenových buněk, letectví a také v oblasti umělé inteligence, ve které je Írán obzvlášť úspěšný.

Spolupráce se státy Střední Asie

V rámci technologií a jeho sektoru se Írán snaží navázat spolupráci se státy Střední Asie. Dle mnohých úspěchy Íránu jsou motivací a úspěšným modelem, které mohou rozvojové země následovat.

Například během ledna letošního roku Írán a Kyrgyzstán se dohodli na rozšíření a rozvoje spolupráce v oblasti medicíny. Íránský velvyslanec v Kyrgyzstánu Saeed Kharrazi uvedl, že obě země mají vysoký potenciál a kapacity pro rozšíření a rozvoj spolupráce. Írán by pak chtěl pomoci zřídit vědecká a technologická centra.

Írán oficiálně uznal svrchovanost a nezávislost kyrgyzské vlády 21. prosince 1991. Kyrgyzstán si s Íránem vytvořil úzké historické vazby a proto se snaží budovat společné strategické partnerství. Írán a Kyrgyzstán aktivně spolupracují také například v organizacích jako OSN či v Šanghajské organizace pro spolupráci a dalších regionálních a mezinárodních organizací. V oblasti medicíny je pak Írán schopný zemi jako Kyrgyzstán v době pandemie podpořit, což napomáhá k prohlubování vztahů.