První summit Čtyřky – USA, Indie, Austrálie a Japonsko za bezpečnější Indo-Pacifický region

V pátek 12. března došlo k historicky prvnímu summitu strategického fóra Čtyřstranného bezpečnostního dialogu mezi USA, Indií, Austrálií a Japonskem. Setkání se uskutečnilo ve formě virtuálního summitu, který inicioval nový americký prezident Joe Biden.

Co je Čtyřstranný bezpečnostní dialog?

Čtyřstranný bezpečnostní dialog neboli Čtyřka je neformální strategické fórum mezi USA, Indií, Austrálií a Japonskem. Fórum těchto čtyř zemí vzniklo v roce 2007 jako dialog mezi jejich tehdejšími ministry zahraničí jako rámec pro spolupráci a bezpečnost a jako protiváha sílící Číně. Fórum na nějakou dobu zaniklo, když v roce 2009 Austrálie opustila toto neformální uskupení. Znovuobnovení se tato platforma dočkala v roce 2017 poté, co začalo docházet k výraznému ekonomickému a bezpečnostnímu růstu významu Číny (nejen) v asijském prostoru. Ačkoliv se nejedná o oficiální vojenskou alianci, jakou je například NATO, je zde předpoklad, že Čtyřka by se do budoucna mohla stát protiváhou posilující Číny.

Podle názorů některých odborníků je Čtyřka tzv. diamantem demokracií, který má vyvážit potenciální čínskou agresi nebo přílišné rozpínání této asijské velmoci. V součastnosti ve Čtyřce zastupuje USA prezident Joe Biden, Indii premiér Nárendra Módí, za Austrálii vystoupil premiér Scott Morrison a Japonsko reprezentoval předseda vlády Jošihide Suga. Podle vyjádření Bílého domu pro Reuters, se má Čtyřka stát trvalým článkem diplomacie v indo-pacifickém prostoru.

Cíle Čtyřky

Během prvního summitu fóra Čtyřstranného bezpečnostního dialogu požadovali političtí vůdci čtyř zúčastněných zemí volný, otevřený a na pravidlech založený indicko-pacifický region, který je „ukotven demokratickými hodnotami a neomezený nátlakem“. Premiér Nárendra Módí ve svém projevu na summitu označil Čtyřku za důležitý pilíř stability v indicko-pacifické oblasti. Zúčastněné země se rovněž zavázaly uspořádat do konce roku 2021 další summit.

Jedním z cílů skupiny je partnerství, v jehož rámci bude Japonsko a USA financovat výrobu vakcín Novavax a Johnson & Johnson v Indii, přičemž distribuci mezi zeměmi jihovýchodní Asie a Tichomoří bude zajišťovat Austrálie, informoval server Foreign Policy. Impozantní kapacita výroby vakcín v Indii byla v pátek také uznána poté, co se země Čtyřky dohodly na sloučení svých finančních zdrojů, výrobních kapacit a logistických sil k výrobě vakcíny proti COVID-19 pro distribuci v indicko-pacifickém regionu. V rámci této iniciativy by Indie do konce roku 2022 měla vyrobit miliardu vakcín COVID-19.

Co se týče postavení Číny, tak se očekává, že představitelé Čtyřky vyhlásí alianci v oblasti nákupu vzácných kovů a pokusí se podkopat čínskou dominanci na trhu zásadním pro výrobu smartphonů a elektromobilů.

Společná vize bezpečnějšího indo-pacifického regionu

Země Čtyřky vydaly společné prohlášení, které překvapilo svou přímostí a jasně danými závazky. Státy usilují o „(…) region, který je svobodný, otevřený, inkluzivní, zdravý, ukotvený demokratickými hodnotami a neomezený nátlakem,“ což naznačuje široký a rozmanitý rámec pro společnou akci. V hledáčku Čtyřky je také námořní a kybernetická bezpečnost oblastí, pravděpodobně také proto, že oběťmi nedávných kybernetických útoků byly podle serveru The Diplomat také Indie a Japonsko.

Podle prohlášení jsou pro Čtyřku dále klíčové výzvy „ekonomických a zdravotních dopadů COVID-19“, změny klimatu a sdílené výzvy, včetně kybernetického prostoru, kritických technologií, boje proti terorismu, investic do kvalitní infrastruktury a humanitární pomoci a pomoc při katastrofách i v námořní oblasti“.

Pouze v případě námořní bezpečnosti bylo prohlášení poněkud neurčité ve formulaci „spolupráce, mimo jiné v oblasti námořní bezpečnosti, při řešení výzev námořního řádu založeného na pravidlech ve východním a jihočínském moři“, která naznačuje významný budoucí potenciál pro společnou akci – a překvapivou míru zapojení Indie, která si tradičně držela odstup od sporů v Pacifiku.

Photo credit: Twitter @ScottMorrisonMP