Srí Lanka má (staro)nového premiéra

Bývalý srílanský prezident Mahinda Rajapaksa, vůdce srílanské politické strany Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP – Srílanská lidová fronta), dnes složil slavnostní přísahu a stal se tak již počtvrté předsedou srílánské vlády. Slavnostní přísaha se za účasti současného srílanského prezidenta Gotabaye Rajapaksy (mladšího bratra nového premiér), konala dne 9. srpna 2020 v historické budově budhistického chrámu Kelani Raja Maha Viharaya.

Mahinda Rajapaksa, který od roku 2005 do roku 2015 působil jako prezident Srí Lanky ve dvou funkčních obdobích, byl na post premiéra zvolen počtvrté. Po pěti desetiletích aktivní politiky vstoupil pan Rajapaksa v roce 1970 do parlamentu a v období 1995–2004 hrál klíčovou roli jako kabinetní ministr. Rajapaksa byl poprvé zvolen předsedou vlády v roce 2004, podruhé 26. října 2018 a potřetí byl zvolen jako předseda vlády 21. listopadu 2019.

Během svého desetiletého funkčního období se Rajapaksa podílel na vymýcení terorismu ze země a urychlení ekonomickéhorozvoje Srí Lanky.

V okresu Kurunegala v nedávno uzavřených parlamentních volbách Mahinda Rajapaksa obdržel rekordních 527 364 preferenčních hlasů, což je nejvyšší počet hlasů, jaký kandidát kdy obdržel.

Mahinda Rajapaksa vstoupí do dějin jako vůbec první srílanský prezident, který se čtyřikrát stane předsedou vlády poté, co na postu prezidenta strávil dvě funkční období.

Nezávislí mezinárodní pozorovatelé se obávají, že znovuzvolení Mahindy Rajapajksy premiérem povede k dalšímu posilování moci politického klanu rodiny Rajapaksa. V podobném duchu se podle serveru Nikkei Asian Review vyjádřila na svém Twitterovém účtu také Americká ambasáda ve srílanském Colombu, která zdůraznila potřebu srílanské vlády udržení suverenity země. Jednalo se patrně o narážku na míru zadlužení země vůči Číně díky vysoké míře čínského kapitálu, zejména při stavbě přístavu Hambantota. Srílanská vláda v důsledku velké míry zadlužení, které přesahovalo 1,1 miliardu amerických dolarů, v rámci splacení dluhu poskytla Číně nájem přístavu na 99 let zdarma.

 

Photo credit: Twitter Mahinda Rajapaksa