Mírová smlouva mezi Arménií a Ázerbájdžánem: Konec války o Náhorní Karabach?

Arménie, Ázerbájdžán a Rusko v úterý podepsaly dohodu o ukončení šestitýdenních divokých bojů v Náhorním Karabachu. Arménský premiér Nikol Pashinyan v emotivním příspěvku na Facebooku označil mírovou dohodu jako „nevýslovně bolestivou“.

Pashinyanovo vyjádření na sociálních sítích bylo prvním náznakem mírové dohody. Pashinyan uvedl, že dohoda vstoupí v platnost od úterý 10.11. od 13:00, aby byl ukončen konflikt, při kterém zemřelo nejméně 1 000 lidí.

Podepsání mírové dohody později potvrdil také Ázerbájdžán a Rusko. “Podepsané třístranné prohlášení se stane (zásadním) bodem urovnání konfliktu,” uvedl ázerbájdžánský prezident Ilham Aliyev na televizním online setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Dohoda přišla jen několik hodin poté, co etničtí arménští představitelé ve sporné oblasti potvrdili, že klíčové město Shusha (v Arménii známé jako Shushi), druhé největší město v enklávě, dobyly ázerbájdžánské ozbrojené síly. Ázerbájdžán také v pondělí uvedl, že zabral desítky dalších vesnic. Mírová dohoda zahrnuje Arménii, která předává některá území na okraji oblasti Náhorního Karabachu, zatímco Ázerbájdžán slíbil zastavit postup svých vojsk na Stepanakert.

Arménský premiér Pashinyan popsal rozhodnutí, které vedlo k podepsání mírové smlouvy, jako „nevýslovně bolestivé pro mě osobně i pro naše obyvatele“, také uvedl, že dohodě předcházela „hloubková analýza vojenské situace“, a zjištění, že ázerbájdžánské síly se přibližují k Stepanakertu, hlavnímu městu regionu. Uvedl také, že mírová dohoda byla „nejlepším možným řešením současné situace“.

V Ázerbájdžánu mezitím Aliyev prohlásil, že dohoda je „historická“ a že Arménie byla nucena vyjednávat kvůli ázerbájdžánským vojenským úspěchům.

„Toto prohlášení má historický význam,” napsal Aliyev na Twitteru. „Toto prohlášení představuje kapitulaci Arménie. Toto prohlášení ukončuje roky trvající okupaci. Toto prohlášení je naše slavné vítězství! “

Společné vyjádření politických vůdců Ázerbájdžánu, Arménie a Ruska uvádí, že v oblasti dojde k nasazení 1 960 ruských vojáků, kteří budou v příštích pěti letech působit jako mírové síly v oblasti Náhorního Karabachu. Podle deníku Moscow Times ruský prezident Putin také uvedl, že ruští vojáci budou umístěni podél frontové linie v Náhorním Karabachu a na koridoru mezi Arménií a Náhorním Karabachem. Aliyev uvedl, že budou nasazeny také turecké mírové síly.

Arménský premiér během oznámení o podpisu mírové dohody mezi oběma zeměmi uvědl, že se pro Arménii se nejedná o porážku, ale jde o nový začátek éry arménské národní jednoty a znovuzrození.

Nálada v arménském hlavním městě Jerevanu ovšem toto prohlášení nereflektovala. Necelou půl hodinu poté, co Pashinyan umístil své prohlášení na Facebook, vyrazili obyvatelé Jerevanu do ulic a dali hlasitě najevo svůj nesouhlas s kroky svého premiéra. Dav vtrhnul do hlavní vládní budovy a do arménského parlamentu a vyzval Pashinyana, aby odstoupil z postu premiéra země. Podle ruské zpravodajské agentury TASS jsou od úterního rána v Jerevanu nepokoje a ve městě vypuknul chaos. Mezi obyvatelstvem panuje pocit zrady ze strany oficiální politické reprezentace země.

Definitivní konec konfliktu o Náhorní Karabach?

Náhorní Karabach leží v Ázerbájdžánu, ale byl pod kontrolou etnických Arménů od konce ničivého konfliktu v roce 1994. Během celého vojenského konfliktu mezi Arménií a Ázerbájdžánem podle odhadů zemřelo 30 000 lidí. Nové boje o sporné území začaly letos 27. září, což vyvolalo obavy z rozšíření konfliktu. Rusko má obranný pakt s Arménií, kde má také vojenskou základnu, zatímco Turecko podporuje Ázerbájdžán.

Pocit nedůvěry a zklamání mezi Armény může mimo národní hrdosti také pramenit z pocitu, že podpis mírové dohody s Ázerbájdžánem, kterou zprostředkovalo Rusko, byl dost možná jediným možným řešením, jak přiznat porážku, ale alespoň částečně si zachovat tvář.

Hodiny před podpisem dohody se Ázerbájdžán ještě omluvil Rusku a nabídl náhradu škody poté, co přiznal omylem sestřelení ruského vrtulníku. Při nehodě zemřeli dva členové posádky a třetí byl zraněn.

I přes podpis mírové dohody je vývoj konfliktu mezi Arménií a Ázerbájdžánem nejistý. Vzhledem k tomu, že během posledních šesti týdnů již selhaly tři předchozí příměří, není jisté, zda mírová dohoda z 10. listopadu bude prvním krokem k trvalému míru mezi oběma zeměmi a ukončením sporu o Náhorní Karabach.

Photo credit: Twitter Armenian National Committee of America