Rozvoj kyrgyzských zahraničních spoluprací a diplomatických vztahů

Kyrgyzstán v poslední době zintenzivnil navazování nových zahraničních spoluprací nejen se sousedními státy, ale také prohlubuje diplomatické vztahy se svými středoasijskými a jihoasijskými sousedy.

Jen od začátku letošního roku se Kyrgyzstán zapojil do rozhovorů o prohloubení ekonomické spolupráce s Turkmenistánem, v rámci spolupráce s Pákistánem byla dohodnuta kooperace a výměna know-how vzdělávacích institucí ve školství a došlo také k navázání užších diplomatických vztahů s Arménií.

Prohloubení ekonomické spolupráce s Turkmenistánem

Server MenaFn informoval, že Kyrgyzstán a Turkmenistán zvažují otázku prohlubování obchodu a hospodářské spolupráce mezi oběma zeměmi. Kyrgyzské ministerstvo zahraničních věcí na svých oficiálních webových stránkách informovalo, že náměstek kyrgyzského ministra zahraničí Nuran Niyazaliyev přijal v polovině února velvyslance Turkmenistánu v Kyrgyzstánu Shadurdyho Meredova. V průběhu jednání si strany vyměnily názory na stav a vyhlídky kyrgyzsko-turkmenské bilaterální spolupráce.

Obě země zdůraznily důležitost dalšího posílení strategického partnerství a spolupráce mezi Kyrgyzskou republikou a Turkmenistánem v politické, diplomatické, kulturní a humanitární oblasti. Niyazaliyev a Meredov zvažovali otázky prohloubení obchodní a ekonomické spolupráce, dopravy a realizace infrastrukturních projektů, včetně obchodu, investic a dodávek energie. Zvláštní pozornost byla věnována přípravě a průběhu bilaterálních a multilaterálních akcí na nejvyšší diplomatické úrovni.

Zdroj: https://mfa.gov.kg/ru/osnovnoe-menyu/press-sluzhba/novosti/pervyy-zamestitel-ministra-inostrannyh-del-kyrgyzskoy-respubliki-nuran-niyazaliev-prinyal-chrezvychaynogo-i-polnomochnogo-posla-turkmenistana-v-kyrgyzskoy-respublike-shadurdy-meredova

Spolupráce Kyrgyzstánu ve školství s Pákistánem

Kyrgyzstán oznámil, že využije nové jednotné národní kurikulum (SNC) Pákistánu při procesu postupného zvyšování úrovně svého vzdělávacího systému, uvedl web Daily Times. Řekl to kyrgyzský ministr školství a vědy Almazbek Beishenaliev v úterý 16. února během své návštěvy s delegací u pákistánského ministra pro federální vzdělávání a odbornou přípravu Shafqata Mehmooda. Ministři školství obou zemí podrobně diskutovali o otázkách společných zájmů a bilaterální spolupráce. Ministr školství Shafqat Mahmood v rozhovoru s delegací uvedl, že obě země mají bratrské a historické vztahy. Pákistánští studenti odcházejí do Kyrgyzstánu za účelem získání vzdělání, zatímco pákistánští pedagogové investovali do sektoru vzdělávání v Kyrgyzstánu, informoval Shafqat.

Shafqat Mahmood také seznámil kyrgyzského ministra školství s kroky, které učinilo pákistánské ministerstvo školství v oblasti odborného vzdělávání, přičemž uvedl, že je poprvé poskytováno vzdělání ve dvou stovkách špičkových oborů, které zahrnují také kurzy robotiky a umělé inteligence. Řekl, že ministerstvo v rámci zvyšování kvality vzdělání plánuje zřídit Národní akreditační radu pro hodnocení odborných vzdělávacích institucí. Kyrgyzský ministr školství dodal, že pro kyrgyzské studenty bude využití pákistánských institucí odborného vzdělávání velkým přínosem.

Prohloubení diplomatických vztahů s Arménií

Arménský premiér Nikol Pašinjan, se během pracovní návštěvy Kazachstánu 5. února setkal s nově jmenovaným kyrgyzským předsedou vlády Ulukbekem Maripovem, informoval server Public Radio of Armenia. Pašinjan poblahopřál Ulukbeku Maripovovi k jeho jmenování do funkce předsedy vlády Kyrgyzstánu a popřál mu mnoho úspěchů v jeho činnosti. Arménský premiér uvedl, že Arménie a Kyrgyzstán se mohou chlubit úzkou spoluprací v bilaterálním i multilaterálním formátu v rámci integračních unií. V této souvislosti zdůraznil, že jeho země má zájem na podpoře kooperativních vazeb.

Předseda vlády Kyrgyzstánu poděkoval svému arménskému protějšku za uznání a poznamenal, že jeho země má zájem na budování užších vazeb a partnerství s Arménií. Podle jeho slov mají obě země tradičně vřelé vztahy a je třeba vyvinout další úsilí k prohloubení spolupráce, včetně obchodně-ekonomické a kulturně-humanitární oblasti. Obě strany zdůraznily současnou vysokou úroveň politického dialogu a znovu potvrdily ochotu dále posilovat bilaterální vztahy. Oba premiéři při této příležitosti odkazovali na příležitosti, které lze vytvořit po opětovném otevření dopravních komunikací v regionu, a na vyhlídky na rozvoj infrastruktury.

Pašinjan a Maripov si vyměnili informace a názory na probíhající opatření proti globální pandemii COVID-19. Obě strany se dohodly na intenzivnějším vzájemném kontaktu na vysoké úrovni souběžně se stabilizací epidemiologické situace.

Photo credit: Oficiální webové stránky Kyrgyzské vlády