Čínsko-indická jednání: Cesta k mírové dohodě nebo vyostření konfliktu?

Ve čtvrtek, 10. září 2020, se v Moskvě setkali ministři zahraničí Ruska, Indie a Číny (RIC). V rámci jednání Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS) se čínský ministr zahraničí Wang Yi setkal se svým indickým protějškem Subrahmanyamem Jaishankarem, aby prodiskutovali vývoj čínsko-indického pohraničního konfliktu a vývoj diplomatických vztahů obou zemí.

Zatímco zbytek světa je nadále zaměstnán pandemií COVID-19 a domácí politickou situací v USA, setkání ministrů zahraničí Číny a Indie se uskutečnilo v návaznosti na eskalaci střetu na hranici obou zemí. V červnu 2020, poprvé od roku 1967, došlo v himálajském údolí Galwan k vážnému střetu mezi ozbrojenými silami Indie a Číny. Od té doby obě strany neustále navyšují vojenskou přítomnost v oblasti a, jak uvádí zpravodajský portál The Financial Times, podle některých svědectví dochází k přesunům vojenské techniky také do oblastí podél hranice indických států Uttarákhand, Sikkim a Arunáčalpradéš s Čínskou lidovou republikou.

Ruský ministr zahraničních věcí a hostitel setkání Sergej Lavrov vyjádřil přesvědčení, že partnerství v rámci Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS) nabývá na důležitosti uprostřed celosvětové pandemie COVID-19, protože může účinně pomoci překonat její politické a sociálně-ekonomické důsledky.

Ruský ministr zahraničí Lavrov během tiskové konference uvedl, že setkání se konalo před 75. výročím oficiálního založení Organizace spojených národů (OSN). „Věřím, že je důležité diskutovat o dalších krocích na podporu spolupráce ŠOS s OSN a také o zvýšení přispění naší organizace k multipolárnímu světovému řádu, kde hraje klíčovou roli OSN a její Rada bezpečnosti,“ dodal Lavrov.

Ministři zahraničí Wang a Jaishankar společně vydali prohlášení, které na svých webových stránkách publikovalo Velvyslanectví Čínské lidové republiky v americkém Washingtonu. Součástí prohlášení  je pětibodový program, podle kterého se obě země zavázaly k dodržování mezinárodního řádu založeném na společném koncensu, mezinárodním právu a principech reformovaném multilateralismu.

I. Oba ministři zahraničních věcí se dohodli, že obě strany by se měly řídit sérií konsensů dosaženého mezi vládami obou zemí ohledně rozvoje vztahů mezi Čínou a Indií, včetně toho, že nedovolí, aby se z rozdílů staly spory.

II. Oba ministři zahraničí věří, že současná situace v příhraničních oblastech není v zájmu obou stran. Rovněž se dohodli, že pohraniční jednotky obou stran by měly pokračovat v dialogu, udržovat požadovaný odstup a zmírnit napětí.

III. Oba ministři zahraničních věcí věří, že obě strany budou dodržovat stávající dohody a protokol o bilaterálních hraničních záležitostech, udržovat mír a klid v příhraničních oblastech a vyhýbat se jakýmkoli krokům, které by mohly přispět k eskalaci celé situace.

Ⅳ. Obě strany se dohodly, že budou pokračovat v dialogu a komunikaci prostřednictvím zvláštního zastupitelského mechanismu o hraniční otázce mezi Čínou a Indií, zatímco na zasedáních by měl pokračovat také pracovní mechanismus pro konzultace a koordinaci v oblasti čínsko-indických hraničních záležitostí.

V. Oba ministři se shodli, že jakmile se situace uklidní, měly by obě strany urychlit práci na uzavření nových opatření k budování důvěry k zachování a posílení míru a udržení míru v příhraničních oblastech.

 

Photo Credit: Twitter Dr. S. Jaishankar