Indie a Írán: Strategické partnerství a regionální bezpečnost

Minulý týden došlo ke dvou oficiálním návštěvám indických ministrů v Teheránu, což vyvolalo zájem a spekulace v okolí. Mnoho pozorovatelů se shoduje na tom, že pro Indii je Írán zásadním geopoliticky strategickým partnerem a bránou do Střední Asie a Afghánistánu a zároveň zemí, o kterou již značně projevuje zájem Čína. Hlavními tématy schůzí byla pak otázka projektu přístaviště Čáhbahár či bezpečností vývoj Afghánistánu.

Dvě oficiální návštěvy dvou indických představitelů v Teheránu v průběhu jednoho týdne poukázaly na možný význam Íránu pro Indii. Především v otázce stability v regionu a zároveň v rozšiřování strategických vztahů se Střední Asií a Afghánistánem.

Za posledních několik let se vztahy Indie se svými blízkými sousedy změnily, a to buď v důsledku dané politiky či v důsledku okolností, které nemohla země sama ovlivnit. Klasický znepřátelený Pákistán stále více prohlubuje své vztahy s konkurující Čínou, vztahy s Nepálem se taktéž ochladily (mnozí tvrdí, že pod čínským vedením), zatímco s Bangladéšem se vztahy opět urovnaly a jsou na dobré cestě. Z geopolitického hlediska je důležité být obklopen stabilními státy, a to zejména během krize. Írán Indii nabízí hodně společného a snaha Indie směřovat svůj zájem na západ je zcela logickým krokem, který může potenciálně přinést zemi mnoho strategických výhod.

Írán a Indii mnohé spojuje. Stejně jako Indie je Írán dědicem starověké civilizace a je hrdý na svou kulturu a na skutečnost, že byl kdysi přední námořní a globální velmocí a kolébkou světových náboženství. To dává Indii a Íránu jedinečný a nezávislý pocit vlastní identity v současném mezinárodním uskupení.

Mírový vývoj Afghánistánu a přístaviště Čáhbahár

První návštěva proběhla s indickým ministrem obrany Rajnathem Singhem a s íránským protějškem Amirem Hatami v Teheránu. Singh se stal prvním indickým ministrem, který navštívil Írán od vypuknutí koronavirové pandemie, ale také od zabití íránského vojenského velitele generála Kásima Sulejmáního při americkém bezpilotním útoku letos v lednu, což vedlo k eskalaci napětí v regionu. Diskuze se dle oficiálního prohlášení týkala bilaterálních vztahů a regionálních a mezinárodních otázek.

Téma vývoje a bezpečnostní situace v Afghánistánu bylo pro obě země jedno z nejdůležitějších bodů k projednání. Má se za to, že Indie a Írán zjišťují, jak oživit či vytvořit efektivní model regionálního přístupu ke stabilizaci Afghánistánu. Mír v Afghánistánu má pro region zásadní význam. Spojené státy dle nejnovějšího vývoje pod Trumpovou administrativou plánují odchod z Kábulu a s tím začínají mírové rozhovory a dohody mezi Talibanem a afghánskou vládou. Aktivní jsou také další hráči v regionu. Zatímco Čína nabízí investice do výstavby silnic a další infrastruktury, je vidět, že sousední Pákistán využívá své hluboké vazby s Talibanem. Írán zdůraznil, že jeho přístup k afghánské otázce a nově vytvářejícímu režimu bude spíše jednacího než vojenského charakteru.

V rozhovorech byl rovněž projednán samotný mírový proces mezi afghánskou vládou a Talibanem. Při dalším postupu směrem k Afghánistánu hraje Írán významnou roli v mírových rozhovorech a v otázce vývoje v Afghánistánu. Írán fungoval jako dohlížitel Talibanu, když se projednávaly a podepisovaly mírové dohody v Doha 29. února letošního roku mezi Spojenými státy a Talibanem. Proto Írán hraje důležitou roli při jednáních mezi afghánskou vládou a Talibanem a během procesu stabilizace v Afghánistánu. Toto vše má Indie na paměti při jednání s Íránem, pokud by chtěla strategicky pokračovat ve spolupráci s Afghánistánem.

