Indie se připojila k vojenskému cvičení Íránu a Ruska

Indie se připojila ke společnému námořnímu cvičení mezi Íránem a Ruskem v Indickém oceánu. Podle oficiálních zdrojů, se má manévrů účastnit také čínské námořnictvo. Cvičení zahrnují střelbu na námořní a vzdušné cíle a osvobozování unesených lodí, pátrací a záchranné operace a operace proti námořnímu pirátství.

Zpravodajský server AlJazeera informoval, že íránské ozbrojené síly zahájily dvoudenní cvičení námořnictva spolu s Ruskem v severní části Indického oceánu, přičemž se k manévrům přidala také Indie a očekává se, že se společného námořního cvičení zúčastní také Čína.

Ozbrojené síly a plavidla z divizí námořnictva íránské armády a Sboru islámských revolučních gard (IRGC) se zúčastnily cvičení, které začalo v úterý 16. února, spolu s několika plavidly ruského námořnictva. Admirál Gholamreza Tahani, mluvčí cvičení, uvedl, že indické námořnictvo také požádalo o účast a připojilo se ke cvičení s vybranou skupinou plavidel.

“Cvičení, které provádíme s Ruskem, je tak flexibilní, že se k němu může připojit nejen jedna další země, ale také několik dalších, pokud si to přejí,” řekl admirál Tahani podle serveru WAtoday.

Velitel íránského námořnictva Hossein Khanzadi uvedl, že čínské námořnictvo se také zúčastní cvičení, které se bude rozkládat na ploše 17 000 kilometrů čtverečních. Írán, Rusko a Čína podobné cvičení uspořádali již v roce 2019.

Podle serveru Voice of America, se Indie zúčastní manévrů, aby dala najevo svou otevřenost a dobré vztahy se sousedy v regionu. Hossein Khanzadi uvedl, že cvičení ukazuje, že námořní síly v regionu stále častěji kooperují, aby zajistily svou kolektivní bezpečnost. “Znamená to, že globální arogance, která až dosud dominovala v regionu, si musí uvědomit, že ji musí opustit,” uvedl podle Tehran Times web íránské armády.

Tahani také uvedl, že cvičení vede celoiránská fregata Jamaran, která byla představena v roce 2010, zatímco vrtulníky íránského a ruského námořnictva zajišťují monitorování a podporu vzduchu. Cvičení budou zahrnovat střelbu na námořní a vzdušné cíle a osvobození unesených lodí, jakožto i pátrací a záchranné operace a zákroky proti námořnímu pirátství. Írán doufá, že si s ostatními účastníky vymění informace, technické a taktické zkušenosti a že bude lépe vybaven pro „boj proti krádežím moře a terorismu“.

Íránská armáda a IRGC provedly za poslední dva měsíce několik cvičení, v rámci demonstrace síly uprostřed napětí se Spojenými státy. Na těchto cvičeních byla testována řada lokálně vyráběných raket dlouhého doletu, dronů, tanků, válečných lodí, ponorek a vrtulníků na pozemních, námořních a vzdušných cílech.

Photo credit: Unsplash