Blíží se summit mezi Japonskem a Spojenými státy

V pátek 16. dubna se má na vrcholném zasedání ve Washingtonu setkat japonský premiér Jošihide Suga s americkým prezidentem Joe Bidenem. Co můžeme od summitu očekávat?

Dubnový summit mezi Japonskem a Spojenými státy přinese sebou celou řadu témat, která objasní společné vize obou vlád. Dle mnohých setkání mezi vrcholnými představiteli Japonska a Spojených států ve Washingtonu bude považováno za zkoušku diplomatických schopností japonského premiéra a letos zvoleného amerického prezidenta.

Jedná se o první Bidenovo osobní setkání se zahraničním lídrem od nástupu do úřadu v lednu letošního roku. Existuje několik vysoce citlivých otázek, které se mohou objevit na jednáních mezi Sugou a Bidenem. Zatímco Trump napínal vazby mezi Spojenými státy a mnoha asijskými spojenci prostřednictvím svého přístupu „America first“, Biden se snaží tyto vazby obnovit a může se snažit využít vztah s Japonskem jako symbol budování silnějších spojenectví v indo-pacifické oblasti.

Čínská otázka

Setkání přichází v době, kdy Bidenova administrativa kritizuje zacházení Číny s muslimskou ujgurskou menšinou v oblasti Sin-ťiang a akce týkající se Hongkongu a Tchaj-wanu. Oba státy budou pravděpodobně diskutovat o otázkách lidských práv v Číně a způsobech jak čelit rostoucí námořní čínské asertivitě.

Bidenova administrativa zdůraznila posílení vazeb mezi Spojenými státy a jejich spojenci jako způsob, jak omezit Čínu. V souladu s Bidenovou politikou uskutečnil ministr zahraničí Antony Blinken svou první oficiální zámořskou cestu do Japonska a Jižní Koreje, čímž zdůraznil význam, kterou americká zahraniční politika v regionu klade.

Dle současných zpráv čínský ministr zahraničí Wang I uvedl v pondělí 5. dubna svému japonskému protějšku, že jejich země by měly zajistit, aby daná spojenectví nezasahovala do bilaterálních vazeb a nevytvářela konfrontace. Ve svém oficiálním prohlášení uvedl, že: „Čína doufá, že Japonsko jako nezávislá země bude na vývoj Číny pohlížet objektivně a racionálně, místo aby ji některé země, které mají zaujatý názor na Čínu, uvedly v omyl.“

Japonsko, blízký spojenec Spojených států, který je hostitelem hlavních amerických námořních a leteckých základen, sdílí obavy Spojených států z nárůstu čínské armády a územních nároků v mořích jižní a východní Číny. Její hlavní obchodní a investiční zájmy v Číně však občas tyto obavy a kritiky potlačují.

Strategie pro Východočínské moře

Jedno téma, které se s velkou pravděpodobností objeví při jednání, je otázka sporným ostrovů Senkaku (v Číně nazývané jako ostrovy Diaoyu). Již minulý rok v listopadu došlo k dalšímu kontroverznímu incidentu, které se týkalo ostrovů. Japonský ministr zahraničí Tošimicu Motegi tehdy odmítl veřejné projevy svého čínského protějšku Wang I, který tvrdil, že suverenita Číny nad ostrovy Senkaku/Diaoyu ve Východočínském moři patří Pekingu. Japonský ministr zahraničí se vůči tomuto prohlášení silně ohradil a celý incident označil za naprosto nepřijatelný.

“Ostrovy Senkaku jsou bezpochyby neodmyslitelnou součástí naší země z historického hlediska a dle mezinárodního práva,” uvedl Motegi před parlamentním výborem.

Souostroví je neobydlený řetězec ostrovů ve Východočínském moři, který je  nárokovaný Čínou, Tchaj-wanem a Japonskem. Ostrovy Senkaku/Diaoyu byly formálně nárokovány Japonskem v roce 1895 a po většinu posledních 120 let byly v soukromém vlastnictví řady japonských občanů. Kromě krátkého období po druhé světové válce, kdy Spojené státy ovládly území, Japonsko od roku 1895 vykonává nad ostrovy účinnou kontrolu.

Čína i Japonsko tvrdí, že má ekonomická práva v rámci Výlučných ekonomických zón na ostrovy, které se nacházejí dvě stě námořních mil od pobřeží států. Problém je, že tento prostor se překrývá, protože moře oddělující Čínu a Japonsko je v rozmezí tři sta šedesát námořních mil. Poté, co Čína v roce 1995 objevila zemní plyn poblíž překrývající se oblasti, Japonsko vzneslo námitky proti jakýmkoli vrtům v této oblasti.

Zdroj: Geopolitical Intelligence Services

Dle zpravodajských zdrojů se očekává, že Suga a Biden potvrdí, že ostrovy Senkaku budou spadat do oblasti působnosti článku 5 Smlouvy o zabezpečení mezi Japonskem a Spojenými státy. Podle článku 5 budou Spojené státy bránit území pod japonskou správou před ozbrojeným útokem.

