Suga zvítězil a stává se novým leaderem LDP

Hlavní tajemník kabinetu Yošihide Suga byl zvolen předsedou vládnoucí Liberálně demokratické strany 14. září, čímž zajistil, že jako předseda vlády nahradí  Šinzó Abeho.

Poté, co byl oznámen výsledek, přednesl Suga projev, ve kterém poděkoval Abemu za podporu a za jeho přínos pro zemi během jeho téměř osmiletého vládnutí. Vyzval další zákonodárce, aby vzdali potlesk odcházejícímu předsedovi vlády.

,,Politické vakuum se nesmí stát, když Japonsko čelí národní krizi, jakým je nová pandemie,” řekl Suga. ,,Převezmu a podpořím úsilí, které vyvinul předseda vlády Abe.”

Dalšími uchazeči ve volbách byli Fumio Kišida, který se rozhodl nekandidovat v předchozích volbách vedení strany, aby uvolnil místo Abemu, a tentokrát požádal o jeho podporu v letošních volbách a Šigeru Išiba, který je populární mezi veřejností, ale má menší podporu mezi svými kolegy zákonodárci.

Suga, který nepatří k stranické frakci, se rychle ukázal jako vůdce, zatímco ve svých volebních slibech projevil malou originalitu a slíbil, že bude pokračovat v Abeho politice, včetně jeho „abenomického“ balíčku měnového uvolňování, fiskálních stimulů a strukturálních reforem.

Formálně bude Suga jmenován předsedou vlády na mimořádném zasedání sněmu, které se bude konat 16. září.

Nové hlasování pro vedení LDP následovalo po Abeho náhlém rozhodnutí koncem srpna odstoupit ze zdravotních důvodů. Abemu zbýval ještě jeden rok, než vypršelo jeho tříleté funkční období ve vedoucí pozice strany LDP. Ve volbách hlasovalo 394 zákonodárců LDP, s výjimkou předsedů obou komor ve sněmu, a celkem 141 místních delegátů – po třech ze 47 japonských prefektur.

Ze všech 534 platných hlasů získal Suga 377 hlasů, Išiba 68 hlasů a Kišida 89 hlasů. Strana však nezveřejnila rozpisy svých hlasů.

Očekává se, že Suga během několika dní ohlásí novou sestavu vedení strany, včetně funkce generálního tajemníka LDP a šéfů Rady pro výzkum politiky a Generální rady. Rovněž bude jednat s Kómeitó, mladším koaličním partnerem LDP, aby si zajistil s nimi ochotu zůstat v koaličním rámci. Poté, co bude zvolen předsedou vlády, jmenuje Suga členy svého kabinetu.

Photo Credit: Twitter Finanz