Indie v rámci diplomacie daruje vakcíny proti COVID-19 sousedním státům

Indie oznámila, že díky dostatku vakcín proti koronaviru COVID-19 a dobré výrobní kapacitě v zemi, bude zdarma poskytovat vakcíny také svým sousedům. Výsledkem tohoto kroku je neotřelá očkovací diplomacie s přesahem nejen do sousedních jihoasijských států.

Indie začala očkovat svou vlastní populaci proti COVID-19 teprve před několika týdny, ale již používá svoji výrobní kapacitu k vylepšení diplomatických vztahů nejen se svými sousedy. Indická vláda oznámila, že má dostatek dávek vakcín, o které se může od 20. ledna podělit se sousedními státy. Od začátku února se dary vakcín dále rozrostly i na další země.

Server VOA informoval, že Indie od konce ledna poslala bezplatné dávky vakcíny proti COVID-19 do Bangladéše, Nepálu, Bhútánu a Malediv – celkem se jednalo více než 3,2 milionu jednotlivých dávek. Dále následovaly dary pro Mauricius, Myanmar, Seychely, Srí Lanku a Afghánistán. V rámci neobvyklé diplomatické iniciativy Indie darovala sousedním jihoasijským zemím miliony dávek britské vakcíny AstraZeneca COVID-19 vyráběné v zemi.

Analytici tvrdí, že tzv. „vakcínová diplomacie“ si klade za cíl zvýšit globální profil Indie, která má v plánu se stát protiváhou Číny, která rozšiřuje svůj vliv v jižní Asii. Sreeram Chaulia, děkan Jindal School of International Affairs, pro indický deník Deccan Chronicle uvedl, že se jedná o chytrý krok indické soft diplomacy, jelikož země chce být uznávána jako globální lídr.

Indie má přístup k vakcínám nejen díky vysokým výrobním kapacitám, ale také díky tomu, že se indický Sérový institut, spojil s farmaceutickou firmou AstraZeneca za účelem výroby vakcíny proti COVID-19. Jako největší světový výrobce vakcín tak bude Indie stát v čele poskytování cenově dostupného očkování proti COVID-19 zemím s nízkými a středními příjmy.

Zásilky, které do prvních vybraných destinací dorazily jen pár dnů poté, co Indie začala očkovat vlastní populaci, odrážejí jednu z jedinečných silných stránek Indie: je domovem robustního vakcinačního průmyslu, včetně již zmiňovaného Sérového institutu, jednoho z největších světových výrobců vakcín. Část této produkce vakcín bude tento měsíc dodána iniciativě Covax podporované Světovou zdravotnickou organizací (WHO) za účelem distribuce vakcín do chudších zemí.

Není soused jako soused

Ačkoliv Indie lobuje za svou „politiku sousedství“, na seznamu zemí, které mají obdržet indické vakcíny, nápadně schází Pákistán, zatím co třeba Bangladéš je jednou z prioritních zemí. Podle deníku The Washington Post, se Indie a Bangladéš dohodly nejen na indickém daru 2 milionů dávek vakcín COVISHIELD Bangladéši, ale také na prohloubení bilaterální spolupráce obou zemí.

Pokud jde o Pákistán, tak ten se na žádném seznamu darů, pravděpodobně z důvodu dlouhodobé politické rivality, neobjevuje. Mluvčí indického ministerstva zahraničních věcí Anurag Srivastava, v reakci na dotaz na pravidelném tiskovém briefingu uvedl, že neví o žádném pákistánském požadavku na vakcíny vyrobené v Indii. Celá diplomatická iniciativa se ovšem během posledních několika týdnů rozšířila mimo nejbližší sousedství Indie a indické vakcíny jsou nyní distribuovány do více než 17 zemí, včetně Brazílie a Ománu. Indie dokonce přišla s vlastním hashtagem #VaccineMaitri na sociálních sítích a podporuje tak (nejen) diplomatickou image země jako štědrého dárce a asijské ekonomické velmoci.

Photo credit: Twitter @DrSJaishankar