Hong Kong, Tchaj-wan a Sin-ťiang

Dalšími body k projednání k oblasti Číny bude také řešení problému oblasti Sin-ťiangu a jak se postavit k vnitřním záležitostem Hong Kongu. Japonský ministr zahraničí Tošimitsu Motegi vyzdvihl lidská práva v čínské oblasti Sin-ťiang  a Hongkongu, což jsou pro Bidena taktéž důležité otázky. 

Dle oficiálního prohlášení Spojených států je Čína autoritářským státem, v němž je nejdůležitější komunistická strana Číny. Dle země čínští příslušníci bezpečnostních sil se dopustili závažného a všudypřítomného zneužívání svých pravomocí. V průběhu let došlo ke genocidě a zločinům proti lidskosti proti převážně muslimským Ujgurům a dalším etnickým a náboženským menšinám v Sin-ťiangu.

Dle prohlášení tyto trestné činy zahrnují například zbavení fyzické svobody více než jednoho milionu civilistů, nucená sterilizace, vynucené potraty a restriktivnější uplatňování čínské politiky kontroly porodnosti, znásilnění, mučení velkého počtu zadržovaných, nucené práce a omezení svobody náboženského vyznání nebo přesvědčení, svobody projevu a svobody pohybu.

Čínský ministr zahraničí Wang se postavil zásadně proti zasahování Japonska i Spojených států do vnitřních záležitostí Číny v Sin-ťiangu a Hongkongu. Tchaj-wan je dalším potenciálním bodem, kdy Suga na začátku tohoto týdne uvedl, že Japonsko bude v této záležitosti spolupracovat se Spojenými státy. Čína považuje samosprávný ostrov za uprchlou provincii, která by měla být pod čínskou vládou.

Dle Spojených států indicko-pacifický region je nejdůležitější oblastí pro budoucnost státu. S nástupem Bidenovi administrativy zůstává prioritním geopolitickým dějištěm událostí. Dle zprávy ministerstva obrany Spojených států je Čína spolu s Ruskem, Severní Korejí a násilnými extremistickými organizacemi pro indicko-pacifickou oblast zásadní hrozbu. Pro Spojené státy je vývoj Tchaj-wanu prioritní otázkou, jelikož si země uvědomuje, jak moc je tato oblast pro Čínu důležitá.

Různé studie předpovídají, že Čína by se mohla rozhodnout zahájit vojenský úder proti Tchaj-wanu někdy mezi dneškem a rokem 2045. „Můj názor je, že tento problém je nám mnohem bližší, než si většina myslí,“ uvedl admirál námořnictva John Aquilino před senátním výborem pro ozbrojené služby ve zmiňované zprávě ministerstva obrany. Dle něho pokud Čína převezme kontrolu nad Tchaj-wanem, znamenalo by to vážný úder pro důvěryhodnost Spojených států jako silného a důvěryhodného partnera v regionu. 

Korejský poloostrov

V posledních několika letech čelila americko-japonská aliance několika výzvám a to především díky rychle se měnícím okolnostem na Korejském poloostrově. Nejen v otázce zrychlující se hrozby ze strany Severní Koreje, ale také ke zhoršujícím se vazbám mezi Japonskem a Jižní Koreou.

Pohledy na Japonsko v Jižní Koreji jsou již dlouhodobě poněkud nepříznivé. Vzestup napětí ve vztazích mezi Japonskem a Jižní Koreou také podpořil zhoršující se pohled na Jižní Koreu v Japonsku. K tradičním problémům, kam můžeme řadit jako územní spory či nevyřešená historie, se v poslední letech řadí další právní, ekonomické a bezpečnostní konflikty, které vztah obou zemí oslabují.

Co se týče pak Severní Koreje, pro Japonsko představuje země rostoucí existenční hrozbu. Na summitu se bude řešit otázka denuklearizace, jelikož čísla z minulých let poukazují na rychlý nárůst počtů, typů a doletů balistických raket, kterými Sever disponuje a také na rostoucí a diverzifikující jaderný arzenál režimu. Hrozba má však i jiný charakter, kdy Korejská lidová armáda ovládá nejen systémy pro dodávání jaderných zbraní a balistických raket, ale také kybernetické nástroje a konvenční vojenské schopnosti, které zvyšují její donucovací sílu způsoby, které znepokojují Spojené státy, Japonsko a Jižní Koreu.

Suga a Biden se chystají odsoudit severokorejské zkušební odpálení dvou balistických raket, které proběhly minulý týden v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN a budou požadovat úplnou denuklearizaci ve společném prohlášení po zasedání.

Pro Spojené státy bude důležité, aby Jižní Korea a Japonsko zaměřili svůj vztah na budoucnost, který bude založený na shodných hodnotách. Což by se mohlo projevit v rámci společného postoje k Číně a Severní Koreji. Dle S.W. Harrolda spolupráce mezi Japonskem a Jižní Koreou má přímé důsledky pro národní bezpečnost Spojených států a Washington by si přál, aby jeho spojenci spolupracovali. Například když v roce 2014 došlo k napjatým vazbám, Obamova administrativa zajistila schůzku na trojstranném summitu v Haagu, kde vyjednala třístrannou dohodu o sdílení informací, jejímž cílem je zlepšit monitorování severokorejských jaderných zbraní a programů balistických raket.

Photo Credit: Twitter News Japan