Eskalace napětí mezi Ázerbájdžánem a Arménií

V pátek 28. května došlo k další přestřelce mezi Ázerbájdžánem a Arménií. Ázerbajdžánský voják byl v pátek zraněn během přestřelky údajně poté, co arménské vojenské síly zahájily palbu podél společné hranice, což Arménie popřela. Jedná se již o několikátý incident od podepsání příměří v listopadu minulého roku.

Od narychlo podepsaného příměří, které ukončilo „druhou válku o Náhorní Karabach“ mezi Arménií a Ázerbájdžánem, uplynulo více než šest měsíců. Příměří bylo narychlo podepsáno loni 9. listopadu – poté, co Ázerbájdžán dobyl po šestitýdenním konfliktu historicky významné pevnostní město Šuša v převážně arménsky obydlené enklávě Náhorního Karabachu. Vojenský konflikt skončil, ale k roztržkám mezi oběma aktéry dochází do dnes.

Po podepsání příměří mezi Arménií a Ázerbájdžánem, byly do těch částí regionu, které jsou stále pod etnickou arménskou kontrolou (na mapě níže označené oranžově), umístěny ruské vojenské jednotky, aby dohlédly na dodržování míru mezi oběma stranami. Podle podmínek dohody se arménské vojenské síly také stáhly z území sousedících s částmi napadené oblasti (tmavě zelené oblasti na mapě). Modré oblasti mapy ukazují území, která Ázerbajdžán znovu získal.

Výsledkem „druhé války o Náhorní Karabach“ je, že se frontová linie mezi dvěma znesvářenými státy posunula až ke staré hranici mezi Arménií a Ázerbájdžánem ze sovětské éry, přičemž obě strany se poprvé po dvou desetiletích střetly proti sobě přes východní hranici nejjižněji položené arménské provincie Syunik.

Páteční přestřelka je zatím posledním ze série incidentů mezi Arménií a Ázerbájdžánem. V prohlášení ázerbájdžánské ministerstvo obrany uvedlo, že arménské síly vystřelily z několika směrů na pozice v Nachičevanu, ázerbájdžánské enklávě oddělené od zbytku Ázerbájdžánu arménským územím. Postřelený voják byl převezen do nemocnice. Arménské ministerstvo obrany popřelo tvrzení Baku, uvedla ruská tisková agentura TASS.

Náhorní Karabach je mezinárodně uznáván jako součást Ázerbájdžánu, dokonce i Arménií, ale je obydlený a donedávna byl ovládán etnickými Armény. Páteční údajný střet nastal den poté, co Ázerbajdžán zajal šest arménských vojáků v okrese Kelbajar západně od Náhorního Karabachu.

Arménie uvedla, že její síly v oblasti provádějí inženýrské práce, zatímco podle TASS Ázerbájdžán uvedl, že vojáci byli součástí „průzkumné a sabotážní skupiny“. Napětí eskalovalo počátkem tohoto května, kdy Arménie obvinila ázerbájdžánskou armádu z překročení jižní hranice, aby „obléhala“ jezero sdílené oběma zeměmi. Začátkem minulého týdne Arménie uvedla, že jeden z jejích vojáků byl zabit poté, co vypukla přestřelka s  ázerbájdžánskými silami, za což Baku popřelo odpovědnost.

Arménská politická krize a blížící se volby

Koncem loňského konfliktu, který skončil v listopadu, byli ázerbájdžánští vojáci vyhnáni etnickými arménskými silami z území, které ovládali od 90. let v Náhorním Karabachu a jeho okolí. Příměří mezi oběma zeměmi bylo nakonec zprostředkováno Ruskem, které do oblasti následně přemístilo své vojenské jednotky, aby dohlédlo na plnění dohody. Konflikt stál život více než 6 000 lidí na obou stranách a vedl k politické krizi v Arménii, kde byl předseda vlády Nikol Pašinjan široce kritizován za ponižující porážku.

Arménský premiér Pašinjan řekl, že neměl jinou možnost, než připustit porážku, než aby byl svědkem toho, že arménská armáda utrpí ještě větší ztráty. V návaznosti na krizi oznámil předčasné parlamentní volby pod tlakem opozičních stran a velkých demonstrací v ulicích Jerevanu. Parlamentní volby se mají konat 20. června.

Podle serveru Al Jazeera ve čtvrtek Pašinjan popsal pohraniční situaci jako „napjatou a výbušnou“. Začátkem tohoto měsíce uvedl, že Arménie a Ázerbajdžán vedou rozhovory zprostředkované Ruskem o vymezení a vymezení jejich společných hranic. Řekl také, že obě vlády mohou diskutovat o územních změnách mezi oběma zeměmi.

Role Ruska jako prostředníka mezi oběma zeměmi do značné míry vycházela na úkor západních mocností, jako jsou Francie a USA. Všechny tři země jsou součástí zprostředkovatelské skupiny, která se po celá desetiletí pokoušela, ale neúspěšně hledala trvalé řešení vleklého sporu mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach, který si vyžádal více než 40 000 obětí na obou stranách.

Photo credit: Wikimedia Commons