Kdo je nový zástupce Kim Čong-una?

Nová oficiální severokorejská pozice byla stanovena a jedná se místo, které se řadí na druhé místo pod vrcholem vedení země. Kdokoli se o ni pokusí, může být podle nejmenovaného zdroje citovaného jihokorejskou zpravodajskou agenturou Yonhap News považován za přímého zástupce ve vedení Kim Čong-una.

Vládnoucí strana v Severní Koreji změnila svá pravidla tak, aby vytvořila de facto druhého nejvyššího velitele pod vedením Kim Čong-una, který se snaží předělat domácí politiku, uvedla to v úterý 2. června jihokorejská tisková agentura Yonhap.

Severokorejská vládnoucí strana stanovila pravou ruku pod vedením Kim Čong-una jako „Zástupce generálního tajemníka“, když v lednu strana na příkaz Kim Čong-una revidovala svá pravidla.

Dle agentury Yonhap se pravděpodobně stává druhým velitelem Jo Yong Won (63), který ve vládní hierarchii působil a nabýval moc od roku 2015 a na základě toho se zdá, že má pro takovou roli perfektní postavení. Agentura s odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený se Severní Koreou uvedla, že držitel nového postu „prvního tajemníka“ bude předsedat schůzkám jménem Kim Čong-una.

Vládnoucí strana Severní Koreje čelí změnám

Rostou spekulace, že nejbližší pobočník vůdce již nastoupil na pozici prvního tajemníka Dělnické strany, ale někteří experti tvrdí, že tato strana může být využita v případě nouze, jako je zhoršení zdravotního stavu Kim Čong-una.

Vládnoucí strana změnila svá pravidla v lednu na svém prvním kongresu po pěti letech. Ačkoli severokorejská státní média informovala o shrnutí revize, její úplné znění nebylo odhaleno. Samotný Kim zastával funkci prvního tajemníka předtím, než v roce 2016 získal titul předsedy strany. V lednu 2021 byl zvolen generálním tajemníkem strany.

Taktéž dle severokorejské agentury KCNA obnovila Severní Korea systém sekretariátu, který byl zrušen na předchozím sjezdu strany v roce 2016. Dle agentury vládnoucí strana nahradila Radu výkonné politiky sekretariátem a změnila pozice předsedů a místopředsedů ve výborech strany na různé úrovně tajemníků. KCNA uvedla, že cílem této změny bylo zajistit autoritu strany jako nejvyššího politického orgánu.

Nová pozice je stále zahalena tajemstvím

Jak je výše popsáno, osoba zvolená jako první tajemník může pořádat klíčové stranické schůzky jménem generálního tajemníka Kim Čong-una. Oficiální severokorejská média neinformovala o tom, že první místo tajemníka bylo nově zřízeno, avšak Yonhap uvádí, že se k této pozici mohl postavit zmiňovaný Jo Yong Won, kterému Kim důvěřuje.

„Zdá se, že jde o širší trend, kdy Severní Korea deleguje a přerozděluje některé povinnosti Kim Čong-una na ostatní, ne nutně jeho pravomoci, a zefektivnění struktury vedení strany,“ uvedla Rachel Minyoung Lee, členka skupiny 38 North, americký program sledující vývoj Severní Koreje. Tato změna pravděpodobně ovlivní Kimův veřejný profil a způsob, jakým je vedení poskytováno veřejnosti, řekla a dodala, že Jo Yong Won již hrál důležitou roli ve vedení stranických setkání.

Bývalý jihokorejský ministr pro sjednocení Lee Jong Seok byl mezitím citován Jižní Korejí, která uvedla, že tento post může být stále neobsazený a Kim Yo Jong, mladší sestra Kima a blízký asistent, by mohla tuto roli v případě nouze obsadit.

Kim Čong-un ovládá téměř absolutní moc v severokorejském dynastickém systému od převzetí moci po smrti jeho otce v roce 2011. V loňském roce jihokorejský zákonodárce uvedl, že zpravodajská agentura země věřila, že Kimova sestra Kim Yo Jong sloužila jako jeho „de facto druhý nejvyšší velitel“, ale nemusela být nutně označena za jeho nástupkyni.