Demolice americké budovy na námořní základně v Kambodži přináší znepokojení

Demolice budovy financované Spojenými státy na kambodžské námořní základně Ream zvýšila obavy, že Čína bude využívat zařízení pro přístup do Jihočínského moře z Thajského zálivu.

K demolici budovy, která byla odhalena na nových satelitních snímcích vydaných iniciativou Asia Maritime Transparency Initiative Centra pro strategická a mezinárodní studia, došlo pravděpodobně mezi 5. a 10. zářím letošního roku.

Budova byla taktickým ústředím Národního výboru pro námořní bezpečnost. Podle projevu místopředsedy vlády Tea Banha při otevření zařízení v srpnu 2012 byl projekt financován Spojenými státy a vybaven Austrálií.

Americké velvyslanectví v Phnompenhu ve středu minulý týden uvedlo, že je „zklamané“, že Kambodža zbourala americký vojenský objekt, který symbolizoval přátelství mezi oběma zeměmi.

Zboření zařízení pro námořní bezpečnost, které se nachází na námořní základně Ream podél jihozápadního pobřeží Kambodže, vyvolalo obavy, že bylo učiněno s cílem usnadnit hostování čínských vojáků a vojenského majetku.

Dle Bloomberg mluvčí velvyslanectví v prohlášení zaslaném e-mailem uvedl, že: ”Taková vojenská přítomnost by negativně ovlivnila bilaterální vztahy mezi USA a Kambodžou a byla by rušivá a destabilizující pro indicko-pacifický region.”

Spory o námořní základnu Ream v Thajském zálivu vypukly před více než rokem, kdy Wall Street Journal uvedl, že s odvoláním na nejmenované americké úředníky, Čína podepsala tajnou dohodu, která umožňovala jejím ozbrojeným silám výhradně využívat části základny. Tento údajný třicetiletý plán měl pomoci Číně využít základnu pro vojenský personál, skladovaní zbraní a kotvení válečných lodí. Čínská armáda a vláda Kambodži záhy vše popřely a označila veškerá tvrzení za nepravdivá.

Dle Navy Times americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že Spojené státy doufají, že kambodžský předseda vlády Hun Sen přijme nabídku k dialogu o tom, jak mohou Spojené státy „podpořit infrastrukturu v Reamu, která by prospěla nezávislé Kambodži a všem národům podporujícím svobodu a otevřenost indicko-pacifické oblasti.“

Spojené státy a Čína bojují o vliv v jihovýchodní Asii. Čína je nejbližším politickým spojencem Kambodže a hlavním zdrojem ekonomické podpory prostřednictvím investic a projektů. Vztahy mezi Kambodžou a Spojenými státy se ochladily poté, co ze strany Spojených států došlo ke kritice vlády Hun Sena, která byla označena za nedemokratickou.

Výstavba čínské vojenské základny v Kambodži by umožnila dle expertů rozvíjející se Číně promítat vojenskou sílu v jihovýchodní Asii. Přítomnost v Reamu by umožnila námořnictvu Lidové osvobozenecké armády operovat poblíž Singapuru, Malajsie a Austrálie a posílit tak strategickou pozici Číny vůči Jihočínskému moři. Od konce kambodžské občanské války a Pařížských mírových dohod v roce 1991 se Kambodža pomalu odklonila ze sféry vlivu Spojených států, Evropské unie a také Austrálie.

Hun Sen v červnu tohoto roku prohlásil, že Číně nebyla a nebude udělena výlučná práva k používání základny, a zároveň uvedl, že jsou zde vítány válečné lodě všech národů, včetně Spojených států. Poukázal na to, že kambodžská ústava neumožňuje na její půdě zakládat zahraniční vojenské základny.

Minulý týden vydala země vysvětlující prohlášení, v němž uvedla, že demolice budovy na základně Ream a její přemístění jinde byla plánovaná modernizace, protože stávající zařízení bylo příliš malé a postrádalo moderní technologii.

Tea Banh v neděli v rozhovoru pro agenturu Agence France-Presse odmítl návrhy, že expanze na základně financovaná Čínou znamená, že Čína bude mít lepší přístup k zařízením. Řekl, že sídlo bude přemístěno o 30 kilometrů dál. „Přemístili jsme zařízení na nové místo. Už si ho nemůžeme nechat a budova je již stará,“ uvedl. Nové zařízení prý nebude zahrnovat žádnou změnu funkce ani vztahů se zahraničními partnery.

 

Photo Credit: Unsplash