Rohingové protestují proti podmínkám v bangladéšském uprchlickém táboře

Více než 4 000 rohingských uprchlíků protestovalo v pondělí 31. května proti životním podmínkám na odlehlém bangladéšském ostrově Bhasan Char, kam Bangladéš od minulého roku odsunuje uprchlíky ze sousedního Myanmaru.

Minulý rok vládní orgány v Bangladéši začaly přesunovat tisíce rohingských uprchlíků na izolovaný ostrov vzdálený hodiny od nejbližší pevniny navzdory výzvám skupin pro lidská práva k zastavení procesu přesídlování. Již před začátkem přesídlení uprchlíků na vytyčený ostrov se spekulovalo, že tento krok bangladéšské vlády přispěje k rapidnímu zhoršení životních podmínek rohingských uprchlíků v Bangladéši. Na ostrově Bhasan Char byl vybudován uprchlický tábor, který má podle bangladéšské vlády poskytnout uprchlíkům lepší podmínky než improvizované utečenecké tábory na pevnině.

Situace rohingských uprchlíků v Bangladéši

Většina Rohingů v Bangladéši jsou muslimští uprchlíci z Myanmaru, kde ještě do roku 2012 toto indo-árijské etnikum s více jak 800 000 členy tvořilo až 80 % populace Arakanského státu, v jinak většinově buddhistickém Myanmaru. Od roku 2012 dochází ke střetům mezi Rohingy a arakanským obyvatelstvem, z důvodu poměru etnika v oblasti a odlišného náboženství obou skupin. Postupně došlo k několika vlnám násilí proti Rohingům v Myanmaru a na to navazujícím uprchlickým vlnám, které mířily zejména do sousedního státu Bangladéš. Podle zpráv OSN došlo v roce 2018 v Myanmaru ke genocidě Rohingů, ke které také paradoxně přispěla vláda laureátky Nobelovy ceny a tajemnice Národní ligy pro demokracii Aun Schan Su Ťij.

Bangladéš od prosince 2020 na ostrov Bhasan Char přesunula 18 000 uprchlíků z celkově plánovaných 100 000. Ostrov Bhasan Char, často zasažený cyklony a tropickými bouřemi, se nachází několik hodin plavby od pobřeží bangladéšského regionu Cox´s Bazar, kde se podle oficiálních údajů nalézá 850 000 rohingských uprchlíků, kteří zde žijí v nevyhovujících životních podmínkách. Rohingský uprchlický tábor v Cox´s Bazar je podle některých zdrojů údajně největším uprchlickým táborem na světě.

V pondělí 31. května při příležitosti návštěvy uprchlického centra delegací z Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) údajně došlo na ostrově Bhasan Char k demonstraci a Rohingové odmítají na ostrově žít. V rámci demonstrace byli uprchlíci údajně pacifikováni silou bangladéšskými policejními složkami. Událost si vyžádala desítky zraněných.

Nucený odsun rohingských uprchlíků?

První uprchlíci přijeli na ostrov Bhasan Char začátkem prosince minulého roku, ale podle svědectví novinářů, byli k tomuto přesunu násilně nuceni a ve výsledku byli nuceně odsunuti z uprchlických zařízená na pevnině na odlehlý ostrov. Bangladéšská vláda naopak trvá na tom, že přemístění uprchlíků je dobrovolné, že ostrov Bhasan Char je bezpečný a že jeho zařízení je mnohem lepší než v uprchlických táborech na pevnině.

Podle BBC se, ale Rohingové bojí, že ostrov už nikdy nebudou moci opustit a proto se snaží z ostrova všemožnými způsoby utéct. Policie sdělila zpravodajské agentuře AFP, že v posledních týdnech bylo zatčeno nejméně 49 Rohingů, včetně žen a dětí, poté, co uprchli z ostrova a pokusili se vrátit do Cox’s Bazar. Vůdci Rohingů však tvrdí, že desítky, ne-li stovky lidí z jejich komunity unikly z ostrova a od té doby se vrátily do Cox’s Bazar.

Snaha o návrat na pevninu

Jeden muž řekl agentuře AFP pod podmínkou anonymity, že z ostrova uplaval a následně nastoupil na bangladéšskou rybářskou loď, která na něj čekala. Muž měl majiteli plavidla zaplatit 300 amerických dolarů za to, že jej dovezl na pevninu. Muž také řekl, že předtím, než souhlasil se stěhováním na ostrov, mu státní orgány slíbily, že po dvou týdnech se bude moci svobodně vrátit zpět na pevninu za svou rodinou.

Nejen, že životní podmínky jsou na ostrově Bhasan Char velmi tvrdé, ale podle svědectví nebyly naplněny sliby o tom, že uprchlíci budou moci na ostrově pracovat, farmařit a chovat ryby pro vlastní obživu. BBC uvedla, že podle těch, kterým se z ostrova Bhasan Char podařilo utéct, jsou na ostrově nelidské podmínky a Rohingové tam trpí, přičemž v uprchlických táborech na pevnině se mi dařilo mnohem lépe.

Photo credit: Humans Rights Watch