Čínsko-britské soupeření o obyvatele Hong Kongu

Britský předseda vlády, Boris Johnson, minulý týden vydal prohlášení, ve kterém je uvedeno, že Velká Británie poskytne až třem milionům obyvatel Hong Kongu možnost zažádat o britská víza a následně se usadit v zemi. Prohlášení je reakcí na vyostřující se situaci v bývalé britské kolonii, která je od roku 1997 pod správou Číny.

Boris Johnson obvinil Peking z „jasného a vážného porušení“ své smlouvy s Velkou Británií tím, že na území Hong Kongu zavedl zákon o národní bezpečnosti. Předseda vlády uvedl, že zavede možnost pro osoby se statutem britského občana v zámoří (British National Overseas, BNO), aby požádaly o víza k pobytu a práci ve Velké Británii a následně měly možnost zažádat o plnohodnotné britské občanství.

Dle serveru BBC Čína varovala, že přijme „odpovídající opatření“, pokud Velká Británie poskytne třem milionům obyvatel Hongkongu právo usadit se v zemi.

Čínské velvyslanectví ve Velké Británii odpovědělo, že takový krok by porušil „mezinárodní právo a základní normy upravující mezinárodní vztahy“.

Prohlášení uvádí: „Pevně jsme proti tomu a vyhrazujeme si právo přijmout odpovídající opatření. Vyzýváme britskou stranu, aby objektivně a spravedlivě následovala právní předpisy v oblasti národní bezpečnosti pro Hong Kong, respektovala postavení a obavy Číny a zdržela se jakýmkoli způsobem zasahování do hongkongských záležitostí.”

Minulou středu předvolalo britské ministerstvo zahraničí čínského velvyslance Liu Xiaominga na schůzku se stálým tajemníkem Sirem Simonem McDonaldem.

Tajemník Sir Simon během tiskové konference uvedl, že zavedení nové legislativy v Hong Kongu porušuje čínsko-britské společné prohlášení, jehož cílem bylo zajistit v roce 1997 hladký přechod území z rukou Velké Británie do správy Číny.

Ministr zahraničí Dominic Raab obvinil Peking z „vážného a hluboce znepokojujícího“ porušení smlouvy, která ohrožuje omezení hongkonských svobod. Bezpečnostní zákon, který v Hong Kongu vstoupil v platnost minulý týden, a který dle všech indícií cílí proti vládním demonstrantů, činí činnosti považované za podvratné nebo separatistické za trestné, a to s trestem odnětí svobody.

Minulý týden ve středu, tedy ani ne 24 hodin po zavedení nového zákona, bylo ve městě zatčeno kolem 370 lidí, včetně 24letého muže obviněného z bodnutí policisty během protestu, který byl zatčen před odletem na palubě letadla mířícího do Londýna. Britský ministr zahraničí Raab, řekl poslancům, že nová úpravaimigračních pravidel pro BNO, která bude provedena v nadcházejících měsících, poskytne BNO pětileté období pro pobyt ve Velké Británii s možností zde žít a pracovat.

Poté by mohly oprávněné osoby zažádat o dlouhodobý pobyt a po 12 měsících s tímto statusem by mohli požádat o britské občanství. V únoru 2020 bylo v Hong Kongu dle oficiálních statistik téměř 350 000 držitelů pasů BNO, nicméně britská vláda odhaduje, že v Hong Kongu žije zhruba 2,9 milionu BNO. Ministr zahraničí však později uvedl, že „jen část“ bude mít nárok na nový status a možnou relokaci do Velké Británie .

Photo credit: Airam Dato