Soumrak čínské ekonomické dominance? Zahraniční firmy přesouvají výrobu do Vietnamu

Vietnam překonal krizi COVID-19 a plánuje konkurovat Číně v míře zahraničních investic. Podařilo se Vietnamu zvládnout epidemii nového typu koronaviru? Údajně ano. A to je jeden z hlavních důvodů proč se Vietnam v současnosti staví do pozice vhodné alternativy pro přesun výroby nadnárodních společností z Číny.

Mezitím co se ostatní asijské země snaží zastavit šíření nákazy COVID-19 mezi svým obyvatelstvem a minimalizovat dopad celosvětové pandemie na domácí hospodářství, Vietnam se rozhodl využít své pozice coby „bezpečné“ destinace a cílí na přilákání zahraničních investic do země.

V této jihoasijské zemi s populací čítající více než 95 milionů obyvatel bylo od začátku propuknutí celosvětové pandemie COVID-19 potvrzeno pouze 288 případů a ani jedno úmrtí. Ačkoliv jsou tato čísla vzhledem ke geografické poloze Vietnamu a jeho blízkosti k Číně a počtu obyvatel v zemi zarážející, Vietnam se rozhodl rychle reagovat na potřeby mezinárodních společností, které mají továrny na území Číny.

Zatímco Vietnam nebyl celosvětovou pandemií téměř zasažen, Čína se stále potýká s problémy plynoucími z propuknutí a šíření pandemie COVID-19 ze středočínské provincie Hubei. Podle oficiálních statistik si nákaza COVID-19 v Číně zatím vyžádala kolem 5 000 úmrtí a u více než 80 000 případů byla nákaza jednoznačně potvrzena. Podle odhadů odborníků se však reálná čísla pohybují v řádech sta tisíců nakažených. Nákaza COVID-19 ochromila čínskou ekonomiku a značně narušila dodavatelské řetězce a výrobu v zemi, což mělo dalekosáhlé důsledky na chování nadnárodních společností vyrábějících a investujících v Číně.

Situaci předcházela americko-čínská obchodní válka, která urychlila rozhodování firem v otázce přesunutí výroby mimo Čínu. Americké obchodní tarify negativně ovlivnily čínskou ekonomiku a v polovině roku 2019 klesl čínský vývoz o 25 miliard dolarů, což otřáslo důvěrou velkých producentů. V důsledku došlo k urychlení odchodu některých společností z Číny, což otřáslo výrobním odvětvím v zemi. Průzkum Americké obchodní komory v jižní Číně zjistil, že 64% amerických společností na jihu země zvažuje přesun výroby mimo Čínu.

Vietnam se prezentuje jako bezpečný a láká investory

Vietnam ovšem není žádným nováčkem na scéně soupeření s Čínou o investice amerických, evropských a východoasijských firem. Jak se zmiňuje vietnamský žurnál VNE Express, podle zpráv z vietnamského Národního shromáždění jsou již první zprávy o tom, že mnohé nadnárodní koncerny zvažují přesunutí alespoň část výroby do Vietnamu zejména z důvodu toho, že jej vnímají jako „bezpečný“.

V čele exodu amerických firem z Číny stojí firma Apple. Apple má podle Nikkei Asian Review, v rámci diverzifikace své výroby mimo Čínu, v první čtvrtině letošního roku ve Vietnamu vyprodukovat 30 až 40 milionů svých populárních sluchátek AirPods – což je asi 30% celkové výroby AirPods firmy Apple. Ačkoliv většina výroby sluchátek AirPods a AirPods Pro stále zůstává v Číně, je evidentní, že Apple stojí v čele vlny nadnárodních firem, které budou do Vietnamu přesunovat svou výrobu nebo alespoň její část.

Vietnamské firmy rychle zareagovaly na situaci a přizpůsobily se poptávce. Zástupce významné vietnamské firmy vyrábějících montované haly a výrobní centra, řekl REUTERS, že vietnamští podnikatelé v nejbližší době očekávají nárůst zahraničních investic a přesun části výroby z Číny, epicentra nákazy COVID-19, právě do Vietnamu. Na situaci rychle zareagovala i vietnamská vláda, která hodlá konkurenční výhodu využít při pomoci zahraničním investicím.