Čína ze strachu z COVID-19 zavřela Mount Everest

Pandemie COVID-19 zasáhla i nejvyšší vrchol světa. Nepál se potýká s novou vlnou nákazy COVID-19, poté co se do země rozšířily nové mutace ze sousední Indie. Čína ze strachu před šířením viru z Nepálu znepřístupnila nejvyšší horu světa z čínské strany a zrušila horolezeckou sezónu, aby tak zabránila mísení horolezců z obou zemí. 

Čína dodržela svůj slib a zavřela přístup na Mount Everest ze své strany, aby zabránila mísení horolezců z Nepálu zasaženého COVID-19 a těch, kteří vystupují na vrchol z tibetské strany. Ačkoliv Čína nejprve oznámila, že rozdělí vrchol nejvyšší hory světa na dvě části a oddělí tak horolezce, kteří stoupají na vrchol z čínské a nepálské strany, nakonec došlo v Číně k úplnému zrušení horolezecké sezóny. Jak se zachová Nepál, který je postižený velkým nárůstem nových případů COVID-19?

Mount Everest se v posledních měsících stal zajímavým bodem zájmu čínsko-nepálských zahraničních vztahů a potenciálním facilitátorem sbližování obou zemí, jejichž hranice se střetávají na vrcholu nejvyšší hory světa. Zásadním bodem diplomatických vztahů obou zemí byl moment, kdy se obě země definitivně shodly na výšce nejvyšší hory světa.

V prosinci 2020 čínský ministr zahraničí Wang I a jeho nepálský protějšek Pradeep Kumar Gyawali na virtuální akci oznámili, že Mount Everest, ležící na hranici Nepálu s Tibetem v Himalájích, je 8 848,86 metrů vysoký. Díky tomu je hora dle oficiální dohody o 86 centimetrů vyšší než dle předchozího měření provedeného Indií v roce 1954.

Rozdělit Mount Everest nebo rovnou zrušit horolezeckou sezónu?

Čína začátkem května 2021 oznámila záměr zavést na vrcholu Mount Everestu tak zvanou „oddělovací linii“, aby zabránila preventivnímu mísení horolezců z Nepálu zasaženého COVID-19 a těch, kteří na vrchol vystupují z čínské strany. Z počátku nebylo jasné, jak chce Čína rozdělit vrchol nejvyšší hory světa, jelikož se jedná o malé nehostinné místo o velikosti jídelního stolu. Podle původního čínského plánu měl malý tým tibetských horolezeckých průvodců vystoupit na Mount Everest a na summitu vytvořit „linii oddělení“, aby se zamezilo kontakt mezi horolezci z obou stran vrcholu.

Čína nakonec nepřistoupila k rozdělení summitu, ale úplně pozastavila svou jarní lezeckou sezónu z tibetské strany Mount Everestu, což uvedla v sobotu 15. května podle mezinárodních médií čínská státní tisková agentura Xinhua. V reakci už i horolezci na nepálské straně začali rušit své výpravy a ustupovat z nejvyššího vrcholu světa z důvodu obav ze šíření nákazy COVID-19. Základní tábor Mount Everestu na nepálské straně byl od konce dubna zasažen případy nových mutací COVID-19, které se sem dostaly pravděpodobně z postižené Indie. Nepálská vláda postrádající příjmy z cestovního ruchu musí ještě zrušit jarní lezeckou sezónu, obvykle od dubna do začátku června před monzunovými dešti.

Podle oficiálních čínských údajů získalo povolení k výstupu na nejvyšší horu světa v jarní lezecké sezóně 2021, ještě před jejím zrušením, celkem 21 čínských horolezců. Čína neumožnila žádným zahraničním horolezcům vystoupit na vrchol z tibetské strany od loňského vypuknutí pandemie COVID-19 kvůli obavám z nákazy. Turisté v malebné oblasti Everestu v Tibetu mají rovněž zakázán pobyt v základním táboře na tibetské straně.

Definitivní uzavření Mount Everestu i z nepálské strany?

Případy nákazy COVID-19 v Nepálu rychle rostou. Podle nepálského ministerstva zdravotnictví země v pátek 14. května hlásila více než 8 000 nových případů koronaviru a za posledních 10 dní bylo hlášeno zhruba 20 % z celkového počtu nepálských případů od začátku pandemie.

Pro srovnání, čínská pevnina v neděli 8. května ohlásila 12 nových případů COVID-19, přičemž se všechny týkaly cestujících ze zámoří. Nepál v pátek hlásil 9 023 nových případů, což je největší jednodenní nárůst v zemi. Nárůst případů v Nepálu také vedl operátory mezinárodních expedic k tomu, aby upustili od pokusu pokořit Mount Everest z nepálské strany.

Lukas Furtenbach pro CNN řekl: „Expedici jsme dnes ukončili kvůli bezpečnostním obavám při vypuknutí epidemie COVID-19. Nechceme (posílat) lidi nebo šerpy nahoru,“ protože „oni (by mohli) tak vysoko onemocnět a zemřít. Vylézt nad základní tábor s těmito masivně se zvyšujícími počty nakažených COVID-19 a riskovat životy našich 20 zákazníků, 4 horských vůdců a 27 šerpů by bylo nezodpovědné. V posledních několika dnech se počet lidí infikovaných koronavirem v základním táboře Everestu výrazně zvýšil,“ varoval organizátor expedice. Lukas Furtenbach také uvedl, že je „velmi překvapen, že oficiální nepálská strana nic nedělá“.

Další horolezec na nepálské straně Pawel Michalski minulý týden pro CNN řekl: „Jsme velmi znepokojeni situací s COVID-19 v Nepálu a tím, jak ovlivňuje naše stoupání na vrchol. Může se stát, že kvůli situaci bude uzavřen základní tábor,“ dodal. Nepál letos udělil horolezcům na Everestu více než 400 povolení k výstupu, což je dosud nejvyšší počet v historii, a to navzdory obavám, že by horolezecká sezóna mohla způsobit prudký nárůst nákazy COVID-19 v oblasti a zvýšit tak tlak na blízké nemocnice v Káthmándú, které jsou již nyní přetížené.

Photo credit: Unsplash