Nadcházející jihokorejské prezidentské volby mají dalšího kandidáta

Guvernér provincie Čedžu Won Hee-ryong v neděli 25. července oznámil, že se bude ucházet o jihokorejský prezidentský úřad ve volbách konaných v březnu příštího roku.

Politické klima v Jižní Koreji začíná pomalu brát na obrátky. Potenciální kandidáti na budoucího prezidenta začínají předkládat svou strategii pro volební boj, který nastane příští rok. Výsledek hlasování o nástupci prezidenta Mun Če-Ina se dozvíme 9. března 2022.

Dle mnohých výsledek povede k definování nové politické cesty jihokorejského národa na příštích pět let a bude mít obrovské důsledky pro tradiční vztahy nejen se sousedním Japonskem, ale i se zeměmi jako Čína či Spojený státy.

Jižní Korea sklidila po mnoho let přínos ze své politiky strategické nejednoznačnosti vůči americko-čínskému soupeření, přičemž se vyhnula znepřátelení si Číny, svého největšího obchodního partnera, a zároveň zůstala vojenským spojencem Spojených států. Vývoj v domácí politice před prezidentskými volbami v příštím roce by však mohl znamenat konec tohoto přístupu.

Opozice získává podporu

Letos 7. dubna Demokratická strana (DP) včele se současným jihokorejským prezidentem Mun Če-Inem prohrála důležité krajské volby ve dvou největších jihokorejských městech – jednalo se o nejhorší volební porážku vládnoucí strany od jejího nástupu do funkce v květnu 2017.

Ve volbách starosty v Soulu opoziční starosta a kandidát Oh Se-hoon za stranu People Power Party (PPP) znovu získal svůj úřadující post se ziskem 57,5 ​​procenta hlasů. Soulský starosta je po prezidentství považován za druhou nejmocnější pozici v Jižní Koreji. Mezitím kandidát za stranu DP, Park Young-sun, získal pouze 39 procent. Druhé největší město Koreje, Pusan, mělo také krajské volby, v nichž Park Hyung-joon, další kandidát PPP, získal ohromujících 62,7 procenta hlasů.

Ohromující vítězství opoziční strany v Soulu a Pusanu je významným posílením konzervativní strany PPP a výrazně zvyšuje její naděje na opětovné získání prezidentského postu v Modrém domě v nadcházejících volbách v březnu 2022.

Bývalý generální prokurátor Jun Sok-jol získává popularitu

PPP pro prezidentské volby usiluje o první změnu vlády v zemi za posledních pět let. Strana však ještě musí najít vhodného kandidáta. Někteří vyjadřují naději, že bývalý generální prokurátor Jun Sok-jol bude kandidovat za stranu. Jun během března rezignoval na svůj post. Jednalo se o reakci na reformy v oblasti persekuce, které byly zavedeny současným prezidentem.

Dle průzkumu veřejného mínění v hlavním městě Soulu vzrostla veřejná podpora Juna jako dalšího potenciálního vůdce Jižní Koreje na rekordní maximum 34,4 procenta. Uvedl to průzkum agentury Realmeter, který byl proveden s 2 547 osobami v březnu letošního roku. Informace mohou předvídat budoucí směr volebního trendu v Jižní Koreji.

Dle zpravodajských zpráv je to poprvé, co míra podpory Juna dosáhla více jak 30 procent v anketách Realmeter, ačkoli jeho míra popularity se již přiblížila 40 procentům v průzkumech prováděné jinými místními průzkumnými agenturami jako například Korea Society Opinion Institute.

Guvernér provincie Čedžu ohlašuje svou kandidaturu

Guvernér provincie Čedžu Won Hee-ryong v neděli 25. července oznámil, že se bude ucházet o jihokorejský prezidentský úřad. Won dle agentury Yonhap slíbil, že chce Jižní Koreu pozvednout na novou úroveň a odvolat vše, co se dělo za vlády prezidenta Muna: „Chtěl bych navrhnout vizi země, která si cení štěstí každého člověka, kde se daří další generaci a kde spolu existují lidé, příroda a civilizace,“ řekl.

Won, rodák z ostrova Čedžu, získal druhé volební období jako guvernér nejjižnějšího ostrovního letoviska jako nezávislý kandidát ve všeobecných volbách v roce 2018. Později se vrátil k hlavní opoziční straně PPP.

Won jako svůj základní volební slib představil tzv. „Audacious Recovery Project“ v hodnotě 100 bilionů wonů. “Poskytnu 50 bilionů wonů majitelům malých podniků, kteří utrpěli ztráty kvůli pandemii během mého prvního roku v kanceláři,” řekl. „Vláda bude proaktivně podporovat sociálně zranitelnou třídu, která trpěla ve stínu ekonomického růstu v různých odvětvích, jako je bydlení, vzdělávání či zaměstnanost.” Díky Wonově ohlášení na prezidentského kandidaturu má nyní strana PPP více jak 10 potenciálních kandidátů na prezidentský post.

Photo Credit