Filipíny obnovují s USA bezpečnostní pakt

Filipínský prezident Rodrigo Duterte zvrátil ukončení klíčového obranného paktu se Spojenými státy, který umožňuje rozsáhlá bojová cvičení mezi americkými a filipínskými silami. Filipínský ministr obrany Delfin Lorenzana oznámil Duterteho rozhodnutí na společném setkání s novináři v pátek 30. července s jeho hostujícím americkým protějškem Lloydem Austinem v Manile.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte obnovil klíčovou vojenskou dohodu se Spojenými státy upravující přítomnost amerických vojsk v zemi jihovýchodní Asie, uvedli to v pátek ministři obrany obou zemí. 

Potenciální vypovězení smlouvy s Filipíny vyvolávalo stále větší obavy. Dohoda o hostujících silách (VFA) stanovuje pravidla pro rotaci tisíců amerických vojáků na Filipínách a vojenská cvičení. Smlouva dle mnohých nabývá čím dál více většímu významu, protože Spojené státy a jejich spojenci čelí stále asertivnější Číně.

Nevyzpytatelný Duterte

V únoru 2020 prezident Duterte oznámil, že chce ukončit VFA, dohodu z roku 1998, která umožňuje vstup velkého počtu amerických sil na Filipíny pro společný bojový výcvik s filipínskými jednotkami a stanovuje právní podmínky pro jejich dočasný pobyt. Oznámení přišlo poté, co byla zrušena americká víza senátorovi Ronaldovi dela Rosovi, který také zastával v minulosti pozici náčelníka filipínské národní policie.

Vojenský pakt měl být oficiálně pozastaven v srpnu loňského roku, ale jeho ukončení bylo opakovaně odsouváno. Poslední lhůta byla letos v červnu, kdy se Duterte znovu rozhodl prodloužit platnost VFA na dalších šest měsíců než dojde k vypovězený dohody. 

Filipínský ministr obrany Delfin Lorenzana uvedl, že si není jistý, proč Duterte změnil názor a rozhodl se obnovit po čtvrtečním setkání s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem v Manile vojenský pakt.

Harry Roque, mluvčí Duterte, později uvedl, že prezidentovo rozhodnutí bylo „založeno na dodržování strategického jádra zájmu Filipín … a jasnosti postoje USA k jeho závazkům a závazkům podle MDT (Smlouva o vzájemné obraně).

Spojené státy jako protiváha vůči Číně

Americký ministr obrany Austin uvítal Duterteho rozhodnutí, které podle něj pomůže posílit obranné vztahy mezi dlouholetými spojenci. Dohoda VFA umožňuje manévry zahrnujíc tisíce amerického a filipínského vojenského personálu v rámci pozemních, námořních a leteckých cvičení.

Pro Spojené státy je schopnost rotovat v jednotkách důležitá nejen pro obranu Filipín, ale je také strategická pokud jde o boj proti asertivnímu chování Číny v regionu. Americká vojenská přítomnost v této oblasti je považována za protiváhu Číně, která agresivně uplatňuje nároky na rozsáhlé oblasti sporného Jihočínského moře navzdory rozhodnutí mezinárodní arbitráže z roku 2016, které zneplatnilo jejich historický základ.

Dle mnohých je však vztah mezi Spojenými státy a Filipínami stále křehký.„Některé oslavy jsou předčasné … (VFA) bude i nadále ohrožena, dokud Duterte zůstane prezidentem,“ řekl Aaron Connelly z Mezinárodního institutu pro strategická studia.

Filipínské prezidentské volby jsou stanoveny na rok 2022 a zatímco Duterte má podle ústavy zakázáno usilovat o znovuzvolení, jeho strana ho povzbuzuje, aby se znovu ujal funkce viceprezidenta.

Posílení strategické aliance

Duterte a Austin se setkali ve čtvrtek 29. července a dohodli se, že je zde prostor pro posílení vazeb. Spojené státy slíbily hlubší roli v Asii uprostřed přetrvávajícího napětí v Jihočínském moři. Dle prohlášení kanceláře prezident Duterteho se vedlá otevřená a upřímná diskuse o současném stavu a budoucím směřování vztahů mezi Filipíny a Spojenými státy.

,,Shodli se na tom, že alianci lze dále posílit posílením komunikace a větší spolupráce, zejména v oblastech reakce na pandemii, boje proti nadnárodním zločinům, včetně války proti nelegálním drogám, informovanosti o námořní oblasti a také v oblastech obchodu a investic,” uvedlo prohlášení, které se zveřejnilo během první oficiální návštěvě ministra obrany Spojených států v Manile. Austin využil své návštěvy jihovýchodní Asie k ujištění spojenců o závazku Spojených států zapojit se do tohoto regionu.

Photo Credit