Z indické perspektivy zůstává klíčová propojenost se Střední Asií a Afghánistánem přes přístav Čáhbahár, přičemž na jeho rozvoj padlo už téměř 500 milionů dolarů. Singhovu návštěvu Teheránu považují mnozí za významnou právě z důvodu, že Indie se snaží s Íránem udržet strategické partnerství v rámci spolupráce na přístavu Čáhbahár, který spojuje Indii s Afghánistánem. Mnoho expertů se shoduje na tom, že Írán funguje jako strategická brána pro Indii, která jí umožňuje vstup do Střední Asie a Afghánistánu.

Jak uvádí India Times, v roce 2016 se Írán, Indie a Afghánistán rozhodli společně vytvořit obchodní cestu, která by vedla do Afghánistánu a dále do Střední Asie. V únoru 2019 byl oficiálně otevřen obchodní koridor Afghánistán – Írán – Indie přes přístav Čáhbahár. Írán je také klíčem k INSTC (International North–South Transport Corridor) – nejkratší cestě z Indie do Ruska. Přístav Čáhbahár byl zprovozněn v prosinci 2018. V současné době se připravuje přístav na propojení s INSTC pro přístup ke Střední Asii, který by vedl přes Afghánistán.

Situace v Perském zálivu, včetně Hormuzského průlivu, má pro Indii nesmírný význam a Indie se snaží zlepšit své vazby mezi všemi mocnostmi. Singh řekl svému íránskému protějšku, že mír, stabilita a bezpečnost v oblasti Perského zálivu, který je domovem devíti milionů indických státních příslušníků, je v přímém zájmu Indie. Tento region také naplňuje  60% energetických potřeb Indie.

Geopolitická hra o vliv v Íránu mezi Čínou a Indií

Spolupráce Indie s Íránem a její aktivní snaha o prohlubování vztahů je jasným strategickým tahem, který chce předejít rostoucího vlivu Číny v Íránu. Vzhledem k tomu, že sankce Spojených států tvrdě zasáhly Írán, vidí Čína v Teheránu strategickou příležitost.

Návštěva dvou prominentních indických ministrů v Teheránu v rozpětí jednoho týdne nabývá na významu. Írán se nachází v pozici, kdy může ovlivňovat Čínu a dostat ji spolu s Indií k jednacímu stolu.  Jakákoli eskalace kvůli indicko-čínským pohraničním sporům by měla dopad na Čínu a na čínsko – pákistánský ekonomický koridor (CPEC) procházející těmito bouřlivými oblastmi. V konečném důsledku Indie i Čína chtějí dosáhnout svých cílů a Írán se stal klíčovým hráčem s klíčovou rolí.

Dva dny poté, co se ministr obrany Rajnath Singh setkal se svým protějškem v Íránu, ministr zahraničních věcí S. Jaishankar v úterý 8. září odletěl do Teheránu a setkal se s íránským ministrem zahraničí Javadem Zarifem, kde diskutoval také o projektu přístavu Čáhbahár a situaci v Afghánistánu. Jaishankar byl na cestě na zasedání Rady ministrů zahraničí Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS), které se konala v Moskvě ve dnech 9. – 10. září.  Tohoto zasedání se den poté zúčastnil mimo jiné i spolu s čínským ministrem zahraničí Wang Yi a pákistánským ministrem zahraničí Shahem Mahmoodem Qureshi. Jednalo se o třetí setkání ministrů zahraničí, kterého se Indie zúčastnila jako řádný člen ŠOS. Dřívější dvě setkání se konala v Pekingu 2018 a v Biškeku 2019.

Návštěvy indických vládních ministrů v Teheránu přicházejí v době, kdy jsou Čína a Írán na pokraji podepsání ekonomické a strategické dohody. Což zvyšuje možnost, že Peking může nahradit Nové Dillí v různých rozvojových projektech. Indie se chce ujistit, aby se projekt Čáhbahár nedostal pod čínský vliv a nadále s Íránem prohlubovala ekonomické a diplomatické vztahy. Indie je znepokojena tím, že dohoda má být podepsána v době, kdy nebyl projekt tykající se přístavu Čáhbahár ještě řádně dokončen kvůli přísným americkým sankcím uvaleným na Írán.

 

Photo Credit: Twitter Dr. S. Jaishankar