Zlaté kyperské pasy (nejen) pro asijskou elitu

V srpnu a září letošního roku, se díky investigativnímu vyšetřování zpravodajského serveru Al Jazeera, na světlo světa dostala kauza tzv. „zlatých“ kyperských pasů. Tisíce prominentů z vládního a podnikatelského prostředí Ruska a asijských a blízkovýchodních zemí, si díky investicím, které dosáhly výše až 8 miliard amerických dolarů, mohly zakoupit kyperské občanství a tím také možnost volného pohybu po Evropské unii a bezvízový styk se 176 zeměmi světa.

Kypr po poslední finanční krizi, která zemi významně zasáhla, začal nabízet movitým zájemcům takzvaný „zlatý“ kyperský pas, který svému majiteli za „rozumnou“ cenu s minimální investicí kolem 2,5 miliardy amerických dolarů, z nichž většina musela být investována do nemovitostí, přinášel hned několik výhod.

Díky kyperskému občanství tak mohli bohatí „investoři“ vložit své peníze na evropské bankovní účty a svobodně žít, pracovat a cestovat nejen na Kypru, ale ve všech 27 zemích Evropské unie a měli bezvízový styk se 176 zeměmi světa.

Vyšetřování odhalilo, že kyperská vláda dlouho považovala to, co je dnes známé jako Kyperský investiční program (CIP), za hlavní zdroj příjmů – některé odhady uvádějí, že v rámci tohoto programu bylo vygenerováno přibližně 8 miliard amerických dolarů  – a není žádným překvapením, že v roce 2013 tak výrazně došlo k nárůstu investic po nejhorší finanční krizi v historii této středomořské země.

Korupční skandál a kyperské pasy pro vietnamskou elitu

Jedním z vietnamských prominentů, zapletených do aféry kyperských „zlatých“ pasů, byl 66letý bývalý ministr informací Nguyen Bac Son, který byl po dvoutýdenním soudním procesu uvězněn na doživotí za úplatek 3 milionů amerických dolarů v rámci dohody zahrnující státní telekomunikační firmu MobiFone a soukromou placenou televizi firmy Audio Visual Global JSC (AVG). Nguyen Bac Son byl ušetřen trestu smrti jen proto, že jeho rodina vrátila peníze státu.

Další Vietnamec, který figuroval na seznamu žadatelů a zaplatili za kyperský pas byl i Pham Nhat Vu, bývalý předseda vietnamské soukromé televize AVG a bratr prvního vietnamského miliardáře. Dle soudu Pham Nhat Vu výše zmiňovaný úplatek poskytl. Jeho bratr Pham Nhat Vuong je nejbohatším mužem ve Vietnamu. Dopisy s žádostí o milost pro jeho bratra zaslala mocná buddhistická sangha z Vietnamu, vietnamská společnost Červeného kříže a ruský velvyslanec. Pham Nhat Vu dostal trest ve výši tří let odnětí svobody. Vu se ovšem do hledáčku vyšetřování zpravodajského portálu Al Jazeery dostal z úplně jiného důvodu – krátce před jeho odsouzením mu byl Kyperskou republikou udělen cestovní pas.

Tisíce žádostí o kyperské občanství

V rámci vyšetřování bylo prověřeno kolem 2 500 osob jmenovaných v tzv. The Cyprus Papers, souhrnu tajných dokumentů, ve kterých figuruje více než 1 400 žádostí o občanství, kde byli tito lidé buďto běžnými žadateli nebo rodinní příslušníci těchto žadatelů. Jednotlivci byli jmenováni pouze tehdy, existují-li jasné důkazy o tom, že se dotyčná osoba dopustila protiprávního jednání, nebo pokud se jedná o veřejného činitele, který by již podle nového souboru pravidel Kypru, zavedeného v roce 2019, již neměl nárok na kyperské občanství.

Největší počet žadatelů – 1 000 – pochází z Ruska, následuje 500 čínských státních příslušníků, 500 žadatelů pochází z Indie a něco přes 100 z Ukrajiny a 350 z Blízkého východu. Ačkoliv se jedná o osoby rozdílného věku a povolání, všichni ze seznamu žadatelů měli značné finanční prostředky, jejichž původ je často pochybný.

 

Photo credit: Henri Thong