Bojuje Indie s novou vlnou maoistických povstání?

Indie po několika letech opět zažívá nový střet indických ozbrojených složek s Naxality, maoistickým extremistickým hnutím, které trápí indickou domácí politiku a národní bezpečnost už více než 40 let. Střet indické armády a Naxalitů si o víkendu vyžádal nejméně 22 mrtvých a více než 31 zraněných.

O víkendu došlo k největšímu střetu příslušníků maoistického extremistického hnutí (také nazývaných Naxalité po vesnici Naxalbari, kde jejich hnutí vzniklo) s indickými ozbrojenými složkami za poslední čtyři roky. Naxalistická povstání a útoky si za poslední desetiletí vyžádaly tisíce obětí, zejména mezi civilisty. Čeká Indii nová vlna maoistických povstání nebo se jedná pouze o ojedinělý incident?

Kdo jsou Naxalité?

Naxalité jsou příslušníci extremistického maoistického hnutí, kteří již více než 40 let bojují proti indické vládě, převážně guerillovým způsobem. Cílem Naxalitů je sesadit oficiální vládu v rámci komunistické revoluce, která má mimo jiné také vést k přerozdělení pozemků mezi bezzemky, změnu zacházení s půdou a omezení rozšiřování těžby nerostných surovin, což má ve výsledku negativní dopad na nucené přesidlování obyvatelstva vybraných lokalit. Počátek hnutí sahá až do 60. let minulého století, kdy u jeho zrodu stála sympatie ke komunistické ideologii a přidala se nespokojenost marginalizovaných rolníků a původních indických kmenů, které ztrácely nejen svůj životní prostor, ale také svá práva. Během několika desetiletí si naxalistické útoky vyžádaly tisíce životů civilistů i příslušníků indických obranných složek.

Podle některých informací naxalistické hnutí podporuje až přes 100 milionů Indů, přičemž největší podporu a zázemí mají v rámci tzv. Rudého koridoru, který se táhne přes několik indických států. Jedná se zejména o státy Ándhrapradéš, Bihár, Čhattísgarh, Džhárkhand, Madhjapradéš, Maháráštra, Urísa, Telangána, Západní Bengálsko a východní část státu Uttarpradéš. Zásadním faktorem, který pravděpodobně hraje klíčovou roli v tom, že Naxalité mají podporu právě v této části Indie, je fakt, že se jedná o státy s velkým počtem obyvatel, vysokým podílem domorodých kmenů a nízkou mírou gramotnosti. Všechny tyto faktory nahrávají podpoře myšlenek maoistického hnutí, ale také možnosti ovládat místní obyvatelstvo Naxality skrze represi.

Zdroj
Střet s maoistickými rebely ve státě Čhattísgarh

Podle serveru Al Jazeera bylo v neděli 4. dubna při zákroku na buňku Naxalitů v indickém státě Čhattísgarh zabito nejméně 22 příslušníků indických bezpečnostních složek a více než 31 lidí bylo zraněno. Vzhledem k počtu obětí se jedná o největší incident svého druhu za poslední čtyři roky. Operace proti povstalecké buňce se účastnilo několik elitních indických jednotek, včetně speciálně vycvičené jednotky CoBRA. Ale i přes to byly ztráty na straně indických jednotek velké. Maoistické buňce se podle některých zpráv podařilo zabavit ozbrojeným složkám munici a zbraně, přičemž měli utrpět ztrátu čtyř bojovníků.

Naxalistické skupiny působí v zemi od šedesátých let, ale moderní povstání začalo až na počátku jednadvacátého století. Podle CNN bývalý indický premiér Manmohan Singh jednou popsal maoistické rebely, kteří jsou dobře organizovaní a vycvičení, jako „nejvážnější hrozbu vnitřní bezpečnosti“ v zemi.

Od roku 2010 bylo během, maoistických povstání přišlo o život více než 2 100 civilistů. Jen během dubna 2017 bylo zabito 25 policistů a šest dalších zraněno, když stovky maoistických rebelů zaútočily na konvoj ve střední Indii. Naxalité také udeřili během indických voleb v roce 2019 a údajně zastřelili dozorce voleb ve východním státě Urísa. Při dalším incidentu ve stejném okrese téhož roku údajní maoisté přistoupili k vozidlu směřujícímu k volební místnosti, a ještě, než vůz zapálili, donutili úředníky vystoupit.

Podle zprávy indického ministerstva vnitra z roku 2019 je 90 okresů v 11 státech ovlivněno nějakou formou naxalistického nebo maoistického militantního hnutí, které často ovládá velká území a působí zde jako určitá forma samosprávy. Indická vláda se snaží s Naxality bojovat různými prostředky, nicméně hnutí často využívá způsobů guerillového boje, což značně komplikuje snahy boje ze indických ozbrojených složek.

Photo credit: UT Synergy Journal