Rozšíření čínsko-ruského jaderného projektu

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho ruský protějšek Vladimir Putin ve středu 19. května potvrdili jadernou spolupráci. Dle představitelů obou zemí se jedná o dohodu, která přinese nový globální systém správy energie a má zajistit globální jadernou bezpečnost.

Ve středu 19. května vedoucí představitelé Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching potvrdili dohodu o výstavbě nových gigantických reaktorů pro jaderné elektrárny v Číně. Jedná se o významný projekt jaderné energie, který se odhaduje za přibližně 3 miliardy amerických dolarů. Čína a Rusko se dohodly nejen na prohloubení spolupráce v oblasti jaderné energie, ale také se zavázaly hrát větší roli v boji proti změně klimatu.

,,Odpověď na změnu klimatu je společným úkolem všech zemí,” uvedl prezident Si. ,,Čína a Rusko by měly podporovat více nízkouhlíkových projektů a hrát konstruktivní roli při dosahování globálních cílů udržitelného rozvoje.”

Slavnostní ceremoniál, kterého se oba vůdci zúčastnili prostřednictvím on-line schůze, se konal u příležitosti prvního dne výstavby energetických bloků č. 7 a 8 jaderné elektrárny Tchien-wan a č. 3 a 4 jaderné elektrárny Xudapu.

Největší projekt spolupráce mezi Čínou a Ruskem

Při této příležitosti prezident Si zdůraznil, že Čína věnuje velkou pozornost energetické spolupráci s Ruskem, protože jde o tradiční oblast spolupráce mezi oběma zeměmi. Dále zdůraznil, že dvoustranná spolupráce v oblasti jaderné energie představuje novou éru strategického partnerství mezi Čínou a Ruskem a pomůže rozšířit spolupráci do dalších jiných odvětví.

„Jedná se o dosud největší projekt spolupráce mezi Čínou a Ruskem v oblasti jaderné energie a představuje nejvyšší úroveň praktické spolupráce mezi oběma stranami,“ uvedl to v úterý 18. května na tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Zhao Lijian.

Dohoda navazuje na projekt z roku 2018

V roce 2018 oba prezidenti podepsali protokoly o společné dodávce čtyř výše zmíněných jaderných reaktorů čísla 7 a 8 Tianwan a reaktorů čísla 3 a 4 Xudapu. Jaderná elektrárna Tchien-wan je nejpůsobivějším projektem rusko-čínské ekonomické spolupráce v energetické oblasti. První reaktory byly aktivovány v roce 2007, třetí na konci roku 2017 a čtvrtý v prosinci 2020.

„Poprvé se nám podařilo dohodnout se na realizaci těchto důležitých projektů současně ve dvou oblastech,“ řekl ruský premiér Aleksandr Novak. „Pro ruský energetický průmysl je naší strategickou prioritou partnerství s Čínou. Dnešní schůze je rozhodujícím krokem tímto směrem.“

Pro Čínu je rozvoj jaderné energie zásadní, aby pomohl splnit příslib dosažení uhlíkové neutrality do roku 2060. I když Rusko neustále realizuje plány na rozšíření úlohy jaderné energie, včetně vývoje nových technologií reaktorů, má také zájem exportovat tyto své technologie, protože země se snaží snížit svou závislost na ropě a plynu.

Výstavba elektráren je významná pro strategické partnerství

Výstavba čtyř nových reaktorů ve dvou jaderných elektrárnách v Číně, které budou využívat ruskou technologii, je významným posílením strategického partnerství mezi oběma zeměmi a jejich společné touhy rozšířit a prohloubit jejich ekonomické vazby.

Dle Straits Times tyto první projekty v oblasti jaderné energie jsou jasným náznakem toho, že obě země sdílejí potenciál jejich spolupráce v oblasti jaderné energie na základě bezpečnosti a inovací. To vše je například projeveno v návrhu, který prezident Si předložil na 23. zasedání St Petersburg International Economic Forum v roce 2019, kdy obě strany potvrdily využít vedoucí úlohu energetické spolupráce na principu komerčního využití.

Putin slíbil plnou připravenost Ruska pokračovat ve spolupráci

Během setkání prezident Putin slíbil, že Rusko je plně připraveno pokračovat ve spolupráci v oblasti jaderné energie a při přípravě nových nízkouhlíkových technologií. Tímto způsobem se díky spolupráce s Čínou může Rusko prosadit v nových vyhlídkách na ekologickou přeměnu ekonomiky, ve kterých je oproti jiným státům značně pozadu.

Nové jaderné reaktory podle Putinanejmocnější, nejmodernější a nejbezpečnější“ dosáhnou plné kapacity mezi lety 2026 a 2028. „Čínští spotřebitelé budou mít k dispozici velké množství čisté a levné elektřiny.“

Ruské otevírání Číně podtrhuje také nová pravidla pro udělování vstupních víz čínským občanům, která poskytují snadná dlouhodobá povolení těm, kteří investují kapitál v Rusku. Návrh zákona se nazývá Zlaté vízum, které by mělo přilákat především čínské podnikatele. V Rusku by nepotřebovali nové registrace pro své podniky a těšili by se mnohem příznivějšímu daňovému režimu než doma. Podobný systém například využívá i Kypr, který nabízí Zlaté pasy umožňujíc zakoupit kyperské občanství a tím také možnost volného pohybu po Evropské unii a bezvízový styk se 176 zeměmi světa.

Zlatá víza budou přístupná již v roce 2022 a umožní volný tranzit investorů a jejich příbuzných mezi Ruskem a Čínou, dokonce i získání lékařské pomoci a všech sociálních služeb samotných ruských občanů.

Photo Credit: Twitter @EmbassyofRussia