Dochází v Kambodži k obnovení vztahů s USA?

Americká náměstkyně ministra zahraničí Wendy Shermanová v úterý 1. června přijela do Kambodže v rámci svého regionálního turné, čímž se stala nejvyšším představitelem Spojených států, který navštívil Kambodžu,za téměř deset let.

Americká náměstkyně ministra zahraničí Wendy Shermanová dle nejnovějších zpráv uvedla během úterní schůze s premiérem Hun Senem, že Spojené státy jsou znepokojené čínskou vojenskou přítomností v Kambodži a požaduje objasnění demolice budov financovaných Spojenými státy.

Shermanová se setkala s premiérem Hun Senem v hlavním městě Kambodže Phnompenhu. Hun Sen vládne v Kambodži více než 35 let, kdy jeho vláda se stále více přibližuje Číně, zatímco Spojené státy aktivně odsuzují porušování lidských práv v zemi. Podle prohlášení amerického velvyslanectví v zemi vysoký úředník vlády Joe Bidena vyzval Kambodžu, aby upustila od „politicky motivovaných obvinění proti členům politické opozice, novinářům a aktivistům“.

Kontroverze okolo námořní základny Ream

Shermanová je na diplomatickém turné, které zahrnuje tři zastávky v jihovýchodní Asii, uprostřed prohlubujícího se americko-čínského napětí. Rozhodnutí delegace zahrnout vedle Indonésie a Thajska Kambodžu přichází v době, kdy se země stále více přibližuje Číně, která je hlavním zdrojem pomoci a investic.

Pentagon minulý rok uvedl, že má obavy ze zpráv demolice budovy financované Spojenými státy na kambodžské námořní základně Ream. Dle amerických odborníků by měla Čína využívat zařízení pro přístup do Jihočínského moře z Thajského zálivu.

K demolici budovy, která byla odhalena na nových satelitních snímcích vydaných iniciativou Asia Maritime Transparency Initiative Centra pro strategická a mezinárodní studia, došlo pravděpodobně mezi 5. a 10. zářím minulého roku. Budova byla taktickým ústředím Národního výboru pro námořní bezpečnost. Zařízení bylo otevřeno v srpnu 2012 a projekt byl financován Spojenými státy a vybaven Austrálií.

Základna jako geo-strategické místo pro čínské námořnictvo

Zboření zařízení pro námořní bezpečnost, které se nachází na námořní základně Ream podél jihozápadního pobřeží Kambodže, vyvolalo obavy, že bylo učiněno s cílem usnadnit hostování čínských vojáků a vojenského majetku.

Spory o námořní základnu Ream v Thajském zálivu vypukly před více než dvěma lety, kdy Wall Street Journal uvedl, že s odvoláním na nejmenované americké úředníky, Čína podepsala tajnou dohodu, která umožňovala jejím ozbrojeným silám výhradně využívat části základny. Tento údajný třicetiletý plán měl pomoci Číně využít základnu pro vojenský personál, skladovaní zbraní a kotvení válečných lodí. Čínská armáda a vláda Kambodži záhy vše popřely a označila veškerá tvrzení za nepravdivá.

Spojené státy a Čína bojují o vliv v jihovýchodní Asii. Čína je nejbližším politickým spojencem Kambodže a hlavním zdrojem ekonomické podpory prostřednictvím investic a projektů. Vztahy mezi Kambodžou a Spojenými státy se ochladily poté, co ze strany Spojených států došlo ke kritice vlády Hun Sena, která byla označena za nedemokratickou.

Výstavba čínské vojenské základny v Kambodži by umožnila dle expertů rozvíjející se Číně promítat vojenskou sílu v jihovýchodní Asii. Přítomnost v Reamu by umožnila námořnictvu Lidové osvobozenecké armády operovat poblíž Singapuru, Malajsie a Austrálie a posílit tak strategickou pozici Číny vůči Jihočínskému moři. Od konce kambodžské občanské války a Pařížských mírových dohod v roce 1991 se Kambodža pomalu odklonila ze sféry vlivu Spojených států, Evropské unie a také Austrálie.

Shermanová vyjádřila znepokojení nad přítomností Číny v Kambodži

Ve svém prohlášení ministerstvo zahraničních věci uvedlo, že: ,, [Shermanová] Hledala objasnění demolice dvou budov financovaných USA v Ream bez oznámení nebo vysvětlení a poznamenala, že vojenská základna ČLR v Kambodži by podkopala její suverenitu, ohrozila regionální bezpečnost a negativně ovlivnila vztahy mezi USA a Kambodžou.“ 

Čína se stala pro Kambodžu stále důležitějším ekonomickým a politickým spojencem. Vazby mezi Čínou a Spojenými státy se v posledních letech prudce zhoršily v otázkách týkajících se lidských práv, obchodu a zmíněné vojenské expanze Číny v Jihočínském moři.

Kambodža má strategickou polohu s pobřežím Thajského zálivu a také patří do ASEAN. Spojené státy považují úzkou spolupráci se sdružením ASEAN za zásadní pro její úsilí čelit rostoucímu regionálnímu vlivu Pekingu.

Problém lidských práv

Dle agenturních zpráv mluvčí kambodžské vlády Phay Siphan vyzval k dialogu. „Existují problémy, kterým USA o Kambodži nerozumí jasně a kdy Kambodža nerozumí záměrům USA,“ uvedl.  Shermanová se také setkala s vůdcem opozice Kemem Sokhou a zdůraznila význam lidských práv a vyzvala Kambodžu, aby dodržovala mezinárodní závazky.

,,Doufáme, že tato cesta připomene kambodžskému režimu, že USA jsou i nadále ostražité ohledně práv a ničení demokracie v Kambodži, stejně jako role Kambodže jako odpovědného činitele v regionu,” uvedla Monovithya Kem, Kem Sokhova dcera. Spojené státy vyzvaly vedení Kambodže, aby „zachovalo nezávislou a vyváženou zahraniční politiku v nejlepším zájmu kambodžského lidu.“

Photo Credit: Twitter @PeacePalaceKH