Pákistánský premiér poprvé oficiálně navštívil Srí Lanku

V úterý 23. února pákistánský premiér Imran Chán odjel na oficiální dvoudenní návštěvu na Srí Lanku, kde se setkal s prezidentem Gotabayi Rajapaksy a premiérem Mahindy Rajapaksy. Jednání se týkala především obchodních záležitostí a investic.

Premiér Chán dorazil do srílanského hlavního města Kolombo v úterý 23. února. Jedná se o první oficiální návštěvu premiéra od nástupu do funkce v roce 2018. Na dvoudenní návštěvě se setkal s klíčovými lídry Srí Lanky, včetně srílanského prezidenta Gotabayi Rajapaksy, premiéra Mahindy Rajapaksy a ministra zahraničí Dinesha Gunawardeny.

Dle oficiálních prohlášení z obou zemí by měla tato návštěva otevřít novou kapitolu bilaterálních vztahů. Během  dvoudenní návštěvy bude podepsáno sedm dohod. Prohlášení srílanského ministerstva zahraničí uvádí, že návštěva bude především zahrnovat obchodní a investiční jednání.

Prohlubování bilaterální vztahů

Pákistán a Srí Lanka si tradičně užívají vřelých vztahů, přičemž v posledních fázích srílanské občanské války, která trvala více než dvě desetiletí, byla spolupráce s Pákistánem zvláště blízká. Pákistánský premiér byl jedním z prvních světových vůdců, kteří před dvěma lety veřejně poblahopřáli prezidentu Rajapaksovi k drtivému volebnímu vítězství. O několik měsíců později se prezidentův starší bratr Mahinda stal předsedou vlády.

Obchodní vazby však zůstávají relativně omezené, přičemž v posledním fiskálním roce činil bilaterální obchod 359 milionů amerických dolarů. Dle údajů pákistánské centrální banky se většinou jednalo o pákistánský export na Srí Lanku.

Analytici říkají, že ekonomika Srí Lanky zůstává spíše než v jihoasijském regionu silně zaměřena na obchodní vztahy s evropskými národy a Spojenými státy. Obě země se budou snažit tato čísla zvýšit, protože Rajapaksa a Chán se snaží oživit domácí ekonomiky, které kvůli pandemii vážně poklesly.

Během návštěvy se představitelé zemí zúčastnili Pákistánsko-srílanského obchodního a investičního fóra, pořádané pákistánským ministerstvem obchodu v Kolombu. Zde měl premiér Chán usilovat o jednání s obchodními magnáty ostrova, aby investovali v Pákistánu.

Krom obchodních záležitostí se řešily i otázky mezinárodních a regionálních věcí. Premiér Chán zdůraznil závazek Pákistánu k míru a stabilitě v regionu Jižní Asie. Zdůraznil také potřebu konstruktivního zapojení všech stran na podporu politického řešení konfliktu v Afghánistánu.

Obě strany znovu potvrdily svůj závazek k zásadám a cílům Charty SAARC (Jihoasijské sdružení pro regionální spolupráci) a dohodly se na důležitosti pokroku v procesu SAARC pro regionální spolupráci.

Kontroverzní kremační zákon

Muslimští vůdci Srí Lanky uvedli, že doufají, že se Chán během jednání s klíčovými vůdci bude zabývat otázkou nucených kremací.

Povinná kremační politika pro oběti COVID-19 byla prosazována loni v dubnu, což rozhněvalo muslimské a křesťanské komunity. Dle představitelů komunit se jedná o porušování lidských práv. Začátkem tohoto měsíce Rajapaksa uvedl, že vláda brzy začne povolovat pohřby těm, kteří zemřeli na COVID-19.

Následující den však ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že prohlášení není účinné, protože musí být ještě ratifikováno. Srí Lanka i nadále čelí tlaku vůči této politice, přičemž Organizace islámské spolupráce podala tři žádosti, aby země přehodnotila své rozhodnutí o kremacích.

Tato otázka nabrala na síle poté, co se v pondělí 22. února šířilo video třináctiletého chlapce, který žádal Chána, aby pomohl muslimské komunitě na Srí Lance dokončit poslední obřady za oběti COVID-19.

 

Photo Credit: Twitter @PresRajapaksa